0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Analyse: Kan vælgerne se forskel på V og S?

Efterårets kamp om velfærd vil udadtil mindske afstanden mellem Lars Løkke og Mette Frederiksen. Men det kan styrke fløjpartierne, hvis vælgerne ikke kan se forskel på S og V.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Giv agt. Regeringens og Socialdemokratiets finanslovsforslag er lagt på bordet, og de næste måneder vil V og S bruge krudt og kugler på at skyde modstanderens politiske projekt ned.

Men lad dig ikke narre, for Venstre og Socialdemokratiet står på centrale politikområder tæt, og du er lovligt undskyldt, hvis du i den kommende valgkamp pludselig får svært ved at se forskel på de to partier. Stryger man fingeren hen over partiprogrammerne, vil man opleve, at S og V nærmer sig hinanden på flere punkter. Eksemplets magt skal bære analysen, så jeg beklager på forhånd opremsningen.

1. Se på udlændingepolitikken, hvor uenighederne er reduceret til decimaler. På nær en ny lov om, at statsborgerskab er betinget af et ceremonielt håndtryk på kommunen eller i Folketinget, er der ikke megen uenighed at spore.

2. Se på arbejdsudbudsreformerne. Ja, eller manglen på samme. Venstre har foreløbig lagt ideen om de store arbejdsudbudsreformer inden et valg i graven. Socialdemokratiet gjorde det for to år siden. Læg dertil, at begge partier finansierer deres politik med penge fra det såkaldte økonomiske råderum, så heller ikke her kan der graves store uenigheder frem i form af upopulære finansieringsforslag, som man har set det ved tidligere valg.

3. Se på udkantspolitikken. Begge partier snakker om behov for mere nærhed i hele Danmark. Socialdemokratiet vil have nærhedshospitaler, mens Venstre i en ny sundhedsreform barsler med en anden ordning med samme mål for øje. Venstre har gennemført en stor udflytningsplan af statslige arbejdspladser, som Socialdemokratiet siden har budt ind på og udvidet med ønske om decentrale skattecentre.

4. Se på besparelserne på DR, skattelettelserne for 5 milliarder kroner og sænkelse af registreringsafgiften. Her burde være en oplagt kampplads, men spørger man Socialdemokratiet – som Børsen gjorde i denne uge – om de vil rulle tiltagene tilbage efter et valg, er partiet anderledes afvisende. Med få undtagelser, såsom Socialdemokratiets ønske om at afskaffe fri arbejdstelefon og tilbagerulle lempelse af arveafgiften, kan det være svært at finde den store uenighed frem her.

5. Se på beskæftigelsespolitikken. Venstre vedtog et kontanthjælpsloft og integrationsydelse under store røde protester, men Socialdemokratiet anerkender integrationsydelsens effekt og vil ikke skrotte kontanthjælpsloftet med det samme, men i stedet nedsætte en kommission, der skal se på hele ydelsesstrukturen. Held og lykke med at tale den uenighed op.

6. Se på de store demokratiske håndtag såsom synet på offentlighedsloven, holdning til privat partistøtte og statsstøtte til partierne. Også her står S og V skulder ved skulder.

7. Se på udenrigspolitikken. S og V er foreløbig enige om, at ulandsbistanden skal være på 0,7 procent af bni, og hverken forholdet til EU eller Danmarks aktiviteter i Mellemøsten giver anledning til store sværdslag.

8. Se på forsvarspolitikken. S og V har givet hånd om danmarkshistoriens største flyindkøb og er enige om fortsat at føre en hård linje over for Rusland.

9. Se på boligskatten, bandepakkerne og energipolitikken, som alle er forseglet i forlig og brede aftaler med begge partier om bord. Ingen af de tre områder er oplagt kampplads i en valgkamp.

10. Se på den offentlige sektor. De to partier er enige om, at der skal afbureaukratiseres, og begge partier har svært ved at forklare præcis, hvordan det skal gøres.

11. Se på den offentlige vækst. Venstre har lagt ønsket om nulvækst i graven og afviser ikke længere at lade den offentlige sektor vokse. Nuvel. Socialdemokratiet vil lade den offentlige sektor vokse mere og hurtigere, så det dækker det demografiske træk, men den diskussion kan hurtigt blive teknisk, hvis ikke den bliver bundet op på konkrete politiske forslag.

12. Se på velfærdspolitikken. Regeringen vil i efteråret bruge milliarder af kroner på sundhed, ældre og børn. Socialdemokratiet har samme ambition og vil sandsynligvis hæve niveauet i kroner og øre. Alligevel kan det blive svært for vælgerne at dissekere de dybere nuancer, så længe både V og S lytter godt til ønskerne fra Ældre Sagen, socialrådgiverne, lægerne og pædagogerne.

13. Se på uddannelsespolitikken. Regeringen har udskudt sin SU-reform, så der faldt en oplagt flanke. Til gengæld holder de fast i omprioriteringsbidraget på uddannelsesområdet de næste tre år. Socialdemokratiet vil have besparelserne skrottet med det samme, men der skal »selvfølgelig stadig være plads til, at vi politisk kan beslutte at flytte penge rundt på uddannelsesområdet«, skriver S på sin hjemmeside. Så er det op til vælgerne at vurdere, hvad det betyder.

14. Se på klimapolitikken. Regeringen barsler med en ny klimaplan, og strategien er at lukke en flanke til rød blok. Styrket indsats for elbiler, renere luft og flere miljøzoner er på tapetet.

Nuvel. Det er en stramning at sige, at S og V er to sider af et stykke. Det er de naturligvis ikke, og frem mod 2025 har Venstre stadig et mål om at bruge væsentligt færre penge på offentlig service og flere penge på skattelettelser end Socialdemokratie