Politik

S-ordfører sætter Henrik Sass på plads

Socialdemokratiet bakker op om internationale konventioner, uanset hvad partiets gruppeformand har sagt. Det fastslår retsordfører, Trine Bramsen. Amnesty International drager parallel til Orban og Putin.

Politik

Endnu en gang er Socialdemokratiets magtfulde gruppeformand, Henrik Sass Larsen, på afveje i forhold til partiets linje. Denne gang gælder det Sass’ opsigtsvækkende kommentarer i TV2 News programmet Pind & Sass, hvor han onsdag rettede et hårdt angreb mod internationale domstole og konventioner, som han tilsyneladende helst ser, at Danmark ikke er en del af.

Men hans holdning er ikke partiets.

»Socialdemokratiets holdning til konventionerne er uændret. Dem bakker vi op om. Uagtet Henrik Sass’ medvirken i et debatprogram«, fastslår retsordfører Trine Bramsen (S), der dermed lidt utraditionelt har fået til opgave at affeje sin gruppeformand - normalt er det en gruppeformands opgave at holde styr på folketingsgruppen.

I programmet forklarede Henrik Sass Larsen, at »jeg tror, at en af grundene til, at man ser de mere ekstreme partier få grobund, er, at man har fået lavet sådan nogle institutioner, og at midten står og forsvarer det hele vejen igennem«.


»Hvis det stod til mig, så var noget af det bedste, vi kunne gøre, at kalde det hjem til dansk ret igen, sådan at det ikke er dem, der sidder og bestemmer«, forklarede han videre og satte trumf på:

»Så jeg mener, at det her med, at vi har fået rodet os ind i alle mulige internationale domstole, konventioner og så videre. Det bliver vores opgave at rode os ud af det, så vi igen får herredømmet over det«.

Politiken mødte torsdag morgen en række socialdemokratiske folketingsmedlemmer på Christiansborg, men talelysten var mildt sagt ikke stor. En enkelt nåede ligefrem at henvise til Trine Bramsen, inden Politiken havde nået at sige et ord.

Generalsekretær i Amnesty International Danmark Trine Christensen, langer i en skriftlig kommentar ud efter S-gruppeformanden.

»Det er opsigtsvækkende, at en fremtrædende dansk politiker bruger en retorik, som vi normalt hører fra regeringsledere som Orban og Putin, der ønsker frie hænder til at overtræde basale menneskerettigheder, når de vil forfølge homoseksuelle, sætte kritikere i fængsel og stække nationale domstoles uafhængighed. Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og Den Europæiske Domstol sikrer netop borgerne mod overgreb fra deres egen stat på tværs af grænser«, lyder det.

Også i foråret kørte Sass Larsen solo i forhold til sit parti. Nemlig da han i sin bog ’ Exodus - vejen frem for centrum-venstre’, dels gjorde sig til talsmand for israelsk medlemskab af EU og Nato, dels ville legalisere hash.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce