Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Tobias Selnæs Markussen
Foto: Tobias Selnæs Markussen
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag er FN-erklæring til debat: Norsk regeringsparti siger nej til tilslutning - DF presser K for at gøre det samme

Helt usædvanligt indtager Norges finansminister, Siv Jensen, fra Fremskrittspartiet særstandpunkt i den norske regering og siger blankt nej til norsk tilslutning til FN-pagt om migration.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke godt nok for den norske regeringspartner, Fremskrittspartiet, at den konservative statsminister, Erna Solberg, har givet løfte om at tage forbehold for norsk tilslutning til FN’s omdiskuterede migrationspagt i form af en såkaldt norsk stemmeforklaring.

I lighed med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Danmark arbejder Solberg i disse dage på de finere formuleringer i den stemmeforklaring, der skal leveres, når FN’s medlemslande 10.-11. december mødes i Marrakesh for at tilslutte sig FN-erklæringen om migration.

Men i Oslo har Fremskrittspartiets partileder, finansminister Siv Jensen, helt usædvanligt erklæret dissens over for regeringens beslutning. Hun ønsker sort på hvidt at slå fast, at Fremskrittspartiet er imod norsk tilslutning.

Selv om det i FN-erklæringen bliver fastslået, at medlemslandenes bevægelsesfrihed i udlændingepolitikken ligger fast, mener den norske finansminister, at »både FN og andre lande kan finde elementer i migrationspagten, som kan lægge pres på udlændingepolitikken« i Norge.

»Det er en usikkerhed, som vi mener, det er vigtigt at synliggøre gennem en dissens. For Fremskrittspartiet er det vigtigt, at der ikke skal være tvivl om, at det er Norge, som har fuld kontrol over vores egen indvandringspolitik. Også i fremtiden«, skriver Siv Jensen i en mail til Politiken.

I de danske regeringspartier har især den konservative udlændingeordfører Naser Khader, der i dag er ordfører i en hasteforespørgsel om migrationspagten, udtrykt åben modstand mod dansk tilslutning. Ifølge Politikens oplysninger har ministre imidlertid ligeledes ytret skepsis på interne regeringsmøder.

Vil undersøge, om vi kan gøre som Fremskrittspartiet

Naser Khader siger lige ud, at han langt fra er tilfreds med den juridiske vurdering, der mandag blev oversendt til Folketinget fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Her skriver ministeriet, at erklæringen udtrykkeligt anfører, »at landene fortsat selv suverænt fastlægger deres nationale udlændingepolitik i overensstemmelse med de i forvejen gældende folkeretlige forpligtelser«. Khader forudser, at pagten sagtens kan vise sig at være politisk bindende, selv om den på papiret ikke er juridisk bindende. Han savner svar på en række spørgsmål, herunder hvad der forstås som legal indvandring og universelle rettigheder.

I øjeblikket venter han på ordlyden af den danske stemmeforklaring, men han har et godt øje til Fremskrittspartiets model.

»Hvis stemmeforklaringen bliver lige så vattet som den juridiske vurdering, vil jeg personligt indstille, at vi undersøger, om vi kan gøre det samme som Fremskrittspartiet i Norge«, siger Naser Khader.

Hvis stemmeforklaringen bliver lige så vattet som den juridiske vurdering, vil jeg personligt indstille, at vi undersøger, om vi kan gøre det samme som Fremskrittspartiet i Norge

Den danske regering har i disse dage sat sig i spidsen for et større diplomatisk arbejde for at få tilslutning fra en række europæiske hovedstæder til en fælles stemmeforklaringstekst. Blandt de store lande, der lægges stor vægt på at få med om bord, er Storbritannien.

Herhjemme har Naser Khader har fået offentlig ros af justitsminister Søren Pape Poulsen for at rejse debatten om migrationspagten. Den konservative partileder har dog samtidig slået fast, at de konservative følger regeringens linje og ønsker at tilslutte sig pagten. Dansk Folkeparti opfordrer Pape til at tale med én tunge ved at gøre som Siv Jensen.

»Hvis Fremskrittspartiet i Norge kan tage et forbehold internt i regeringen over for norsk tilslutning, kan danske partier i en dansk regering også gøre det. Vores klare opfordring til de partier, der har har ytret sig skeptisk eller som modstandere af erklæringen, herunder de konservative, er at tage forbehold i regeringen«, siger næstformand Peter Skaarup.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Løkke: Debat har været præget af misforståelser og fejl

I oppositionen har partiformand Mette Frederiksen (S) ligeledes udtrykt skepsis. Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) har dog forklaret, at han i 2016 i rollen som formand for FN’s generalforsamling var med til at igangsætte arbejdet med erklæringen. Udenrigsordfører Nick Hækkerup (S) har fastslået, at Socialdemokratiet støtter erklæringen.

Regeringen stiller i dag med statsministeren og udlændingeminister Inger Støjberg (V) til forespørgselsdebatten. Det er derimod uklart, hvem regeringen sender til Marrakesh, hvor FN har efterspurgt repræsentation på højeste niveau. Hverken Støjberg, udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) eller udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har planer om at rejse til Marrakesh.

Løkke sagde i sidste uge, at debatten om migrationspagten har været præget af misforståelser, faktuelle fejl og konspirationsteorier. Politiken erfarer, at Udenrigsministeriets mediescreening har vist meget høje aktivitetsniveauer på sociale medier. Der har dog ikke kunnet påvises en forbindelse til misinformationskampagner fra bestemte lande.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden