0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstalen åbner valgåret: Presset Løkke lapper statsmandshabitten

Statsministeren åbner valgåret som underdog. Det er i nytårstalen, at hans comeback skal begynde.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Sidste år fokuserede Lars Løkke Rasmussen på problemer med 'ghettoer' i sin nytårstale. I år vil statsministeren efter alt at dømme forsøge at hæve sig op over det politiske fnidder

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er formentlig over en million danskere, der ser med i aften, når Lars Løkke Rasmussen har strammet slipset til sin sjette nytårstale som statsminister.

For en presset statsminister er nytårstalen, der bliver holdt live fra Statsministeriet kl. 18, hård politisk valuta på den første dag i valgåret 2019.

Det er en chance for at kommunikere direkte med danskerne, som Lars Løkke Rasmussen ikke kan tåle at brænde, hvis ikke han snart skal bestille tid hos portrætmaleren, der skal få ham hængt op i det eksklusive galleri af forhenværende statsministre.

I aften vil Lars Løkke Rasmussen forsøge at holde en tale på den store statsmandsklinge, erfarer Politiken. Om en usikker verden med brexit, Trump, De Gule Veste og Putin, som Danmark skal finde sin rolle i. Og de indre forandringer i vores eget kongerige, der kræver besindighed og samfundssind.

Dermed vil Løkke forsøge at hæve sig op over den politiske diskussion og lappe den statsmandshabit, der aldrig helt har passet den joviale politiker godt. Efter Berlingskes afsløring af, at et stort bidrag til den velgørende fond LøkkeFonden, i flere tilfælde har givet donorerne direkte adgang til Danmarks statsminister, hænger det image igen i laser.

Alligevel vil statsministeren forsøge at fremstå som Danmarks sikre hånd på roret i den høje søgang på verdenshavene. Når det blæser, kan skibet ikke overlades til en uprøvet kaptajn i statsministerstolen som Mette Frederiksen.

Denne statsministerstrategi adskiller sig markant fra sidste gang, Lars Løkke Rasmussen holdt nytårstale i et valgår. I 2011 var han også nede i meningsmålingerne, og det politiske program var ved at være udtømt efter 10 års borgerligt styre.

Men den pressede statsminister trak seksløberne i nytårstalen, der roterede om et enkelt tema: forslaget om afskaffelse af efterlønnen.

Det blev ikke alene til virkelighed kort efter. Det var også afgørende for at sikre Løkke Rasmussen det momentum ind i valgåret, der gjorde, at han var snublende nær et historisk comeback efter at have været langt bagud i meningsmålingerne.

Selv om han dengang måtte aflevere nøglerne til statsministeriet, sikrede et godt valg hans politiske overlevelse som oppositionens leder.

Men denne gang sætter Lars Løkke Rasmussen efter alt at dømme ikke på samme måde alt på ét bræt, selv om hans politiske karriere vil være forbi efter endnu et valgnederlag.

Dengang var opgaven, som Løkke lykkedes med, at splitte oppositionen ved at samle arvefjenderne, Radikale og Dansk Folkeparti, i et efterlønsforlig.

Den opgave har de andre røde partiledere med tre erklærede statsministerkandidater i dag allerede løst for Lars Løkke. Det almindelige kaos i rød blok er en af de få jokere, statsministeren har på hånden.

Men i dag handler det snarere om at holde sammen på sin egen blå blok, hvor Kristian Thulesen Dahl snart er violet af den stadige tilnærmelse til Mette Frederiksen.

S er ikke bange for sundhedsvalg

Al politisk energi i regeringen vil frem til valget, der skal afholdes senest i juni, bliver brugt på at binde Dansk Folkeparti fast i blå blok.

Et hovedelement i de bestræbelser bliver regeringens udspil til sundhedsreform, der vil svække regionernes rolle i sundhedspolitikken eller måske ligefrem nedlægge dem. Dermed imødekommer Løkke et centralt politisk krav fra Dansk Folkeparti, selv om om det udløser protester i hans eget bagland.

Statsministeren har som tidligere sundhedsminister og fadder til den store kommunalreform i 2005, der skabte regionerne, fingrene dybt nede i embedsværkets arbejde med udspillet, der ventes engang senere på måneden.

Socialdemokraterne er hverken bekymrede for et valg, der drejer sig om sundhed, eller Lars Løkkes statsmandsgevandter.

Mens Mette Frederiksen har lagt sig klos op ad Kristian Thulesen Dahl i udlændingepolitikken, vil hun trække stregen, når det gælder regionerne. Det er centralisering og systemtænkning i sundhedspolitikken, mens der er brug for lokale løsninger og mere tid til de ansatte, lyder Socialdemokratiets modsvar.

Endnu bedre har de det med statsmandsstrategien, som Socialdemokratiet selv har dårlige erfaringer med.

Den blev en fiasko for Poul Nyrup Rasmussen, da han forsøgte at stoppe Anders Fogh Rasmussen med ordene ’Hold sammen, Danmark’ med henvisning til sin egen store og roste internationale optræden efter terrorangrebene i USA 11. september 2001.

Det er ikke indlysende, hvorfor statsmandsstrategien skulle fungere bedre for Løkke i 2019.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten:
  Madsen & Magten:

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

 • Pr-foto

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Chikane på Christiansborg, Simon Aggesens fremtid og Dan Jørgensen – er han hit eller flop?
  Madsen & Magten: Chikane på Christiansborg, Simon Aggesens fremtid og Dan Jørgensen – er han hit eller flop?

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: DFs ledelseskrise, en syngende minister og Støjbergs #MeToo-moment
  Madsen & Magten: DFs ledelseskrise, en syngende minister og Støjbergs #MeToo-moment

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce

Forsiden