Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Minister vil stoppe lønbonus til departementschefer

Ni ud af ti statslige chefer fik bonus sidste år. Innovationsminister Sophie Løhde (V) vil stramme reglerne.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skal være slut med, at topchefer i staten nærmest per automatik får udbetalt en økonomisk bonus i slutningen af året.

Sådan lyder meldingen fra minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) i et interview med DR.

»Tiden er inde til, at vi afskaffer det her årlige - skal vi kalde det jule- eller nytårsgratiale - som departementscheferne mere eller mindre automatisk modtager«, siger Sophie Løhde til DR.

Meldingen kommer efter, at en ny analyse viser, at brugen af chefbonusser i staten er steget markant over de seneste år. Hvor godt halvdelen af cheferne i 2002 fik en bonus, var det sidste år steget til ni ud af ti.

Sophie Løhde bestilte analysen, efter at DR Nyheder havde beskrevet flere sager, hvor der blev udbetalt præstationsbonusser i blandt andet Banedanmark, selv om flere af direktørerne ikke indfriede de mål, der ellers var fastsat.

Efterlyser mere gennemsigtighed

Innovationsministeren er ikke imod brugen af de såkaldte præstationsbonusser, men hun efterlyser mere gennemsigtighed omkring dem.

»Derfor vil jeg nu tage initiativ til, at blandt andre styrelsesdirektører fremover skal offentliggøre deres resultatafhængige løn på deres respektive hjemmesider«, siger hun.

Ministeren har bedt Moderniseringsstyrelsen om at få strammet vejledningen for, hvordan og hvornår den præstationsafhængige løn kan komme i spil.

»Hvis man ikke kan forklare og forsvare, hvorfor man gør noget, så skal man lade være med at gøre det«, siger Sophie Løhde.

Den seneste lønoversigt for departementscheferne viser, at engangsvederlaget for 2017 lå på mellem 63.000 kroner og op til 125.000 kroner.

Sophie Løhde vil gå i dialog med de faglige organisationer om, hvordan bonussen for departementscheferne kan afskaffes.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden