Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Peter Hove Olesen (arkiv)

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

S-ordfører advarer mod at fjerne nærdemokrati i sundhed

Det er afgørende, at beslutninger om sundhedsvæsenet træffes ude i regionerne, mener Socialdemokratiet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er brug for at opgradere det danske sundhedsvæsen. Men det skal ikke ske ved at nedlægge regionerne.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, efter at Venstre fredag aften holdt hovedbestyrelsesmøde og i den forbindelse drøftede en kommende sundhedsreform.

Herunder en mulig afskaffelse af regionerne, der blandt andet står for driften af landets sygehuse.

»Vi mener ikke, der er brug for mere centralisering og mindre demokrati«, konstaterer Nicolai Wammen.

Mens det er offentligt kendt, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er for en afskaffelse af regionerne, er andre højtstående Venstre-medlemmer yderst kritiske over for idéen.

Og det samme er altså Socialdemokratiet.

»Vi synes, det er en rigtig dårlig idé, at statsministeren ønsker at fjerne det lokale demokrati, så det ikke længere er politikerne i Nordjylland eller andre steder i landet, der træffer beslutningerne om sundhedsvæsenet, ud fra det kendskab de har til lokale forhold«, siger Nicolai Wammen.

LA og Konservative vil gerne nedlægge regionerne

Både Liberal Alliance og De Konservative har meldt klart ud, at de gerne ser regionerne sløjfet, mens Venstre endnu ikke har givet en officiel melding.

Således kom der efter fredagens møde i Venstre ikke noget nyt frem om, hvilke planer Venstre som samlet parti har for regionernes fremtid.

Om diskussionen i partiet sagde Lars Løkke Rasmussen:

»Når man leger med tanken om at lave om på noget kendt, skaber man en naturlig utryghed, og det er sådan set mit ansvar, at den utryghed vokser frem på en måde, hvor der ikke er noget at spejle sig i«.

Det demokratiske aspekt i regionernes består i, at hver region har et regionsråd bestående af folkevalgte politikere, der beslutter, hvordan blandt andet sygehusene skal drives.

S vil skaffe 1.000 nye sygeplejersker

Socialdemokratiet er enig med Venstre i, at der er brug for at gøre noget nyt for sundhedsvæsenet. Men i stedet for at nedlægge regionerne vil partiet finde 1.000 nye sygeplejersker og tilføre flere penge til sundhedsvæsenet.

»For vi ved, at der kommer flere patienter, mens der desværre bliver løbet stærkere og stærkere derude, siger Nicolai Wammen.

Hos De Radikale er der mindst lige så stor modstand mod at afvikle regionerne. Partiet vil faktisk give regionerne flere opgaver, end de har i dag, fortæller politisk leder Morten Østergaard i en skriftlig kommentar.

»Lidt populært sagt vil vi udflytte en række beslutninger fra staten til regionerne. Så beslutningerne om alt fra klimasikring, regional togdrift og turisme bliver truffet langt tættere på borgerne end i dag.

»Løsningen er bestemt ikke at nedlægge det nære demokrati«, siger han.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden