0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det bliver alt for nemt for Mette Frederiksen«: Søren Gade angriber Løkkes sundhedsreform

Den populære venstrepolitiker kalder sundhedsreformen en fejl, der »ikke vil gøre det nemmere at vinde valget«. Flere Venstre-lokalpolitikere rejser samme kritik.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den tidligere forsvarsminister og forhenværende gruppeformand for Venstre, Søren Gade, går nu ud med en hård kritik af statsminister Lars Løkke Rasmussens stort anlagte sundhedsreform.

»Den frygt, jeg havde før jul, viser sig jo at være begrundet«, siger Søren Gade (V) til Århus Stiftstidende.

»Ingen kan være uenig med statsministeren i, at vi skal have et bedre sundhedsvæsen, men jeg mangler simpelthen at høre, at en udpeget bestyrelse kan være en bedre garant for et bedre sundhedsvæsen end en folkevalgt«.

Dermed fortsætter kritikken af statsministerens store slagnummer fra toneangivende folk i Venstres bagland, efter at reformen onsdag blev præsenteret.

Søren Gade er i dag menigt medlem af Folketinget og kandidat til europaparlamentsvalget, men stadig en magtfuld og populær stemme i partiet, der fik næsten lige så mange personlige stemmer - 28.916 - som Lars Løkke ved seneste valg.

Søren Gade frygter, at reformen vil være meget upopulær og blive set som centralisering hos Venstres vælgere i især de tyndt befolkede områder.

»Stephanie Lose, der driver en god region i Syddanmark, har større troværdighed end de fire partiledere tilsammen«, siger Søren Gade.

Lose er venstrepolitiker og populær regionsrådformand.

»Det bliver alt for nemt for Mette Frederiksen. Hun kan bare sige: Hvis du vil beholde Stephanie Lose, så stem på Mette Frederiksen«.

Bliver ambulancen nedlagt?

Gade og flere andre Venstrefolks frygt er, at når magten går fra folkevalgte til professionelle bestyrelser og embedsmænd, sådan som der er lagt op til i reformen, vil tyndtbefolkede lokalområder blive svigtet, fordi det ikke er økonomisk rationelt at betjene dem. I TV MIDTVEST i går gav Gade et eksempel på det:

»Der er en ambulance i Lemvig, og det er helt sikkert, at hvis man tager et DJØF-regneark, så er det en rigtig dårlig forretning. Den kører ikke med ret mange patienter, men det er tryghed for borgerne i Lemvig-området. Og det er jo det, politikerne skal. De skal prioritere, og man kan faktisk godt købe tryghed for penge. Det er bare et lille eksempel, og dem findes der masser af i hele Danmark«, sagde han.

»Jeg tror, det bliver interessant, hvordan man får vælgerne overbevist om, at det folkevalgte led har været patienternes fjende, for det er jo dybest set det, man siger i dag«.

Borgmester: »Klar centralisering«

Også Hernings borgmester, Lars Krarup (V), er ude med en kritik af reformen. Krarup er en central spiller i Venstres bagland og var en af Lars Løkkes afgørende støtter i formandsopgøret med Kristian Jensen i 2014, hvor han ifølge flere beretninger var ’med i kælderen’, da Løkke fik talt Kristian Jensen fra at forsøge at vælte Løkke som formand.

Blandt andet ved at true med at stille den populære Søren Gade op som modkandidat.

»I mine øjne er det en klar centralisering«, siger han til Århus Stiftstidende om reformen, der er lanceret som en ’nærhedsreform’.

»Økonomien omkring sundhedsvæsenet bliver centraliseret, og når det sker, så vil der hver gang, der er sparekataloger, ske det, at tingene samler sig om de helt store byer. Og det er der grund til at være bekymret over, hvis man kommer fra Midt- og Vestjylland«.

Bestyrelsesformand for Venstre i Region Midtjylland Jens Nicolai Vejlgaard tvivler også på, at det jyske bagland vil juble over regeringens reform, der fjerner de folkevalgte repræsentanter.

»Jeg tvivler på, at folk i Venstres bagland råber hurra for at erstatte en folkevalgt bestyrelse med en udpeget. Jeg håber ikke, reformen er udtryk for centralisering, men det må tiden vise. Den må også vise, om det bliver nemt at gå til valg på«, siger han i Århus Stiftstidende.

Socialdemokraterne ser tilsyneladende en åbning i netop den del af udspillet, der handler om at nedlægge regionerne og de folkevalgte regionspolitikere. På Twitter skriver Mogens Jensen, næstformand for Socialdemokratiet:

»Helt enig med Søren Gade! Gode elementer i sundhedsreformen kan sagtens gennemføres med regionerne og uden Københavner-centralisering«.

Annonce

Politisk kommentator: Det er alvorligt

Politisk kommentator på Politiken, Kristian Madsen, siger, at kritikken er et stort problem for Løkke.

»Kritikken er meget alvorlig. Der er tale om, at hans egne folk – Søren Gade, Lars Krarup og andre venstrefolk - er ude at slå Socialdemokratiets hovedanke fast: Nemlig, at reformen er udtryk for mere centralisering. De kontrasignerer Socialdemokratiets pointe. Det betyder, at Lars Løkkes autoritet står fuldstændig afklædt. Det er en meget sjælden situation, at så mange i baglandet tager åben afstand fra statsministeren«, siger han.

»Hele pointen var, at Sundhedreformen skulle være en stor opbygning til et folketingsvalg, hvor Lars Løkke skulle vise, at han var den store sundhedspolitiker - manden der i sin tid reddede kræftbehandlingen i Danmark - og at Mette Frederiksen er en amatør. Den plan er kuldsejlet«.

»Løkke har gjort det alligevel, fordi andre hensyn har været vigtigere, og det er at stå sammen med Dansk Folkeparti. Hans store problem er, hvis Dansk Folkeparti flirter for meget med Socialdemokratiet, og derfor er han nødt til at stå sammen med DF om denne sag«.

Det kan ifølge Madsen stadig lykkes for Lars Løkke Rasmussen at få debatten om Sundhedsreformen ’bakset’ tilbage til at handle om at sætte patienten i centrum.

»Men det viser sig ofte i de her sager, at vinklen sætter sig på dag 1. Socialdemokraterne har været meget nervøse for et ’sundhedsvalg’, for det er et emne, hvor Mette Frederiksen er langt mindre stærk end Lars Løkke, men efter i går har roen sænket sig i Socialdemokratiet, for de har fået det til at handle om centralisering. Nu kan de gå ud og fiske stemmer blandt de svingvælgere, der ligger i trekanten mellem Venstre, DF og Socialdemokratiet, og som afgør det næste valg«, siger han.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden