SFs formand Pia Olsen Dyhr køber ikke ministerens forklaring på, hvorfor klimarådets formand skulle skiftes ud.
Foto: Jens Dresling

SFs formand Pia Olsen Dyhr køber ikke ministerens forklaring på, hvorfor klimarådets formand skulle skiftes ud.

Politik

»På kant med grundloven«: Klimaministers forklaring ryster SF-formand

Klimaminister afviser at have presset Klimarådet. Han ytrede sig, og det skal der være plads til, siger han.

Politik

Der er ikke udøvet politisk pres over for Klimarådet.

Sådan siger klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) under et samråd torsdag.

Her er ministeren kaldt ind for at forklare, hvorvidt regeringen på noget tidspunkt forsøgte at påvirke Klimarådets fokus i forbindelse med en klimarapport, som blev fremlagt i november.

»Der blev på intet tidspunkt udøvet politisk pres, forlangt noget eller opfordret til ikke at kritisere regeringens politik«, siger ministeren.

Ministeren har været i politisk stormvejr angående forløbet med Klimarådet.

Det skyldes, at kort efter fremlæggelsen af klimarapporten, som kraftigt kritiserede regeringens klimapolitik for at være både uambitiøs og urealistisk, skiftede Lilleholt formanden for Klimarådet ud.

Noget, som ministeren er i sin gode ret til, men som oppositionspartier har fremlagt som en mulig fyring, fordi formanden kritiserede regeringen.

I 2015 mødtes Lars Christian Lilleholt med den daværende formand for Klimarådet.

Her påpegede Lilleholt rådets fokus på, om regeringen levede op til en klimamålsætning om at reducere Danmarks CO2-udledning med 40 procent inden 2020.

En målsætning sat under den tidligere SR-regering, og målet blev støttet af en samlet rød blok samt af De Konservative.

»Jeg problematiserer på mødet om den klausulerede rapport, at rådet havde valgt at give status på en målsætning, som altså ikke længere var gældende«, siger Lilleholt.

»Det var jeg i min gode ret til at ytre. Det skal der være plads til. Det bliver lidt meningsløst, hvis der ikke må være en dialog og også gerne uenigheder mellem rådgiveren og den, der rådgives«, siger han.

Ifølge Lilleholt selv, ville han sikre sig, at såfremt regeringen modtog kritik, så kom den på det rigtige grundlag.

SF: Flertallet er der stadig

Men den forklaring køber formand for SF Pia Olsen Dyhr ikke.

»Der er intet flertal i det her Folketing, der har besluttet, at de 40 procent ikke længere er gældende. De partier, der stod bag, har stadig flertal i Folketinget«.

»Jeg synes, at ministeren er på kant med grundlæggende retsprincipper og måske endda på kant med grundloven. Jeg er ret rystet«, siger hun under samrådet.

Det er energi-, forsynings- og klimaudvalget, som har indkaldt til samrådet.

Lars Christian Lilleholt har mødt stor kritik for, hvad oppositionen mener, ligner en politisk fyring af den daværende formand for Klimarådet.

Kritikken handler om, at da rådet fremlagde sin rapport, udsendte ministeriet først en pressemeddelelse, hvor Lilleholt kaldt det 'volapyk' at regeringens klimapolitik skulle være uambitiøs.

Kort efter blev det meldt ud, at rådets formand ikke fik forlænget sin kontrakt, og at der derfor ville komme ny formand for Klimarådet.

Lilleholt afviser, at der var tale om en politisk fyring. Beslutningen var ifølge ministeren truffet, inden han kendte til hovedkonklusionen i klimarapporten.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce