Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen præsenterer udspillet "De mest nedslidte fortjener også en værdig pension" på et pressemøde på Plejecenter Sølund i København, tirsdag den 22. januar 2019.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen præsenterer udspillet "De mest nedslidte fortjener også en værdig pension" på et pressemøde på Plejecenter Sølund i København, tirsdag den 22. januar 2019.

Politik

Mette Frederiksen i nyt udspil: Folk med opslidende arbejde skal kunne gå tidligere på pension

Socialdemokratiet vil give personer, som kommer tidligt på arbejdsmarkedet, mulighed for hurtigere pension.

Politik

»Alle har ret til en værdig tilbagetrækning fra arbejdslivet. Det kan jeg ikke sige, at alle har i dag«.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, på et pressemøde på Plejecentret Sølund på Nørrebro i København.

Her præsenterer hun Socialdemokratiets udspil 'De mest nedslidte fortjener også en værdig pension'. Udspillet skal give danskerne en 'rettighed' til tidligere tilbagetrækning.

»Hvis der er medarbejdere, der skal passe godt på vores ældre, så skal vi passe bedre på medarbejderne«, siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet har ikke fremlagt præcis, hvem der skal kunne gå tidligere på pension.

»Det skal vi diskutere med arbejdsmarkedets parter«, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

»Vi må lægge til grund, at folk er forskellige. Jeg møder mange i 60'erne, som slet ikke vil gå på pension. Men jeg møder også folk i 50'erne, som er ved at være nedslidte af et langt arbejdsliv«, siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet forventer, at man skal arbejde 'mere end 40 år', for at få ret til at trække sig tilbage.

»Vi har ikke lagt os fast på den endelige model. Men når det handler om anciennitet, så skal man derop, hvor man har arbejdet i mange år«, siger Mette Frederiksen.

Det kan dog blive meget svært at afgøre, om folk har været '40 år på arbejdsmarkedet'. For hvad skal tælles med som arbejde? Hvad med arbejdsløshed undervejs? Og har folk overhovedet gemt lønsedler eller anden dokumentation for, at de har haft arbejde i 40 år?

»Vi mener ikke, at et job som avisbud skal tælle med. Men har man arbejdet som del af en uddannelse, så mener vi, at det som udgangspunkt skal tælle med«, siger Mette Frederiksen.

Trods usikkerhederne regner Socialdemokratiet med, at forslaget vil koste tre milliarder kroner. De penge skal findes via højere skat på især virksomheder.

Halvdelen af pengene - 1,5 milliarder kroner - skal ifølge Socialdemokratiet findes ved, at virksomheder ikke længere skal kunne fratrække 'meget store lønninger' i skat. Samtidig skal 'skattelettelsen' til 'meget høje aktieindkomster' rulles tilbage.

Den anden halvdel - 1,5 milliarder kroner - vil Socialdemokratiet finde ved at indføre en ekstra skat på den finansielle sektor.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce