Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tor Birk Trads
Foto: Tor Birk Trads

Det syriske ægtepar Rimaz Alkayal og Alnour Alwan kom i 2015 til Danmark og var på det tidspunkt 17 og 26 år. De blev efterfølgende skilt ad med tvang som et generelt indgreb mod såkaldte barnebrude. Tvangsadskillelsen blev ophævet i 2016. Nu har de sagsøgt staten for at få godtgørelse (arkivfoto)

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mail fra direktør modsiger Støjbergs forklaring om ulovlig adskillelse af asylpar

Hidtil hemmeligholdte mails, som Information har læst, kaster nyt lys over sag om asyl-instruks.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

For tre år siden udstedte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) en instruks om, at alle par i de danske asylcentre - hvor en af parterne var under 18 år - skulle adskilles.

Det var en ulovlig instruks, har ombudsmanden siden konstateret.

Og herefter har ministeren forklaret sig over for Folketinget og offentligheden - blandt andet har det lydt, at Inger Støjberg i sin tid oplyste, at instruksen skulle tages med forbehold.

Men ifølge dagbladet Information sår en hidtil hemmeligholdt mailudveksling nu alvorligt tvivl om rigtigheden af Inger Støjbergs forklaring.

Centralt i Inger Støjbergs hidtidige forklaring er en påstand om, at Udlændingestyrelsens daværende direktør i forbindelse med udsendelsen af den ulovlige instruks blev orienteret om, at hans styrelse skulle tage den med et vist forbehold.

Men det viser sig nu, at styrelsesdirektøren i en mail dengang gav udtryk for, at han havde forstået ministeren helt anderledes.

Inger Støjberg udstedte instruksen den 10. februar 2016.

Samme dag - kort tid inden udsendelsen af instruksen - holdt Inger Støjberg et møde i sit ministerium. Ifølge ministeren understregede hun og hendes ministerium ved dette møde følgende over for Udlændingestyrelsen:

I nogle tilfælde vil der »skulle gøres undtagelse til indkvarteringsinstruksens udgangspunkt« om adskillelse af asylpar.

Den hidtil for offentligheden ukendte mailudveksling, som Information er kommet i besiddelse af, tegner imidlertid et væsentligt andet billede.

Har krav på individuel vurdering

Den afgørende mail er afsendt af daværende direktør for Udlændingestyrelsen Henrik Grunnet klokken 13.45 på dagen for udsendelsen af instruksen.

Den er et svar til en pressemedarbejder, der forinden havde sendt ham og tre andre ledende embedsmænd en mail og i emnefeltet havde anført: »INGEN barnebrude må bo med ægtefælle«.

I selve mailen havde pressemedarbejderen skrevet:

»UIBM (Udlændinge, Integrations- og Boligministeriet, red.) har varslet, at ministeren går ud kl. 14.30 i en pressemeddelelse samt redegørelse om de såkaldte barnebrude. Budskabet er efter det oplyste, at ingen mindreårige under 18 må bo sammen med deres ægtefælle«.

Henrik Grunnet svarede:

»Ja. Mødet jeg var til i ministeriet efterlod ingen tvivl om hendes indstilling til sagen – uanset Børnekonventionen, når parret har et fælles barn«.

Ombudsmanden har konstateret, at instruksen var »ulovlig«, fordi den var »undtagelsesfri«.

Reglerne på området siger nemlig, at der skal ske en individuel vurdering af hvert enkelt par - og dermed kan man ikke give en generel instruks.

Børnekonventionen er netop en af de juridiske forhindringer for, at par med børn uden undtagelse kunne adskilles.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden