Radikale Venstre lægger landbrugets svigt ved regeringens fødder

Miljøordfører Ida Auken (R) er ikke overrasket over, at løfterne fra landbrugspakken ikke holdt.

Politik

I forbindelse med landbrugspakken, der blev indgået kort efter regeringsskiftet i 2015, lovede landbruget at reducere kvælstofudledningen med 1451 tons årligt ved udgangen af 2018.

Ifølge Berlingske er tallet, som landbruget har reduceret med mod at få lov til at udlede mere kvælstof under gødning, dog kun oppe på 12 tons årligt.

»Jeg er ikke overrasket over, at det, landbrugspakken satte i stedet for beskyttelsen af vores alle sammens vand, ikke har virket«.

»Men jeg er nærmest chokkeret over, hvor grelt det er«, siger miljøordfører for Radikale Venstre Ida Auken.

Landbrugspakken var meget omstridt, da den blev gennemført og medførte megen kritik af, at beskyttelse af blandt andet vandløb blev lempet.

Selv om landbruget ikke har leveret de forventede reduktioner af kvælstofudledningen, mener Ida Auken, at ansvaret ligger hos regeringen.

»Alle sagde til dem (regeringen red.), at det ikke ville virke. Og nu er det bevist, at der nærmest reelt ikke er nogen beskyttelse af vores vand«.

»Det er en fuldstændig afsløring af, at landbrugspakken ikke havde nogen beskyttelse, men bare gav landbruget lov til forurene mere«, siger Ida Auken.

Ida Auken mener, at regeringen og miljø- og fødevareministeren må handle hurtigt for at mindske udledningen af kvælstof.

»Det er vores fjorde, vores søer og vores vandløb, der betaler regningen«.

»Og det er mange årtiers investeringer i et sikre os rent drikkevand, vi er ved at kaste overbord«.

Handlinger er ikke fulgt med

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) udtrykker i Berlingske stor frustration over det manglende fremskridt.

Han erstattede Esben Lunde Larsen (V), der forlod posten efter en lang række kontroverser - blandt andet om effekten af landbrugspakken.

Tidligere erstattede Esben Lunde Larsen partikollegaen Eva Kjer Hansen, der mistede ministerposten på grund af fejlagtige udtalelser om effekten af landbrugspakken.

Jakob Ellemann-Jensen har ifølge Ida Auken budt på et positivt skifte i retorikken på posten som miljø- og fødevareminister.

»Men handlingerne er ikke fulgt med. I dette her tilfælde sidder man og venter på nogle tal, som man ved bliver frygtelige«.

»Og når de så kommer, så spiller man chokkeret«, afslutter ordføreren.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce