Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

I ny Megafon-måling får Dansk Folkeparti den ringeste vælgertilslutning siden juni 2017.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kristian Thulesen Dahl om ny måling: »Et fuldstændig utilfredsstillende niveau for Dansk Folkeparti«

Ny Megafon-måling spår markant tilbagegang til Dansk Folkeparti. Klaus Riskær Pedersen er under spærregrænsen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dansk Folkeparti står til stor vælgerlussing sammenlignet med valgresultatet i 2015.

Det viser en ny Megafon-måling lavet for Politiken og TV 2.

Dansk Folkeparti står til 13,4 pct. af vælgerne, hvilket er en tilbagegang på mere end 7 procentpoint.

Med partiformandens egne ord er det »et fuldstændig utilfredsstillende resultat for Dansk Folkeparti«.

Den statistiske usikkerhed er på 2,3 procentpoint. Kristian Thulesen Dahl tror, at tilbagegangen skyldes debatten om, hvorvidt sundhedsreformen er en centralisering.

»Er der noget, vores støtter reagerer på, så er det, hvis der sker en stærk centralisering«, siger han og afviser, at der er tale om netop det.

Samtidig tror han også, at Socialdemokratiets pensionsudspil med et løfte om en differentieret pensionsalder taler til mange af Dansk Folkepartis vælgere. Kristian Thulesen Dahl og hans parti har været åbne over for Socialdemokraternes udspil, men vil begrænse retten til tidligere tilbagetrækning til bestemte faggrupper.

»Hun (Mette Frederiksen, red.) vil blive nødt til at lave den samme prioritering, som vi gør«, siger han.

Derfor tror han, det vil gavne Dansk Folkeparti, jo mere pensionsudspillet bliver diskuteret. Samtidig skal partiet gøre en indsats for at forklare vælgerne sin politik, bebuder formanden:

»Vi kommer selvfølgelig til at lægge os i selen. Vi skal ud og være mere synlige, så danskerne ved, hvorfor vi gør, som vi gør«.

Riskær under spærregrænsen

Sidst vælgertilslutningen til Dansk Folkeparti var nede på omkring 13 pct., var i juni 2017, og da var det den dårligste måling i fem år.

Generelt ser det ikke godt ud for blå blok, der har langt til en valgsejr. Rød blok står til 51 pct. af stemmerne – vel at mærke uden opbakning fra Alternativet, som har bebudet, at de stiller med Uffe Elbæk som statsministerkandidat. Blå blok må nøjes med 45,2 pct.point.

Kun hvis alle fire nordatlantiske mandater stærkt mod sædvane går til Lars Løkke, vil Mette Frederiksen ifølge den nye måling være afhængig af Alternativets mandater. Radikale Venstre, SF og Enhedslisten er ifølge den nye måling alle sammen gået frem med mellem 2,3 og 3,8 pct. siden valget.

Venstre står til at miste statsministerposten, men politisk ordfører Britt Bager vælger at hæfte sig ved, at der ikke er tale om et valgresultat.

»Målinger går op og ned. Der er en måling, som tæller, og det er den, som er på valgdagen. Og derfor koncentrerer jeg mig lige nu om at lave gode politiske aftaler for danskerne«, skriver hun i en sms:

»Vi er i øjeblikket i gang med at forhandle om en sundhedsaftale, der vil rykke sundhedsvæsenet endnu tættere på danskerne. Og så sidder vi også og forhandler en aftale på pensionsområdet, som skal gavne de nedslidte. Det er begge aftaler, jeg forventer mig meget af«.

Målingen er den første, hvor partiet Klaus Riskær Pedersen er med. Med en vælgeropbakning på 1,3 procent ville partiet ikke klare spærregrænsen, hvis målingen var et valgresultat. Igen skal der dog tages højde for den statistiske usikkerhed.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden