0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Støjberg: Mail fra direktør om asylpar ændrer intet

Inger Støjberg afviser, at en mail fra Udlændingestyrelsen har betydning for sag om adskillelse af asylpar.

Politik

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En e-mail fra en direktør i Udlændingestyrelsen om et møde i Udlændinge- og Integrationsministeriet ændrer intet ved sagen om en mulig ulovlig ordre fra minister Inger Støjberg (V) om at adskille asylpar, hvoraf mindst den ene var mindreårig.

Det slår ministeren fast fredag morgen på et samråd i Udlændinge- og Integrationsudvalget, som er indkaldt af flere oppositionspartier.

»Jeg mener ikke, at e-mailen lægger noget til eller trækker noget fra det grundlag, som Ombudsmanden har taget stilling til. Jeg har aldrig nogensinde bedt om, at man skulle lade hånt om konventionerne«, sagde Støjberg på samrådet.

Mail er central

Omdrejningspunktet for samrådet er en e-mail fra den daværende direktør for Udlændingestyrelsen, Henrik Grunnet.

Han skriver efter et møde i ministeriet i februar 2016, som handlede om at skille asylpar ad, hvis mindst en af parterne var under 18 år, følgende:

»Mødet, jeg var til i ministeriet, efterlod ingen tvivl om hendes indstilling til sagen - uanset Børnekonventionen, når parrene har et fælles barn«.

Mailen kom først til offentlighedens kendskab i februar.

Blandt andet Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Sofie Carsten Nielsen (R) mener, at den understreger deres mistanke om, at Støjberg forsøgte at gennemtvinge en tvangsadskillelse af parrene uden at respektere deres krav på en partshøring først.

Støjberg: intern mail

Støjberg understreger dog på samrådet, at mailen er en del af en intern korrespondance i Udlændingestyrelsen om pressehåndteringen af den instruks, der omhandlede adskillelsen af asylparrene.

Og hun henviser til den forklaring, som styrelsen selv har givet til Folketingets Ombudsmand om sagen.

»Her lægger styrelsen vægt på, at mailen hverken udgør et mødereferat eller er et udtryk for styrelsens juridiske overvejelser«, siger ministeren.

Hun afviser også, at nogen i Udlændinge- og Integrationsministeriet har forsøgt at skjule mailudvekslingen, selv om den ikke blev udleveret til Ombudsmanden i første omgang.

»Departementet har ikke modtaget eller set disse e-mails. Det var Udlændingestyrelsen, der i 2017 gjorde overvejelser om, hvorvidt mailen skulle sendes til Ombudsmanden.

»Jeg har ikke før i begyndelsen af februar været bekendt med indholdet af den omtalte mail, siger hun.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.