0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forvaltningsekspert: Støjberg kan ende i Rigsretten med sine barnebrude

Undersøgelse af sag om unge asylpar kan ende med en rigsretssag, hvis flertal ønsker det, siger ekspert.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling (arkiv)
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sagen om ulovlig adskillelse af unge asylpar er ikke slut for fungerende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Efter valget er der et rødt flertal for at undersøge hendes rolle i sagen, skriver Berlingske, og det vil ifølge Sten Bønsing, professor ved juridisk institut på Aalborg Universitet, være mest relevant at nedsætte en undersøgelseskommission.

»Jeg er lige ved at være lidt frisk og sige: Hvad skal man ellers? Ombudsmanden har jo kigget på sagen, og man har haft hende i flere samråd«, siger Sten Bønsing.

»Realiteten er, at hvis man vil videre med det, så er det jo med henblik på at rejse en rigsretssag, og så er det eneste relevante at lave en undersøgelseskommission først. Det er det mest grundige«, siger han.

Instruks om adskillelse bliver betegnet som ulovlig

Sagen om de unge asylpar - også kendt som barnebrudssagen - omhandler en ulovlig instruks om at adskille alle asylpar, hvis den ene part var under 18 år.

Instruksen blev udsendt i en pressemeddelelse i februar 2016, og Udlændingestyrelsen fik besked fra ministeriet om at administrere efter den.

Folketingets Ombudsmand har betegnet den instruks som ulovlig.

Inger Støjberg har dog gennem flere samråd fastholdt, at hun ikke har forsøgt at iværksætte en ulovlig praksis.

En undersøgelseskommission må ikke tage stilling til ministres ansvar i sager, men den kan klarlægge, hvad der er foregået.

Det er derefter op til Folketinget at beslutte, om der skal rejses en rigsretssag. Sten Bønsing fortæller, at der ikke er nogen principper for, hvor grel en sag skal være.

»Hvis man skal sætte det lidt skarpt op, så behøver det ikke at være særligt sagligt eller fagligt begrundet. Omvendt kan man undlade at rejse en sag, selv om den er helt oplagt«, siger han.

Overfor Berlingske har Inger Støjberg ikke ønsket at kommentere sagen. Ritzau har ligeledes forsøgt at få en kommentar, men Inger Støjberg er endnu ikke vendt tilbage.

ritzau

Læs mere: