Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling (arkiv)
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forvaltningsekspert: Støjberg kan ende i Rigsretten med sine barnebrude

Undersøgelse af sag om unge asylpar kan ende med en rigsretssag, hvis flertal ønsker det, siger ekspert.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sagen om ulovlig adskillelse af unge asylpar er ikke slut for fungerende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Efter valget er der et rødt flertal for at undersøge hendes rolle i sagen, skriver Berlingske, og det vil ifølge Sten Bønsing, professor ved juridisk institut på Aalborg Universitet, være mest relevant at nedsætte en undersøgelseskommission.

»Jeg er lige ved at være lidt frisk og sige: Hvad skal man ellers? Ombudsmanden har jo kigget på sagen, og man har haft hende i flere samråd«, siger Sten Bønsing.

»Realiteten er, at hvis man vil videre med det, så er det jo med henblik på at rejse en rigsretssag, og så er det eneste relevante at lave en undersøgelseskommission først. Det er det mest grundige«, siger han.

Instruks om adskillelse bliver betegnet som ulovlig

Sagen om de unge asylpar - også kendt som barnebrudssagen - omhandler en ulovlig instruks om at adskille alle asylpar, hvis den ene part var under 18 år.

Instruksen blev udsendt i en pressemeddelelse i februar 2016, og Udlændingestyrelsen fik besked fra ministeriet om at administrere efter den.

Folketingets Ombudsmand har betegnet den instruks som ulovlig.

Inger Støjberg har dog gennem flere samråd fastholdt, at hun ikke har forsøgt at iværksætte en ulovlig praksis.

En undersøgelseskommission må ikke tage stilling til ministres ansvar i sager, men den kan klarlægge, hvad der er foregået.

Det er derefter op til Folketinget at beslutte, om der skal rejses en rigsretssag. Sten Bønsing fortæller, at der ikke er nogen principper for, hvor grel en sag skal være.

»Hvis man skal sætte det lidt skarpt op, så behøver det ikke at være særligt sagligt eller fagligt begrundet. Omvendt kan man undlade at rejse en sag, selv om den er helt oplagt«, siger han.

Overfor Berlingske har Inger Støjberg ikke ønsket at kommentere sagen. Ritzau har ligeledes forsøgt at få en kommentar, men Inger Støjberg er endnu ikke vendt tilbage.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden