Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Det bliver socialdemokraten Henrik Dam Kristensen, der afløser Pia Kjærsgaard som formand for Folketinget.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Henrik Dam bliver ny formand for Folketinget

S-formand Mette Frederiksen er »rigtig glad« for, at Henrik Dam Kristensen har opbakning til at afløse Pia Kjærsgaard som formand for Folketinget.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Henrik Dam Kristensen bliver ny formand for Folketinget.

Den 62-årige socialdemokrat har opbakning fra et tilstrækkeligt stort antal partier, og vil formelt blive valgt til posten i morgen, fredag, når der er møde i Folketinget. Det erfarer Politiken.

Han afløser Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, der har været en meget synlig formand for Folketinget i de seneste år.

Socialdemokratiets formand, kongelig undersøger Mette Frederiksen bekræfter, at Henrik Dam Kristensen kun er formalia fra at kunne kalde sig Folketingets næste formand.

»Det håber jeg, jeg fik i går opbakning fra alle Folketingets partier. Det ser ud til, at Henrik Dam kan blive valgt som formand, det er jeg rigtig glad for«, siger Mette Frederiksen, ifølge Ritzau.

Henrik Dam Kristensen er tidligere landpostbud i Vorbasse, og har siddet i Folketinget siden 1990 bortset fra perioden 2004-2007, hvor han sad i Europa-Parlamentet og efterfølgende var partisekretær.

Henrik Dam Kristensen har beklædt flere ministerposter under såvel Poul Nyrup Rasmussen som Helle Thorning-Schmidt.

Blandt andet har han været beskæftigelsesminister, socialminister og fødevareminister. Han har siden februar 2016 været medlem af Folketingets Præsidium, som han altså nu kommer til at stå i spidsen for.

Så sent som onsdag fik Henrik Dam Kristensen opbakning fra SF-formand Pia Olsen Dyhr.

»Hvis Henrik Dam Kristensen bliver Socialdemokratiets bud på en ny formand for Folketinget, så vil SF synes, at det er en fantastisk god idé, og det vil vi gerne bakke op om«, sagde Pia Olsen Dyhr til Ritzau.

Folketingets Præsidium består af en formand og fire næstformænd. Formanden vælges af et flertal i Folketinget for ét år ad gangen. Næstformændene kommer fra de fire største partier, som ikke har formandsposten.

Henrik Dam Kristensen selv er overfor Ritzau ordknap om udsigten om at blive Folketingets næste formand:

»Formanden bliver valgt i morgen«, siger S-veteranen, som ikke ønsker at udtale sig mere om emnet før fredag, hvor Folketingets formand formelt bliver valgt.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden