Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mails sår ny tvivl om Støjberg-forklaring i sag om asylpar

En aktindsigt i en mailkorrespondance rejser spørgsmål om Inger Støjbergs forklaring i en sag om asylpar.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En intern mailkorrespondance fra Udlændingestyrelsen rejser endnu en gang spørgsmål om forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) forklaring i en sag om ulovlig adskillelse af asylpar.

Det skriver Information, der har fået aktindsigt i korrespondancen.

Mailsene er fra 10. februar 2016, samme dag som Støjberg udsendte en instruks om, at samtlige unge asylpar, hvor den ene part var under 18 år, skulle skilles ad.

Folketingets ombudsmand har senere slået fast, at denne instruks var ulovlig. Den indeholdt ikke undtagelser, hedder det, selv om 'gældende regler kræver individuel vurdering af den enkelte familie'.

Støjberg og hendes tidligere ministerium har forklaret, at Udlændingestyrelsens daværende direktør blev orienteret om, at der nogle gange var undtagelser, samme dag som instruksen blev sendt ud.

Men i den mailkorrespondance, som Information har fået aktindsigt i, tyder intet på, at embedsmændene i styrelsen havde modtaget besked om, at der skulle gøres undtagelser.

I en mail fremgår det, at der den 10. februar 2016 i alt var 27 unge asylpar på de danske asylcentre.

Heraf var de 21 par samboende, og selv om seks af parrene havde børn, og selv om kvinden i fem af parrene var førstegangsgravid, skulle de adskilles.

»Et hurtigt overblik over de 27 par fører til, at der er behov for at skille 21 par ad«, konstateres det i mailen.

Overstregninger i mail skjuler oplysninger

På grund af Udlændingestyrelsens overstregninger i mailkorrespondancen er det ikke muligt at se, hvem der har modtaget denne konklusion, eller hvad vedkommende har svaret.

Professor i forfatningsret ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter vurderer, at mailkorrespondancen er et interessant spor i sagen.

»Aktindsigten er endnu en brik, der er med til at tegne et billede af et helt system, der har forstået Inger Støjbergs instruks sådan, som den også var formuleret, nemlig at den var undtagelsesfri«, siger han til Information.

Samme vurdering kommer fra Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet

Støjberg giver en skriftlig kommentar til avisen, men hun forholder sig ikke konkret til aktindsigten.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden