0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Blå politikere har stribevis af kritiske spørgsmål til Mette Frederiksen - men hun afviser at svare på dem

Syv ud af ni nyansatte pressechefer i ministerierne har bånd til socialdemokraterne. Oppositionen har indkaldt statsministeren i samråd, men hun vil ikke møde op.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Statsminister Mette Frederiksen (S) afviser at svare på spørgsmål i et samråd om ansættelser af regeringens presse- og kommunikationschefer. Her er hun fotograferet ved Folketingets åbning i oktober.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I et skriftligt svar til Folketinget afviser statsminister Mette Frederiksen (S) at deltage i det samråd, som de borgerlige partier torsdag i sidste uge indkaldte hende til.

Samrådet blev indkaldt på baggrund af Berlingskes afdækning af, at syv ud af ni nyansatte presse- og kommunikationschefer i ministerierne har mere eller mindre tætte bånd til Socialdemokratiet eller dets støtteparti SF.

Det, selv om stillingen som presse- eller kommunikationschef er en helt almindelig, partineutral embedsmandsstilling og dermed uafhængig af, hvilken partifarve regeringen har.

I udgangspunktet skiftes der således ikke ud på posterne, når regeringen skifter - i modsætning til på posterne som særlig rådgiver for de enkelte ministre, i folkemunde kendt som regeringens ’spindoktorer’.

Nu frygter oppositionen, at socialdemokraterne er ved at »politisere embedsværket« ved at besætte ledende poster med personer, der har »partibogen i orden«, skriver Berlingske.

For eksempel har den nye pressechef i Skatteministeriet Sten Kristensen tidligere været særlig rådgiver for daværende finansminister Bjarne Corydon, da Socialdemokratiet sidst havde regeringsmagten.

På samme måde har den nyansatte pressechef i Børne- og Undervisningsministeriet Thomas Bro Sæhl tidligere været særlig rådgiver for den nuværende social-og indenrigsminister Astrid Krag (S) og daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

Ligesom den nye pressechef i Erhvervsministeriet Mads Kolby kommer direkte fra et job som presserådgiver for Socialdemokratiet.

Det lugter langt væk af klassisk socialdemokratisk kammerateri

Men Mette Frederiksen har altså ikke tænkt sig at møde op i samrådet. Hun henviser til, at »spørgsmål om ansættelse i staten generelt og generelle personalemæssige spørgsmål hører under skatteministerens ressort«, som der står i det skriftlige svar til Folketinget.

Derfor er det skatteminister Morten Bødskov (S), som til sin tid skal i samråd om spørgsmålet.

Men det undrer Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, sig meget over, skriver Berlingske.

»Mette Frederiksen har ved flere lejligheder brystet sig af, at det er hende, der sidder for bordenden og træffer de afgørende beslutninger, og derfor er det også meget betænkeligt, at hun nu går i flyverskjul og ikke vil møde op til et indkaldt samråd,« siger Løhde til Berlingske.

Hun mener, at Mette Frederiksen skylder at svare på en lang række spørgsmål.

»Det lugter langt væk af klassisk socialdemokratisk kammerateri, og det bliver hun nødt til at svare på«.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

 • Philip Davali/Ritzau Scanpix

  I dette afsnit skal det handle om mandagens pressemøde, hvor Mette Frederiksen rullede en bølge af corona-stramninger ud og pludselig lignede den statsminister, vi lærte at kende i marts. Så er alt godt igen for regeringen? Hvad gør en klog Ellemann nu? Og hvordan kan det være, at Mette Frederiksen slipper så godt afsted med ikke at svare på mediernes spørgsmål?

  Vi kommer heller ikke udenom finansloven og det gavehumør, Nicolai Wammen tilsyneladende er i. Men hvor kommer alle pengene fra? Og hvorfor sidder ikke alle partier med rundt om træet?

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce