0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Statsminister Mette Frederiksen (S) afviser at svare på spørgsmål i et samråd om ansættelser af regeringens presse- og kommunikationschefer. Her er hun fotograferet ved Folketingets åbning i oktober.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blå politikere har stribevis af kritiske spørgsmål til Mette Frederiksen - men hun afviser at svare på dem

Syv ud af ni nyansatte pressechefer i ministerierne har bånd til socialdemokraterne. Oppositionen har indkaldt statsministeren i samråd, men hun vil ikke møde op.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I et skriftligt svar til Folketinget afviser statsminister Mette Frederiksen (S) at deltage i det samråd, som de borgerlige partier torsdag i sidste uge indkaldte hende til.

Samrådet blev indkaldt på baggrund af Berlingskes afdækning af, at syv ud af ni nyansatte presse- og kommunikationschefer i ministerierne har mere eller mindre tætte bånd til Socialdemokratiet eller dets støtteparti SF.

Det, selv om stillingen som presse- eller kommunikationschef er en helt almindelig, partineutral embedsmandsstilling og dermed uafhængig af, hvilken partifarve regeringen har.

I udgangspunktet skiftes der således ikke ud på posterne, når regeringen skifter - i modsætning til på posterne som særlig rådgiver for de enkelte ministre, i folkemunde kendt som regeringens ’spindoktorer’.

Nu frygter oppositionen, at socialdemokraterne er ved at »politisere embedsværket« ved at besætte ledende poster med personer, der har »partibogen i orden«, skriver Berlingske.

For eksempel har den nye pressechef i Skatteministeriet Sten Kristensen tidligere været særlig rådgiver for daværende finansminister Bjarne Corydon, da Socialdemokratiet sidst havde regeringsmagten.

På samme måde har den nyansatte pressechef i Børne- og Undervisningsministeriet Thomas Bro Sæhl tidligere været særlig rådgiver for den nuværende social-og indenrigsminister Astrid Krag (S) og daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

Ligesom den nye pressechef i Erhvervsministeriet Mads Kolby kommer direkte fra et job som presserådgiver for Socialdemokratiet.

Det lugter langt væk af klassisk socialdemokratisk kammerateri

Men Mette Frederiksen har altså ikke tænkt sig at møde op i samrådet. Hun henviser til, at »spørgsmål om ansættelse i staten generelt og generelle personalemæssige spørgsmål hører under skatteministerens ressort«, som der står i det skriftlige svar til Folketinget.

Derfor er det skatteminister Morten Bødskov (S), som til sin tid skal i samråd om spørgsmålet.

Men det undrer Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, sig meget over, skriver Berlingske.

»Mette Frederiksen har ved flere lejligheder brystet sig af, at det er hende, der sidder for bordenden og træffer de afgørende beslutninger, og derfor er det også meget betænkeligt, at hun nu går i flyverskjul og ikke vil møde op til et indkaldt samråd,« siger Løhde til Berlingske.

Hun mener, at Mette Frederiksen skylder at svare på en lang række spørgsmål.

»Det lugter langt væk af klassisk socialdemokratisk kammerateri, og det bliver hun nødt til at svare på«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden