0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Finn Frandsen (arkiv)
Foto: Finn Frandsen (arkiv)
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny politisk aftale tredobler miljøkrav til landbruget

Rød blok er enig om, at landbruget kraftigt skal sænke udledningen af kvælstoffer.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Artiklen er opdateret 25. november kl. 13.20.

Regeringen og dens støttepartier vil tredoble reduktionen af kvælstofudledning fra landbruget.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Her skriver ministeriet, at den fødevare- og landbrugspakke, som den tidligere regering vedtog sammen med Dansk Folkeparti, »ikke har sikret en reduktion i kvælstofudledningen«. Den oprindelige aftale ville reducere kvælstofudledningen med omkring 1.100 tons i 2020.

I en parlamentarisk set smal aftale med Alternativet, Enhedslisten, SF og Radikale har regeringen derfor besluttet at regulere kvæstofudledningen yderligere. Den nye aftale vil i stedet, skriver ministeriet, reducere kvælstofudledningen med omkring 3.500 tons i det kommende år.

Minister kan godt forstå utilfredse landmænd

Det betyder blandt andet, at en indsats, som skulle være gennemført i 2021, allerede gennemføres i 2020. Ministeriet skriver, at indsatsen også forventes at mindske udledningen af drivhusgasser og bidrage positivt til naturbeskyttelsen.

»Vi lykkedes ikke med at få en bred aftale i denne omgang, men det er magtpåliggende for regeringen, at aftaler på landbrugsområdet er brede. Derfor kommer vi til at gøre forsøget igen, når vi skal kigge videre frem. Når vi skruer op for reguleringen allerede til næste år, er det, fordi vi skal have reduceret kvælstofudledningen«, siger fødevareminister Mogens Jensen (S) i pressemeddelelsen:

»Jeg kan sagtens forstå, at landmændene er utilfredse med den beslutning, og at de synes, at vi går for langt for hurtigt. Det skal jeg være den første til at beklage, men når vi kan se, at vi ikke nærmer os de mål, vi har, så er vi nødt til at gøre noget. Vi kommer til at se på, hvordan vi kan give landmændene flere værktøjer til at løse de udfordringer, de står med«, siger Mogens Jensen.

Fordobling af økologisk areal

Som et led i aftalen vil partierne fordoble det økologiske areal samt eksporten af økologi og danskernes forbrug af økologi i 2030. Som en gulerod skal landmænd, der ønsker at omlægge deres konventionelle landbrug til økologiske landbrug, have mulighed for at søge om et økonomisk tilskud.

Med aftalen vil der også blive afsat ti millioner kroner yderligere i 2020 til Fonden for Økologisk Landbrug, som skal forbedre »udviklingsmuligheder og konkurrenceevne for økologiske landbrug«.

I alt er der nu afsat 190 millioner kroner til at kompensere landmændene for den målrettede kvælstofregulering i 2020, og pengene kommer fra EU-midler fra det danske landdistriktsprogram.

I efterhånden mange år har der været et stærkt fokus på udfordringerne med forurenende kvælstofudledning. Der er imidlertid ikke sket nogen nævneværdig forandring på området løbet af de seneste par år. Sidste år fremlagde Aarhus Universitet, som hvert år måler naturens og vandmiljøets tilstand i den såkaldte Novana-rapport, tal, der viste, at kvælstofudledningen i 2017 lå på 60.000 ton.

Den seneste Novana-rapports foreløbige resultater viste i begyndelsen af november 2019, at kvælstofudledningen i 2018 var 58.000 ton.

Tidligere i år kom det frem, at landmændene har reduceret mindre end én procent af den kvælstofudledning, som de forpligtede sig til som led i den omdiskuterede landbrugspakke fra 2015. Målsætningen dengang lød, at udledningen af kvælstof ved udgangen af 2018 skulle være reduceret med 1.451 ton, mens udledningen i 2021 i alt skulle være reduceret med 2.907 tons årligt, hvilket tilsammen giver knap 3.500 ton.

Men i februar i år viste opgørelser fra Miljø- og Fødevareministeriet, at der reelt kun var sket en reduktion på 12 ton kvælstof. Dengang sagde eksperter til Berlingske, at projektet med at sænke kvælstofudledningen i landbruget var meget langt fra at være i mål.

Med den aftale, som den socialdemokratiske regering i dag har indgået med resten af rød blok og Alternativet, kan landbruget ikke længere vente til 2021 med at nå det samlede mål på knap 3.500 ton – det skal i stedet ske allerede i 2020.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden