Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Corona­virus

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Danmark har ikke opfordret Færøerne til at fravælge Huawei som leverandør af 5G-netværk, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udenrigsministeriet afviser dansk pres på Færøerne i 5G-sag

Danmark har ifølge Udenrigsministeriet ikke bedt Færøerne om at fravælge Huawei som leverandør af 5G-netværk.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er forkert, at Danmark skulle have lagt pres på Færøerne for at få landet til at fravælge den kinesiske telegigant Huawei som leverandør af Færøernes 5G-netværk.

Det meddeler Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

»Udenrigsministeriet oplyser, at det ikke er korrekt, som det fremgår af pressen, ’at det danske udenrigsministerium har nævnt for landsstyret, at det ifølge Forsvarsministeriet ville være bedst ikke at vælge Huawei som leverandør af 5G-netværk’«.

Udenrigsministeriet oplyser, at det ikke er korrekt, som det fremgår af pressen, ’at det danske udenrigsministerium har nævnt for landsstyret, at det ifølge Forsvarsministeriet ville være bedst ikke at vælge Huawei som leverandør af 5G-netværk’

Berlingske og DR erfarede tirsdag, at Kinas ambassadør i Danmark, Feng Tie, har truet topfolk i det færøske landsstyre. Målet skulle være at få dem til at vælge Huawei som 5G-leverandør.

Truslen skulle have gået på, at Kina ville droppe en frihandelsaftale med Færøerne, hvis ikke landet valgte Huawei.

Mens Kinas ambassade i Danmark endnu ikke har kommenteret denne del af historien, så afviser Udenrigsministeriet altså, at Danmark har rådet Færøerne til at droppe Huawei, som det ellers fremgår af en hemmelig lydoptagelse ifølge Berlingske.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger i pressemeddelelsen, at han ikke vil kommentere den lydoptagelse, som der på Færøerne er nedlagt fogedforbud mod at videreformidle.

Samtidig afviser Udenrigsministeriet, at det skulle have blandet sig i landsstyrets beslutning om at søge et fogedforbud.

På lydoptagelsen bliver der angiveligt refereret indhold af et møde om sagen.

Her skulle den færøske lagmand, Bárður Nielsen, over for Feng Tie have afvist, at den færøske regering ville blande sig i, hvem det færøske teleselskab Føroya Tele valgte som 5G-leverandør.

Bestemmer selv, hvem der skal stå for 5G-netværk

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde tirsdag i Folketingssalen, at Færøerne selv bestemmer, hvem landet vil vælge til at stå for 5G-netværket.

Samme melding kommer fra Jeppe Kofod.

»Det er også vigtigt for mig at understrege, at teleområdet er et hjemtaget område. Valg af 5G-leverandør ligger derfor hos Færøerne selv«.

»Som udenrigsminister vil jeg slå fast, at det er afgørende, at udenrigspolitik er baseret på, at både vi og vores samarbejdspartnere udviser gensidig respekt og følger de internationale spilleregler«.

»Det er grundlaget for dansk udenrigspolitik. Det er sådan, vi arbejder med andre lande og sådan, vi arbejder med Kina, som vi har et godt partnerskab med«, siger udenrigsministeren.

Blandt andre Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, og Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, har meddelt, at de ønsker at drøfte sagen på et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

»Jeg forstår, at der er et ønske om at drøfte sagen på torsdag i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn. Det ser jeg frem til«, siger Jeppe Kofod.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden