Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Corona­virus

Tobias Selnæs Markussen
Foto: Tobias Selnæs Markussen

Politikere vil privatisere køreprøverne. Dels skal det afhjælpe ventetiden på at komme til køreprøver, og dels skal det frigive omkring 115 betjente.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flertal vil tvinge regeringen til at flytte køreprøver fra politiet

Flertal i Folketinget vil have flyttet kørekort og køreprøver fra politiet til Færdselsstyrelsen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Regeringen kan blive tvunget til at rykke ansvaret for kørekort og køreprøver væk fra politiet.

I september besluttede regeringen at omgøre den tidligere VLAK-regerings beslutning om at flytte udstedelsen af kørekort, køreprøver og en række andre færdselsopgaver fra politiet til Færdselsstyrelsen.

Men et flertal uden om regeringen vil have ændret det tilbage til den oprindelige beslutning.

Flertallet består af Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Radikale.

Partierne vil i næste uge lægge op til at pålægge regeringen at finde en model til at rykke opgaverne til Færdselsstyrelsen. Det sker i forbindelse med en forespørgselsdebat i Folketinget.

Idéen med flytningen er, at det skal frigive omkring 115 betjente. Samtidig er håbet, at det kan sænke ventetiden for køreprøver.

»Opgaverne ligger naturligt hos Færdselsstyrelsen, som har ansvar for alle regler om kørekort og færdselsregler«, siger Kristian Pihl Lorentzen, der er transportordfører for Venstre.

»Derudover kan vi frigive politifolk til egentligt politiarbejde. Det er velkendt, at politiet har brug for flere ressourcer«, siger han.

Regeringens begrundelse for ikke at flytte opgaverne er, at der ikke var fundet penge til at købe de nødvendige it-systemer og betale driften af dem.

Er klar til at droppe forslaget

It-udgifterne ved at rykke opgaverne vil være 37 millioner kroner til et nyt it-system. Derudover koster driften ti millioner kroner årligt. Det har transportminister Benny Engelbrecht (S) oplyst i et svar til Folketinget.

Regeringen har dog ikke været afvisende over for at flytte opgaverne på et senere tidspunkt.

Kristian Pihl Lorentzen er klar til at diskutere finansieringen, men har tidligere foreslået at hæve gebyret for at gå til køreprøve. Det ligger i dag på 600 kroner. Samme melding kommer fra De Radikale.

»Der skal udvikles et nyt it-system under alle omstændigheder, og det mener vi, at man skal betale gennem gebyret til køreprøve«, siger transportordfører Andreas Steenberg.

»Det er borgerne, der tager kørekort. Derfor er det naturligt, at de udgifter, der er forbundet med det, bliver betalt af dem, der tager det«, siger han.

Både Venstre og De Radikale er klar til at droppe forslaget i næste uge, hvis regeringen skifter standpunkt.

Begge ordførere peger på, at spørgsmålet kunne indgå forhandlingerne om et politiforlig, der skal på plads i 2020.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden