0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Her er regeringens tal: Se om din kommune skal have eller af med millioner

På et møde i Finansministeriet har regeringen fremlagt, hvad udligning vil betyde for de enkelte kommuner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Fungerende finansminister Morten Bødskov og social- og indenrigsminister Astrid Krag holdt i går pressemøde om regeringens udspil til en udligningsreform.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Artiklen er opdateret klokken 16.40.

Det er især socialdemokratiske borgmestre, der kan glæde sig over regeringens udspil til udligningsreform. Det er nemlig især S-kommunerne, der står til at få flere penge som følge af regeringens udspil til udligningsreform.

Det står fast, efter at regeringen fredag fremlagde listen over, hvor meget de enkelte kommuner står til at vinde eller tabe.

I alt 32 kommuner med S-borgmestre står til at vinde på udspillet. Det andet store borgmesterparti, Venstre, har 22 borgmestre, som kan håbe på flere penge, hvis der kan samles flertal for udspillet.

Til gengæld står Konservatives borgmestre til at blive taberne i udligningsudspillet.

Konservativ undrer sig over fordelingen

De konservatives Rasmus Jarlov undrer sig over, at en »indvandrertung« kommune som Høje-Taastrup med en konservativ borgmester skal aflevere penge, mens de socialdemokratiske nabokommuner på den københavnske vestegn får penge.

»Der er en overvægt af socialdemokratiske kommuner, der får flere penge. Hvis man ser på den københavnske vestegn, så er det med kirurgisk præcision de socialdemokratiske kommuner, der får flere penge og de borgerlige, der får færre«, siger Rasmus Jarlov.

Han undrer sig også over, at store socialdemokratiske byer som Odense og Aalborg står til at få penge, mens landkommuner andre steder står til at skulle betale:

»Der skal ikke omfordeles ud fra, hvem man er venner med, men ud fra saglige kriterier«, siger Jarlov.

Astrid Krag afviser sognerådspolitisk fordeling

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) afviser dog, at regeringen tilgodeser de socialdemokratiske vestegnsborgmestre med udspillet.

»Der er ikke noget, der handler om sognerådspolitik. Vi lægger op til, at vi skal udligne på beskatningsgrundlaget og udgiftskriterierne. Noget, der koster dyrt for kommunerne, er der, hvor man står med meget store udgifter på grund af integrationsproblemer, der gennem årtier ikke er blevet løst«, siger Astrid Krag og tilføjer:

»På den københavnske vestegn står man med meget store problemer, som man ikke ser andre steder«, siger hun.

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, undrer sig dog også over fordelingen af vindere og tabere:

»Det ser ud til, at der er lavet en meget positiv særbehandling til fordel for regeringens venner i form af de socialdemokratiske vestegnsborgmestre, som i hvert fald ikke sagligt og fagligt kan forklares«, siger Sophie Løhde.

Ligesom De Konservatives Rasmus Jarlov kritiserer hun regeringen for fortsat at tilbageholde kriterierne for udligningen mellem kommunerne.

Dermed kan hverken politikere eller vælgere endnu tage stilling til, om regeringen har været fair i fordelingen af pengene mellem kommunerne, lyder det. Eller om man, som kritikerne mener, har varetaget S-borgmestrenes interesse.

Den liste, som regeringen fremlagde fredag, viser blandt andet, at Gentofte Kommune skal aflevere 291 millioner kroner, mens Rudersdal skal aflevere 200 millioner. Begge kommuner ligger nord for København.

Blandt de største vindere er Guldborgsund, der står til at få 131 millioner kroner ekstra og Kalundborg Kommune, der står til at få 115 millioner kroner mere til velfærd.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Baglandet tvivler på statsministeren, men Netto elsker Mette, og hendes fjender har overgivet sig

 • Gregers Tycho

  Masserne & Magten

  Henter…

  Borgens svære parforhold, et håndtryk og et forlist venskab

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Hummelgaard har kittel-angst, Mette F. har kirke og killinger, og Rohde har kristendommen

Annonce

For abonnenter