0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Torsten Gejl sammen med Josephine Fock efter gruppemødet hos Alternativet i dag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alternativet har valgt ny politisk ordfører

Alternativet er »enige hele vejen igennem«, siger ny politisk leder, Josephine Fock.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Torsten Gejl er ny politisk ordfører for Alternativet. Det har folketingsgruppen netop afgjort.

Han afløser Rasmus Nordqvist, der trak sig i går, efter at han kun blev nummer tre i kampen om at blive partiets nye formand. Den post gik i stedet for til Josephine Fock.

»Det har simpelthen været så dejligt for mig at få lov at møde alle folketingsmedlemmerne, og vi har haft en god, lang drøftelse om det mere konkrete, fremtiden og lidt om det strategiske. Og vi er simpelthen enige hele vejen igennem«, sagde Fock, da hun kom ud fra gruppemødet.

Den nyvalgte politiske ordfører fortalte efter mødet, at det er en post, han »er fantastisk stolt over«.

»Jeg overtager den jo fra Rasmus Nordqvist, som har vist, hvordan man gør sådan noget. Jeg skal jo kunne udtale mig 360 grader om vores politik ud fra vores værdier og ud fra vores manifest. Det glæder jeg mig sindssyg meget til. Vi har haft så fedt et møde, og vi har stillet et super hold, som kan møde Josephine Fock i en fælles ledelse og løfte det her parti«, sagde Torsten Gejl.

Han var en af dem, der bakkede Rasmus Nordqvist op i kampen om at blive leder for Alternativet, men at det nu er Josephine Fock, han skal arbejde sammen med, det er ikke et problem.

»Sådan er politik. Jeg synes, Rasmus Nordqvist er en sindssyg dygtig leder, og jeg er glad for, at jeg pegede på ham, men medlemmer har givet Josephine Fock et kanon mandat. Hun er sindssyg dygtig, og jeg glæder mig meget til at samarbejde med hende«, sagde Torsten Gejl.

På mødet er det også besluttet, at Susanne Zimmer er ny gruppeforperson. Den daglige ledelse består udover Josephine Fock og Torsten Gejl også af Sikandar Siddique. Dermed er Nordqvist og tidligere politisk leder Uffe Elbæk helt ude af ledelsen.

Ifølge Rasmus Nordqvist var der »god enighed« om, at Torsten Gejl skulle være ny politisk ordfører.

»Jeg er sikker på, at det bliver rigtig godt«, sagde han på vej ud.

Folketingsgruppen havde på forhånd bakket op om Nordqvist som politisk leder. Udover hans exit som politisk ordfører har også Leila Stockmarr, talsperson for Alternativets hovedbestyrelse, trukket sig fra sine poster efter lørdagens valg.

Ikke en, der skaber konflikt

På vej ind på gruppemødet blev Josephine Fock spurgt, hvad hun mener om den modtagelse, hun har fået.

»Personligt vil man jo altid gerne modtages meget, meget hjerteligt, sådan er det jo, men der er ikke noget at sige til det. De har alle sammen haft et ønske om, at det skulle blive Rasmus. Derfor skal de også lige – det er helt menneskeligt – fordøje skuffelsen, det kan jeg sagtens forstå«, svarede hun.

Er det en drømmestart?

»Det ved jeg ikke, om det er. Jeg tror, at det, vi skal i gang med nu, er sindssygt hårdt arbejde i forhold til at få forklaret danskerne, hvad det er, Alternativet står for, hvad det er, vi kan, hvilken seriøs politik vi har. Og det glæder jeg mig rigtig, rigtig meget til, også i samarbejde med folketingsgruppen«.

Flere har været ude og så tvivl om, om du har opbakning i din folketingsgruppe. Har du det?

Annonce

»Jeg har opbakning nu, jeg er blevet valgt af medlemmerne med et stort flertal. Jeg tror godt, jeg kan sige, at jeg har opbakning til at være ny politisk leder«.

Ja, af medlemmerne, men hvad med din folketingsgruppe?

»Der tror jeg bestemt, at vi får klinket skårene nu her i forhold til starten, og så får vi et rigtig godt samarbejde fremad. Det er det eneste, jeg ønsker mig, og det er jeg helt sikker på, at det er også det eneste, de ønsker sig, for det er jo Alternativets bedste«.

Tidligere folketingsmedlem Pernille Schnoor har efter valget af Josephine Fock beskrevet hende som en hård leder, der har været med til at skabe konflikt på Alternativets grønne gang på Christiansborg. Den udlægning kan Fock ikke genkende.

»Den udlægning er jeg selvfølgelig ikke enig i. Vi havde nogle problemstillinger på det tidspunkt, vi havde nogle konflikter om, hvordan vi håndterede nogle personalesager. Så jeg er ikke en, der opsøger konflikter, jeg er ikke en, der laver konflikter. Men jeg går ikke af vejen for en konflikt, hvis jeg mener, der er en problemstilling, som skal løses og ikke fejes ind under gulvtæppet«, sagde hun.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden