Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Corona­virus

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Spørgetime med statsministeren i folketingssalen på Christiansborg. Finansminister Nicolai Wammen, Statsminister Mette Frederiksen og Social- og indenrigsminister Astrid Krag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil geare op fra frivillighed til samtykke i ny voldtægtslov

S-regeringens udgangspunkt er, at en ny voltægtslovgivning skal bygge på samtykke.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Statsminister Mette Frederiksen (S) bekræfter efter spørgetime i Folketinget, at regeringen går efter en ny voldtægtslovgivning baseret på samtykke.

»Vi går efter en samtykkebaseret lovgivning, som vi også har sagt i forståelsespapiret. Det, vi først og fremmest går efter, er, at den virker, og at vi får skabt en voldtægtslovgivning, som medfører, at der er flere domme, som bliver afsagt«, siger hun.

I forståelsespapiret har regeringen aftalt med sine støttepartier at tage initiativ til at gennemføre en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse.

Straffelovrådet fik af den tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til opgave af se på voldtægtslovgivningen.

Frivillighed eller samtykke

Rådet fremlagde sin betænkning i sidste uge og anbefaler, at paragraffen for voldtægt bliver ændret, så der ikke er tvivl om, hvorvidt seksuelle handlinger er frivillige for de involverede.

Ti ud af 11 medlemmer af rådet mener, at det er bedre at tale om frivillighed fremfor samtykke.

Fortalere for samtykke frygter dog, at frivillighed bliver skrevet ind i lovgivningen. Det vil åbne for, at passivitet under en voldtægt kan tolkes som frivillighed.

De frygter altså, at fokus fortsat vil ligge på, om offeret har sagt fra, i stedet for på, om en formodet gerningsmand har sikret sig et ja. Det kan eksempelvis ske ved kys eller berøring.

Straffelovrådet anser dog de to begreber som ens i høj grad. Rådet skriver, at ved begge begreber vil anklagemyndigheden skulle bevise fraværet af tilsagn.

Den nærmere udformning af lovforslaget vil regeringen nu drøfte med partierne.

»Nu er der en høringsfase, den respekterer vi, og når den er færdiggjort, så går vi i gang med de politiske forhandlinger om, hvordan lovgivningen skal se ud«, siger Mette Frederiksen.

Statsministerens udmelding vækker glæde hos støttepartier. Blandt andre hos Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, som skriver på Twitter:

»Ja, det er nemlig simpelt Mette F, sex skal altid være frivilligt, og netop derfor skal der være samtykke. Tak for at understrege at omdrejningspunktet for den nye lov skal være samtykke«, skriver hun.

Ud over en ændring af voldtægtsbestemmelsen, lægger regeringen også op til at skærpe straffen i sager om seksuelle overgreb mod børn.

»Jeg må ikke blande mig i konkrete domme, så det gør jeg ikke, men jeg iagttager selvfølgelig, at jeg synes, at der bliver afsagt nogle domme, som er meget milde, når vi kigger på seksuelle overgreb mod børn. Derfor synes jeg, at vi skal skærpe straffen på det her område«, siger hun.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden