0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om KV21

Rystet bagland: Elbæk og co. bør overdrage mandater

Alternativets bagland opfordrer de fire afhoppere til at overlade pladsen i Folketinget til suppleanter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mikkel Hørlyck
Foto: Mikkel Hørlyck

Uffe Elbæks udmeldelse af Alternativet møder kritik fra baglandet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uffe Elbæk og de tre andre folketingsmedlemmer, som mandag forlod Alternativet for at blive løsgængere, bør have nok politisk pli til at overlade deres poster til suppleanter, mener dele af baglandet.

Efter at de fire har forladt partiet, står Torsten Gejl som eneste mand tilbage i Alternativet på Christiansborg efter flere uger med intern uro og personkonflikter.

I en udtalelse skriver Alternativet i Midt- og Vestjylland, at de respekterer de fire folketingsmedlemmers beslutning. Kredsbestyrelsen tilføjer dog:

»Det står imidlertid også lysende klart for os, at de folketingsmedlemmer, der nu har meldt sig ud, bør udvise den fornødne politiske pli og overlade deres poster til deres Alternative suppleanter«.

Bestyrelsen i Nordjyllands Storkreds, hvor den ene af afhopperne Susanne Zimmer er valgt, er rystede og kede af det. Bestyrelsen havde ønsket, at Susanne Zimmer havde taklet situationen anderledes.

»Vi beklager naturligvis, at Susanne som løsgænger tager sit mandat med, og vi havde håbet, at hun ville overdrage det til sin 1. suppleant, Anne-Louise Lopez Bøttger Rasmussen«, skriver storkredsbestyrelsen i en udtalelse.

»Især med blik på, at Susanne sidder i Folketinget på et tillægsmandat og med stemmer fra sine modkandidater i Nordjylland, samt fra Øst- og Midt-Vestjylland«.

Krisen i Alternativet begyndte, efter at Josephine Fock blev valgt som leder af baglandet. Hun havde dog ikke opbakning fra folketingsgruppen, som alle havde stemt på forhenværende politisk ordfører Rasmus Nordqvist.

Efterfølgende trådte anonyme kilder frem i dagbladet Information og beskyldte hende for at overfuse og ruske i folk. Det har hun selv afvist. Men hun har erkendt, at hun ikke var »den bedste version af sig selv«.

Lørdag udtrykte en splittet hovedbestyrelsen tillid til Josephine Fock som leder. Det fik flere medlemmer af hovedbestyrelsen samt partiets pressechef til at trække sig og senere de fire folketingsmedlemmer.

Et samlet bagland står dog sammen om at bakke Josephine Fock op.

»Alle storkredse bakker op om Josephine Fock, har jeg fået besked om«, siger Bina Seff, der er forperson i partiets kreds i Nordsjælland.

Forpersoner fra storkredsene har ifølge Bina Seff talt sammen mandag.

Gejl bliver i partiet

Torsten Gejl bliver ifølge sin storkreds ikke løsgænger. Om han forlader Christiansborg, er uvist.

Alternativets eneste tilbageværende politiker i Folketinget, Torsten Gejl, bliver ikke løsgænger.

Det mener Carsten Borup, forperson i Alternativet storkreds Østjylland, der er Gejls storkreds.

»Han forlader ikke Alternativet eller bliver løsgænger. Det er helt sikkert. Han giver ikke vores mandat til nogen andre«, siger Carsten Borup.

At det er »helt sikkert«, at Torsten Gejl ikke også bliver løsgænger, skyld