0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politiet kontrollerer mennesketomme tog på en helt stille togstation

Tønder Station er den første danske stationsby fra Tyskland på togstrækning Esbjerg-Niebüll. Politiet kommer søndag for at kontrollere passagerer, når toget ankommer hver anden time, men der er ingen passagerer med i togene.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Murat Tamer
Foto: Murat Tamer

En af de åbne grænser er ved Sæd i Tønder. Grænsekontrollen er primitivt sat op på en parkeringsplads med et lille, hvidt udlejningstelt og små skure, som politiet og forsvaret kan opholde sig i.

Politik

Togstationen i Tønder er tom og forladt. Kun en efterladt plastikpose på en bænk blafrer en smule i vinden.

Tønder har været en vigtig stationsby. På denne søndag dagen efter grænsekontrollen gik i gang, sker der ikke så meget. Men Tønder er en af stationsbyerne i Danmark, der er underlagt den nye grænsekontrol. På togstrækningen Esbjerg-Niebüll er Tønder den første danske station fra Tyskland.

Fredag sagde statsminister Mette Frederiksen, at Danmark lukker grænserne fra lørdag klokken 12.00 i et forsøg på at stoppe spredning af coronavirus. Til og med 13. april er det kun danske statsborgere og personer med et »anerkendelsesværdigt formål«, der kan rejse ind i Danmark. Det kan for eksempel være fast bopæl eller arbejde i Danmark.

Den over 150 år gamle stationsbygning er falmet med årene og skriger på vedligeholdelse.

Bag et glas i en yderdør til kundetoiletter øjner man skæret fra tændte loftslamper. Men tager man i det kolde metalhåndtag, finder man ud af, at døren er aflåst ligesom resten af bygningen.

I den ene ende af perronen kommer der røg ud af en røgfri glasventesal. Indenfor sidder en ældre mand med sort kasket.

»Mojn«, siger han og kigger op nok til, at man lige kan få øjenkontakt med ham under kaskettens skygge. »Det blæser helt ind til knoglerne«.

Murat Tamer
Foto: Murat Tamer

Den over 150 år gamle stationsbygning i Tønder er falmet med årene og skriger på vedligeholdelse.

Hans navn er Jan Nielsen. Han venter i perronens glasventesal, men han skal ikke ud at rejse. Han hviler sig i læ for blæsten med en smøg og en Royal Classic-dåseøl. Der er ingen passagerer på denne søndag, som kan blive generet af røgen.

Politiet kommer til Tønder Station et par minutter, før et tog fra Tyskland ankommer, for at kontrollere passagerer ombord. Toget kører hver anden time, og det næste ankommer 11.24. Politibilen er på stationen klokken 11.16. To politibetjente stiger ud og tager sorte handsker på, før de stiller sig på perronen og venter på det næste tog.

Mennesketomme tog fra Tyskland

Et meget støvet og beskidt tog kører ind. Ruderne er så dækket til, at man ikke kan kigge ind. Toget har kun to døre. En til hver politibetjent.

»Det er sgu tomt«, siger den ene politibetjent, da han er trådt ind i toget. Men han er ikke overrasket. Det forrige tog var også tomt. Det viser sig senere, at det næste tog også er tomt. Der er ingen passagerer med toget fra Niebüll.

»Det bliver nok ikke i dag, at vi får kontrolleret nogen«, siger en af politibetjentene.

Hvis en person bliver nægtet indrejse i Tønder, vil vedkommende som udgangspunkt blive sendt retur med modkørende tog, der ankommer og afgår næsten samme tid.

I Sønderjylland er ti af grænseovergangene helt lukket og afspærret. Tre er stadig åbne, og man kan komme igennem, hvis man kan dokumentere dansk statsborgerskab eller et »anerkendelsesværdigt formål«.

En af de åbne grænser er ved Sæd i Tønder. Grænsekontrollen er primitivt sat op på en parkeringsplads med et lille, hvidt udlejningstelt og små skure, som politiet og forsvaret kan opholde sig i.

Alle køretøjer fra Tyskland bliver vinket ind på parkeringspladsen. Personerne i køretøjerne skal dokumentere, at kravene for at passere grænsekontrollen er opfyldt.

Men politibetjentene ved denne grænseovergang kontrollerer ikke kun personlige dokumenter. De er også rådgivere. En stor del af tiden går med at besvare spørgsmål fra nysgerrige og bekymrede danskere og tyskere. De kommer til grænseovergangen kun for at spørge, hvad de skal bruge for at kunne rejse fra Tyskland til Danmark på et senere tidspunkt. Tålmodigt besvarer politiet spørgsmålene – også på tysk, når det er nødvendigt.

»Det er positivt, at folk undersøger kravene i stedet for at tage chancen«, siger den ene politibetjent.

Både politiet og borgerne har i weekenden haft tid til at finde ud af, hvordan grænsekontrollen skal håndhæves, før arbejdsdagen begynder mandag.

»Anerkendelsesværdigt formål« vil i nogle situationer bero på en konkret vurdering. Politiken har spurgt Syd- og Sønderjyllands Politi, om man må køre igennem Danmark fra Tyskland for at komme til Sverige.

»Hvis man er svensker bosiddende i Sverige og på vej hjem, må man gerne passere gennem Danmark«, svarer politiet i en e-mail. »På vej hjem« skal forstås på den måde, at man skal køre direkte til Sverige uden at gøre holdt i Danmark.

Syd- og Sønderjyllands Politi skrev søndag morgen på Twitter, at 3.748 personer er kontrolleret ved den dansk-tyske grænse. 149 personer er afvist.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause
  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause

  Henter…

  Madsen & Magten udkommer ikke i øjeblikket. På grund af corona-epidemien er vi så få som muligt på arbejde på Politiken. Derfor udgår vores ugemagasiner 'Bogfolk', Madsen & Magten' og 'Klimanørd'. Vi glæder os til at vende tilbage med nye udsendelser, så snart som muligt.

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

Annonce

For abonnenter