Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Corona­virus

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Folketingsmedlemmerne står i kø i Vandrehallen på Christiansborg, for at stemme om hastelovene.

Regeringen forbereder nye indgreb: Coronalovene er ikke nødvendigvis nok

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fremlægger i dag et lovforslag, der giver drastiske muligheder for at begrænse forsamlinger. Her er en oversigt.

Politik

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er potentielt lagt op til markante begrænsninger af muligheden for at forsamles, når sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i dag går i Folketingssalen med et hastelovforslag.

Her følger de væsentligste punkter i lovforslaget.

Først og fremmest skal lovforslaget gøre det muligt at forbyde forsamlinger helt ned til tre personer.

Ifølge lovforslaget er det nemlig regeringens opfattelse, »at den nuværende lovgivning på en række områder fortsat ikke nødvendigvis er tilstrækkelig til at sikre myndighedernes handlemuligheder i forhold til inddæmning og afbødning af konsekvenserne af smitsomme og andre overførbare sygdomme, herunder COVID-19«.

Derfor foreslår regeringen, at den allerede gældende mulighed for at fastsætte regler om forbud mod forsamlinger udvides fra i dag at omfatte større forsamlinger, arrangementer, begivenheder til at omfatte muligheden for at fastsætte regler om forbud mod, »at flere personer befinder sig på samme sted«.

Og den nedre grænse går altså vel mærke helt ned til, at man skal kunne fastsætte forbud mod, at tre personer eller flere befinder sig på samme sted.

Kun indføres hvis nødvendigt

En vigtig tilføjelse er dog, at lovforslaget i første omgang ’blot’ skal give mulighed for at indføre en sådan grænse, hvis det skønnes nødvendigt.

Det forudsættes desuden, at personer fra samme husstand samt nærmeste pårørende ikke vil kunne omfattes af et sådant forbud.

Tilsvarende foreslår regeringen, at den allerede eksisterende mulighed for at regulere adgangen til offentlige institutioner m.v. udvides til også om nødvendigt at kunne omfatte udendørs idrætsanlæg, legepladser og lignende faciliteter.

Regeringen foreslår også at indføre en mulighed for, at politiet i en periode skal kunne nedlægge forbud mod overhovedet at opholde sig på et bestemt sted, hvor der ellers er almindelig adgang. Eksempelvis hvis politiet erfarer, at der på bestemte steder gentagne gange samler sig menneskemængder det pågældende sted.

Af lovforslaget fremgår det også, at bødeniveauet forhøjes for overtrædelse af reglerne i epidemiloven. Eksempelvis skal bødestørrelse kunne gradueres afhængig af, hvor stor en virksomhed, der bryder loven, er.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden