0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bekymret minister: Tiden er til at stå sammen, ikke til at evaluere

Udviklingsminister Rasmus Prehn opfordrer til, at alle – også USA – bakker op om WHO’s arbejde. Partier vil have Danmark til at sende flere penge.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Hartmann Schmidt
Foto: Jens Hartmann Schmidt
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det kan godt være, at der på et senere tidspunkt venter en diskussion om, hvordan Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har håndteret udbruddet af coronavirus. Men det er for tidligt at tage den diskussion nu, mener udviklingsminister Rasmus Prehn (S), der ser med bekymring på meldingerne fra den amerikanske præsident, Donald Trump.

»Det kan sagtens være, at der er noget, der skal evalueres. Det er bare ikke tiden nu. Nu er tiden til at stå sammen og kæmpe imod den her frygtelige sygdom og kæmpe imod de følgevirkninger, der bliver af det her«, siger han og fortsætter:

»Når der er så meget run på sundhedssystemerne som følge af covid-19 og corona, så er det alt fra fødende kvinder til børn, der skal have vaccine, der bliver ramt. Derfor er tiden inde til at knokle derudaf og lave en indsats, og så kan det sagtens være, at vi skal have en grundig evaluering og kigge på, hvad kan vi gøre bedre fremadrettet«.

Det kan sagtens være, at der er noget, der skal evalueres. Det er bare ikke tiden nu

Natten til onsdag meddelte Trump, at WHO har fejlet i sin basale opgave, og at USA’s økonomiske bidrag til organisationen derfor indstilles. Det vil ske i omkring 60-90 dage, hvor administrationen blandt andet vil undersøge, hvordan pengene i WHO er blevet brugt under coronakrisen.

Trækker USA støtten mere permanent, vil det få betydelige konsekvenser, vurderer Prehn.

»Det er 15 procent af Verdenssundhedsorganisationens årlige bidrag, der kommer fra USA. Det gør jo så, at det alt andet lige bliver sværere at sikre den indsats, der bliver gjort. Alle vi andre lande har opfordret til, at man giver ekstraordinære bidrag i den her situation i forhold til at sikre bedst mulig hjælp i udviklingslandene. Derfor er det selvfølgelig ærgerligt, hvis det er sådan, at der er bidrag, man går glip af«, siger han.

Han vil ikke forholde sig til, hvorvidt Trump har ret i, at WHO’s opgave er mislykkedes.

»Det, jeg fokuserer på, er, at der er mange steder, som er fuldstændig afhængige af den hjælp, som Verdenssundhedsorganisationen yder. Vi har brug for mere koordination, mere fælles indsats, ikke for mindre. Derfor vil jeg i den grad opfordre til at bakke op omkring Verdenssundhedsorganisationen«.

Trumps beskyldninger om, at WHO skulle være i lommen på Kina, vil han heller ikke kommentere.

»Der vil jeg ikke indgå i nogen former for konspirationsteorier eller andet«, siger Prehn.

Partier presser på for mere støtte

I Radikale Venstre kalder udenrigsordfører Martin Lidegaard handlingen fra Donald Trump for »historisk dårlig timing«.

»Aldrig har vi haft mere brug for et stærkere WHO, og hvis der er bekymringer for kinesisk dominans, så er svaret jo ikke at skrue ned for vestens støtte, men tværtimod at skrue op, sådan så man får mere indflydelse på, hvad der foregår«, siger han.

I Enhedslisten bakker udenrigsordfører Eva Flyvholm op om den kritik.

»Det kalder på, at Danmark og så mange andre lande som overhovedet muligt får støttet ekstra meget op om WHO og FN’s andre organisationer. Det er helt afgørende, at vi putter både penge og politisk kapital i, for det er altså de bedste redskaber, vi overhovedet har til at forsøge at styre den her uoverskuelige situation«, siger hun.

Begge partier så gerne, at Danmark øgede sit bidrag til WHO, når USA indstiller sit. Dog med det medfølgende krav, at WHO’s arbejde skal være uafhængigt. I Dansk Folkeparti er udenrigsordfører Søren Espersen heller ikke afvisende over for en større støtte fra Danmark.

»Hvis vi skal til at give mere støtte til noget, Kina styrer, så skal vi ikke. Hvis det er støtte til en organisation, som kan reorganisere sig selv, og som kan forklare Kina, at det ikke er dem, der bestemmer, så kan det godt ske, at vi skal«, siger han.

Der er dog ikke umiddelbart udsigt til en større pengesum fra Danmark, siger Rasmus Prehn.

»Nu har vi lige givet et ekstraordinært stort bidrag, og jeg tager som udgangspunkt, at alle bakker op, og at folk står sammen i den her svære situation. Derfor er det præmaturt at forholde sig til, hvad vi gør i den situation«, siger han.

Aldrig har vi haft mere brug for et stærkere WHO

Han fastholder, at USA ikke har taget endelig stilling til sit bidrag. Skulle det komme dertil, at støtten trækkes permanent, vil han diskutere en respons med sine internationale kollegaer.

»Vi har tæt kontakt med andre FN-lande, navnlig med EU og de nordiske lande, og så må vi jo diskutere, hvad vores reaktion i forhold til det her er«, siger Prehn.

Også udenrigsminister Jeppe Kofod opfordrer i et skriftligt citat til at styrke »vores fælles indsatser«.

»Som FN’s generalsekretær Guterres har udtalt, så skal vi selvfølgelig, når krisen er overstået, se tilbage på, hvordan alle involverede parter har reageret på krisen, så vi kan lære af det til fremtiden. Men lige nu er tiden til sammenhold og internationalt samarbejde«, lyder det.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten:
  Madsen & Magten:

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

 • Pr-foto

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Chikane på Christiansborg, Simon Aggesens fremtid og Dan Jørgensen – er han hit eller flop?
  Madsen & Magten: Chikane på Christiansborg, Simon Aggesens fremtid og Dan Jørgensen – er han hit eller flop?

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: DFs ledelseskrise, en syngende minister og Støjbergs #MeToo-moment
  Madsen & Magten: DFs ledelseskrise, en syngende minister og Støjbergs #MeToo-moment

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce

Forsiden