0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Støttepartier forsøgte forgæves at få Mette Frederiksen til at kalde salg af vaccineproduktion en fejl

Støttepartierne ville have statsministeren til at erkende, at salget af dansk vaccineproduktion var en fejl. ​

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

»Vi kan ikke stå, hvis der måtte komme en ny pandemi eller en anden runde i samme situation, at stærke, stærke samfund ikke kan tilvejebringe værnemidler og beskyttelse af sin egen befolkning, og for den sags skyld sine egne medarbejdere«, sagde statsministeren tirsdag til spørgetimen.

Politik

Danmarks sårbarhed over for pandemier er »uholdbar« og »uklog«.

Sådan lød det tirsdag fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun til første spørgetime i folketingssalen siden corona-krisens indtog blev bedt om at forholde sig til, at staten i 2016 solgte den nationale vaccineproduktion til Saudi-Arabien.

»Jeg ønsker ikke en så stor dansk afhængighed af andre, hvis den her situation måtte opstå igen, eller hvis vi får en runde to«, sagde Frederiksen med henvisning til en mulig anden bølge af virussen.

Danmarks afhængighed er på en lang række områder for stor, uddybede hun:

»Det gælder produktionen af medicin, medicinsk udstyr, respiratorer, værnemidler, udstyr til test. Og alt, hvad der måtte ligge under den kappe«.

Til spørgetimen spurgte både SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, og Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper ind til salget af vaccinefabrikken AJ Vaccines til det saudiarabiske familiedynasti Aljomaih.

Jeg ønsker ikke en så stor dansk afhængighed af andre


Salget blev igangsat af SR-regeringen i 2014, men gennemført af V-regeringen og et bredt flertal et par år efter. Kun SF, Enhedslisten og Alternativet stemte imod. Siden udtrykte Rigsrevisionen kritik af forløbet, da de samlede udgifter forbundet med salget oversteg de 15 millioner, staten fik for firmaet.

»I Enhedslisten var vi blandt nogle ganske få, der var kritiske over for det dengang. Vi kaldte vaccineproduktionen for kritisk infrastruktur, og jeg mindes, at der mere end ofte blev kigget på os med sådan et lidt skævt smil, som om det var lidt sødt og nuttet sagt. Men det var det jo ikke«, lød det tirsdag fra Pernille Skipper til spørgetimen.

Ville Frederiksen nu indrømme, at salget var en fejl, ville hun vide.

Uden at svare direkte ja eller nej, fortalte statsministeren, at hun i dag opfatter flere ting som kritisk infrastruktur, end andre tidligere har gjort. Herunder også vaccineproduktionen.

»Så fremadrettet vil jeg meget gerne – og jeg mener også, at det haster – være med til ikke alene at diskutere, men også at få lovgivet, så vi beskytter den kritiske infrastruktur klogere og bedre både i Danmark og Europa«, sagde hun.

National og europæisk strategi

Statsministeren vil allerede torsdag tage spørgsmålet om blandt andet vaccine op, når hun mødes med de øvrige regeringschefer i Det Europæiske Råd.

Her vil hendes besked være, at landene, inden vi når efteråret og en potentiel anden virusbølge, bliver nødt til at sikre en hjemmeproduktion nationalt, europæisk eller blandt ligesindede lande.

Dog understregede statsministeren, at hun ikke anbefaler en offentlig produktion af visirer eller andre tekniske hjælpemidler. Det er hun »fuldstændig overbevist om at, vores virksomheder kan«.

»Men vores behov for at få opbygget lagre, så vi ikke står i en situation, hvor vi ikke har værnemidler, det er jo et politisk ansvar«, sagde hun og fortsatte:

»Det er derfor, jeg allerede i dag, og det hører jeg flere tage godt imod, anmelder, at vi bliver nødt til at have både en national, men også europæisk strategi, så vi ikke bliver bragt i samme situation«.

Selv om Pia Olsen Dyhr var glad for statsministerens udmelding om, at vaccinespørgsmålet skal diskuteres, tvivler hun på den europæiske løsning.

»Jeg kan godt blive nervøs for, at en europæisk løsning vil strande på et kontor i Bruxelles. Og det er simpelthen ikke nok. Det er vigtigt, at vi bliver helt enige om, at vaccine og værnemidler er kritisk infrastruktur. Derfor skal det tilbage under statens kontrol«, siger SF-formanden i pressemeddelelse.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten:
  Madsen & Magten:

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

 • Pr-foto

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Chikane på Christiansborg, Simon Aggesens fremtid og Dan Jørgensen – er han hit eller flop?
  Madsen & Magten: Chikane på Christiansborg, Simon Aggesens fremtid og Dan Jørgensen – er han hit eller flop?

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: DFs ledelseskrise, en syngende minister og Støjbergs #MeToo-moment
  Madsen & Magten: DFs ledelseskrise, en syngende minister og Støjbergs #MeToo-moment

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce

Forsiden