0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hent børn fra græske flygtningelejre: Støtteparti beskylder Tesfaye for »eddermame at have et hårdt hjerte«

Danmark skal ligesom flere andre EU-lande evakuere uledsagede flygtningebørn fra græske lejre, mener støttepartier. Vi bør tage 20, siger SF. Ministeren afviser.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Omkring 5200 flygtningebørn bor alene i græske lejre. Cirke hver tredje af dem i ølejre, som er særligt pressede på plads og hygiejne. Det gælder også Moria-lejren på Lesbos.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark skal ligesom en række andre europæiske lande hente uledsagede flygtningebørn fra de overfyldte lejre i Grækenland. Sådan lyder et opråb fra alle regeringens støttepartier.

I SF, der ellers på lange stræk deler udlændingepolitik med den socialdemokratiske regering, mener EU-ordfører Halime Oguz, at man skal have et »hårdt hjerte« for at vende ryggen til børnene i lejrene. Hun kritiserer, at Danmark har afvist at deltage i det frivillige evakueringsinitiativ, som EU-Kommissionen koordinerer.

10 EU-lande og Schweiz har bekendtgjort, at de vil behandle 1.600 asylansøgninger for uledsagede flygtningebørn og særligt sårbare familier. Luxembourg og Tyskland har den seneste uge hentet de første 62 flygtningebørn.

Danmark bør tage imod 20, mener SF.

»Jeg synes ikke, det er fair, at vi bare skal overlade alt ansvar til Grækenland, og slet ikke i denne coronatid«, siger Halime Oguz, der frygter coronaudbrud i lejrene.

SF bakkes op af både Enhedslisten og Radikale Venstre, der dog ikke vil sætte et konkret tal på, hvor mange børn Danmark skal hjælpe.

»Luxembourg, som har et indbyggertal, der er en tiendedel af Danmarks, har taget 12. Så det skulle være mærkeligt, hvis Danmark ikke kan tage mere end 20«, siger udlændingeordfører Rosa Lund (EL).

Det er at gøre Grækenland en bjørnetjeneste

I FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, er man glade for den danske debat.

»Situationen har været desperat i længere tid, men nu med truslen fra coronavirus er situationen endnu mere akut. Jeg tror, de fleste kan forestille sig, at nogle af de råd, vi selv får herhjemme, som ’hold afstand’, ’vask hænder’ osv., det kan være umuligt, når man befinder sig i disse centre«, siger organisationens talsperson for Norden, Elisabeth Haslund.

SF foreslår 20 børn, er det nok?

»Det er ikke os, der skal vurdere det. Men det er klart, at ethvert tilsagn om at hjælpe i denne alarmerende situation, det er et skridt i den rigtige retning«.

Minister afviser appel

For Radikale Venstre er det vigtigste, at Danmark deltager i det europæiske fordelingssamarbejde, fortæller partiets udlændingeordfører, Andreas Steenberg:

Selv har han så sent som tirsdag aften sendt udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) et brev, hvori han appellerer til dansk solidaritet. Med brevet håber han at få regeringen til at genoverveje sit nej til det europæiske initiativ.

»Jeg synes jo, at man både med hjerte og hjerne bør deltage i de fælleseuropæiske indsatser, for det er ikke til at holde ud at se på, at børn lider på den måde i Grækenland. Det er også uklogt, at vi ikke går sammen med andre lande om at løse de udfordringer og dermed også kontrollere, hvor mange flygtninge der kommer til Europa«, siger Andreas Steenberg.

Ministeren har tidligere afvist at tage imod børnene, med henvisning til at vi ikke skal omfordele asylansøgere og migranter, der indrejser irregulært i EU, fordi det vil betyde, at flere så vil forsøge sig med rejsen, og der dermed vil komme et større pres på Grækenland og EU. Har han ikke en pointe i det?

»Hvis man kombinerer en fælles fordeling af flygtninge i Europa med, at man så også har styr på de ydre grænser, så mener jeg sådan set, at det er det modsatte«.

Hårdere udtrykker Halime Oguz fra SF ønsket om at få regeringen til at hente børnene: »Det er uledsagede børn, uden forældre, og de står i så sårbar en situation, så man skal eddermame have et hårdt hjerte for at kunne vende ryggen til«.

Og det er jo så Tesfaye, du taler om der, for han har sådan set allerede sagt nej til det. Hvad tænker du om det?

»Han bør faktisk bløde lidt op. Det er børn, det handler om. Det er et EU-land og et fælles EU-ansvar«, siger Oguz.

Hverken SF’s udspil eller Radikale Venstres brev får dog udlændingeministeren til at skifte mening.

»Jo mere jeg tænker over det, jo mere overbevist bliver jeg om, at det er et skridt i den forkerte retning, hvis vi begynder at omfordele folk internt i Europa«, siger Mattias Tesfaye og forklarer, at regeringen hellere vil hjælpe i nærområderne og tage imod kvoteflygtninge, der opholder sig i Tyrkiet, og som ikke har brugt menneskesmuglere.

Har Halime Oguz ret i, at du har et hårdt hjerte?

»Det synes jeg ikke«, siger han og fortsætter: »Hvis vi begynder at omfordele fra Lesbos eller andre græske øer, styrker vi menneskesmuglernes forretningsmodel, og så synes jeg, at man skal have et hårdt hjerte«.

Forstærker coronasmitterisikoen ikke behovet for at hjælpe?

»Grækenland står i en særlig situation, og den skal vi selvfølgelig hjælpes ad med at håndtere, men vores vurdering er, at det er at gøre Grækenland en bjørnetjeneste, hvis man begynder at omfordele folk fra de græske øer, for det vil bare få endnu flere til at sætte sig i bådene«, siger han og forklarer, at Danmark allerede har sendt hjælp i form af blandt andet tæpper, en generator og personale fra dansk politi.

Ministerens afvisning bakkes op af Venstre, de konservative, DF og LA. Man bør i stedet hjælpe i nærområderne, lyder det fra udlændingeordførerne.

»Selvfølgelig bliver vi nødt til at gøre noget for børnene, hvis man kan, også gerne økonomisk, men de skal ikke til de forskellige lande og ikke til Danmark«, siger Pia Kjærsgaard (DF).

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause
  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause

  Henter…

  Madsen & Magten udkommer ikke i øjeblikket. På grund af corona-epidemien er vi så få som muligt på arbejde på Politiken. Derfor udgår vores ugemagasiner 'Bogfolk', Madsen & Magten' og 'Klimanørd'. Vi glæder os til at vende tilbage med nye udsendelser, så snart som muligt.

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

Annonce

For abonnenter

Podcasts