0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Få overblikket: Her er de vigtigste elementer i genopretningsplanen

Tre ugers feriepenge og en check på 1.000 kroner til personer på overførselsindkomst er med i ny aftale.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Henriette Dæhli
Foto: Henriette Dæhli

Brandudsalg i Illums Bolighus i København, og står det til regeringen samt en lang række af politiske partier skal danskerne hjælpe samfundsøkonomien i gang igen ved at forbruge.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Øjnene var trætte, men smilende store, da forhandlerne fra en række af Folketingets partier natten til mandag kunne præsentere en aftale, der skal genoprette Danmarks økonomi.

Hjælpepakker udfases

Aftalen betyder, at de hjælpepakker, der blev sat i gang under coronakrisen, bliver udfaset. Pakkerne har haft til formål at forhindre konkurser og massearbejdsløshed, og de vurderes at have afværget op imod 81.000 fyringer. Især muligheden for at sende medarbejdere hjem med lønkompensation fra staten har været flittigt brugt.

Tre ugers feriepenge udbetales

Når en krise rammer, og folk bliver nervøse for, hvad fremtiden bringer, lægger det en naturlig dæmper på købelysten. Derfor skal der som et andet bærende element sparkes gang i det private forbrug. Det skal blandt andet ske ved at tre ugers indefrosne feriepengeudbetales til oktober. Yderligere to ugers indefrosne feriepenge kan komme oveni, men det skal der først forhandles om til efteråret.

Der er tale om penge, som lønmodtagerne selv har indbetalt, men som er blevet indefrosset som led i en omlægning af ferieåret, og som ellers skulle være blevet udbetalt, når folk går på pension. Det er feriepenge optjent i perioden fra 1. september 2019 til 31. marts 2020, der bliver udbetalt. Udbetalingen af feriemidlerne vil ikke blive modregnet i eksempelvis boligsikring eller børnecheck.

Politiken har lavet en beregner, hvor du kan se, hvor mange penge du står til at få udbetalt til oktober.

Skattefri tusindekroneseddel til ældre m.fl.

Personer på overførselsindkomst får en skattefri check på 1.000 kroner. Det gælder blandt andet pensionister og førtidspensionister men også personer med flygtningebaggrund. At flygtninge får det samme som ældre er en af grundene til at DF og Nye Borgerlige ikke vil være med i aftalen, mens Liberal Alliance har været imod at dele penge ud, da de mener, at forbruget allerede er godt i gang.

Hjælp til ledige

Dagpengeperioden forlænges med yderligere to måneder, så ledige får længere tid til at finde et job i en tid, hvor nyansættelserne ikke hænger på træerne.

Statslig krisefond

Der er desuden enighed om at oprette en statslig fond med ti milliarder kroner, der kan skyde penge ind i ellers sunde samfundsbærende virksomheder, der er kommet i uføre på grund af coronakrisen. Yderligere 500 millioner bliver afsat til en samlet eksportpakke.

Hjælp til turistindustrien

En række initiativer skal hjælpe turistindustrien, som er særlig hårdt ramt af krisen, de lukkede grænser og deraf manglende turister. Som led i aftalen bliver der blandt andet afsat 50 millioner kroner til turismeorganisationen VisitDenmark. Desuden skal der forhandles videre om en sommerpakke med konkrete initiativer for sommer på landet og på øerne, kultur- og naturoplevelser i den danske sommer og sommeraktiviteter for ældre. Det bliver der afsat 700 millioner kroner til.

Luftfartspakke på vej

Endelig vil regeringen præsentere et oplæg til en luftfartspakke, som skal drøftes med partierne bag aftalen. Netop luftfarten er ligesom turistindustrien meget hårdt ramt af krisen, og det har Politiken i dag sat fokus på.

Du kan læse mere om aftalen på Finansministeriets hjemmeside. Du finder aftalen her.

Læs mere: