0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nordjysk beskedenhed er en af hans forcer: Karsten Lauritzen skal skabe samling i Venstres gruppe

Venstres nye gruppeformand, Karsten Lauritzen, skal med sin nordjyske beskedenhed skabe samling og ro på tværs af partiets folketingsgruppe.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er ingen hemmelighed, at tidligere skatteminister Karsten Lauritzen længe har været interesseret i den helt centrale post som Venstres gruppeformand, som han tirsdag blev betroet.

På trods af sin unge alder har den 36-årige nordjyde stor politisk erfaring. Efter to år som formand for Venstres Ungdom blev Karsten Lauritzen valgt til Folketinget for Venstre i 2007.

Efter at Venstres ledelsesduo bestående af Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen sidste sommer gik i opløsning, blev Lauritzen i september 2019 valgt som gruppenæstformand, mens formand Jakob Ellemann-Jensen selv tog rollen som gruppeformand. Her blev Lauritzen også for første gang valgt ind i partiets ledelse.

Derfor har den nye gruppeformand allerede erfaring med i praksis at stå for driften af folketingsgruppens interne liv. I rollen som gruppenæstformand har Lauritzen haft en udglattende stil, hvis der har været gnidninger i gruppen. På en kompromissøgende måde fik han blandt andet plads til yderligere ni folkevalgte Venstre-folk, da der skulle fordeles kontorer efter folketingsvalget sidste år, og ikke alle var lige tilfredse.

Selv siger Lauritzen, at han håber, at jobbet som gruppeformand bliver lettere end karrierens hidtidige højdepunkt: tiden som skatteminister.

»Det er i hvert fald et mindst lige så stort privilegium«, sagde Karsten Lauritzen efter Venstres gruppemøde tirsdag, der ifølge den nyvalgte gruppeformand foregik »nærmest historisk stille og roligt«.

Drømte ikke om skat

Da den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen i 2015 ringede til Karsten Lauritzen og fortalte, at han skulle være skatteminister, var det ikke just drømmeministeriet. Som kompensation kom han også til at sidde i regeringens Økonomiudvalg.

»Skatteministeriet er et meget, meget problemfyldt ministerium. Det har det altid været, men det er det særligt nu. Det er et drømmejob at sidde i Økonomiudvalget, men lige skatteminister ... ahrr«, sagde Karsten Lauritzen i et interview med Politiken i 2016.

Da han var minister, begyndte sagen om udbytteskat at rulle, derudover var der sager om momssvindel og Panama Papers. Men trods svære sager var Lauritzen en respekteret og vellidt skatteminister, som endte med at sidde på posten hele valgperioden. Det resulterede i, at han blev den længst siddende skatteminister i nyere tid.

Under den tidligere regering blev Lauritzen betragtet som en markant repræsentant for Kristian Jensen-fløjen i partiet. Da de første kritiske Venstre-folk begyndte at pippe om behovet for et muligt ledelsesskifte, forholdt Lauritzen sig tavs. Da formandsstolen stod tom, gjorde han det dog klart, at han støttede Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg som ny ledelsesduo.

»Jeg er ikke udlændingepolitisk præcis samme sted som Inger. Men jeg har flyttet mig. Det er også mit indtryk, at Inger er indstillet på at lytte til dem, der ikke er enige med hende«, sagde Lauritzen i september 2019.

Den bedste til at skabe samling

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen har Karsten Lauritzen en række egenskaber, som gør ham egnet til posten.

»Karsten Lauritzen nævner selv den nordjyske beskedenhed som en af sine forcer. Han har en god facon både over for sine kolleger i gruppebestyrelsen og over for resten af gruppen. Karsten Lauritzen er god til at lytte til folk og tage alvorligt, hvad de kommer med«, sagde Ellemann-Jensen.

Også partiets politiske ordfører, Sophie Løhde, mener, at Karsten Lauritzen er den bedste mand til at skabe samling og ro på tværs af hele gruppen.

»Han er en person, som i gruppen nyder stor respekt, i forhold til at han er en fagligt dygtig politiker, men han er også en politiker med godt humør og gode personlige og menneskelige egenskaber, som gør, at han også uden for Christiansborg er en rar mand at være sammen med«, siger Sophie Løhde.

I et af de mere personlige interviews fortalte Karsten Lauritzen i 2016 åbent om sine problemer med at lære at læse og skrive som barn – og fik dermed lukket munden på dem, der nogle gange havde pointeret stavefejl i hans opslag på sociale medier.

»Jeg er selv stolt over, at jeg er kommet i Folketinget, og at jeg er blevet minister, på trods af at jeg har et væsentligt stavebesvær. Jeg synes ikke, det skal afholde nogen fra at tro, at de kan noget, fordi der er noget, de har svært ved. Det er en livsfilosofi«, sagde Lauritzen i interviewet.

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten:
  Madsen & Magten:

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

 • Pr-foto

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Chikane på Christiansborg, Simon Aggesens fremtid og Dan Jørgensen – er han hit eller flop?
  Madsen & Magten: Chikane på Christiansborg, Simon Aggesens fremtid og Dan Jørgensen – er han hit eller flop?

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: DFs ledelseskrise, en syngende minister og Støjbergs #MeToo-moment
  Madsen & Magten: DFs ledelseskrise, en syngende minister og Støjbergs #MeToo-moment

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce

Forsiden