0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Nu er tre ministre blevet udstyret med respirator-næser

De to ministre beklagede sagen på et samråd, men slipper alligevel ikke for at få en næse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Rasmus Heunicke og Tine Bramsen på Amalienborg Slotsplads sidste år, da den nye socialdemokratiske regering blev præsenteret.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) får næse i sagen om Danmarks tilbud om ældre respiratorer til Italien.

Bag næsen står støttepartiet De Radikale og blå blok.

Det sker, selv om de to ministre på samrådet både beklagede og erkendte, at sagen ikke var blevet håndteret korrekt.

»Vi er nået frem til, at det her er så stærkt kritisabel en sag, at det må udløse kritik fra Folketinget. Det man populært kalder en næse«, siger Venstres Jan E. Jørgensen.

Sagen handler om, at Danmark tilbød ældre og for italienerne ubrugelige respiratorer i forbindelse med coronakrisen.

Respiratorerne var uegnede til Covid-19-patienter, viste det sig. I en pressemeddelelse 8. april sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ellers, at respiratorerne var en »solid håndsrækning« til vores »italienske venner«.

Men efterfølgende stod det altså klart, at de var for dårlige til at behandle den type lungesvigt, som coronapatienter er ramt af.

Viden nåede ikke ministeren

På samrådet fortalte sundhedsministeren, at hans ministerium var vidende om, at de respiratorer, der skulle sendes til Italien for at hjælpe med coronabehandlingen, ikke kunne bruges til det.

Men den viden nåede ikke ministeren.

Også Trine Bramsen fortæller, at hun ikke har fået oplysninger om, at respiratorerne var ubrugelige i forhold til corona-patienter, inden beslutningen blev truffet.

Også Jeppe Kofod har fået en næse i sagen.

»Vi må også sige, at der er kæmpe forskel på den optræden, vi har været udsat for i dag, i forhold til den optræden vi var udsat for fra udenrigsministerens side«, siger Jan E. Jørgensen.

»Her var der beklagelse, og der bliver rent faktisk svaret på de spørgsmål, vi stiller. De to ministre er i virkeligheden blevet ført bag lyset af deres embedsværk. Vi anerkender, at de to ministre lægger sig fladt ned«.

De Radikales Sofie Carsten Nielsen begrunder næsen sådan:

»Stor respekt for den helt åbenlyse beklagelse af både processen og beslutningen. Men vi skriver altså den 26. juni i dag. Der skulle meget lang tid til, før man kunne erkende denne fejl. Derfor udtaler vi også kritik«, siger hun.

Ritzau

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

 • Philip Davali/Ritzau Scanpix

  I dette afsnit skal det handle om mandagens pressemøde, hvor Mette Frederiksen rullede en bølge af corona-stramninger ud og pludselig lignede den statsminister, vi lærte at kende i marts. Så er alt godt igen for regeringen? Hvad gør en klog Ellemann nu? Og hvordan kan det være, at Mette Frederiksen slipper så godt afsted med ikke at svare på mediernes spørgsmål?

  Vi kommer heller ikke udenom finansloven og det gavehumør, Nicolai Wammen tilsyneladende er i. Men hvor kommer alle pengene fra? Og hvorfor sidder ikke alle partier med rundt om træet?

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce

Forsiden