0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen vil lave en coronakrigskasse

Regeringen er klar med sit forslag til finanslov for næste år.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Finansminister Nicolai Wammen er klar med regeringens forslag til finanslov for næste år.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil afsætte 9,2 milliarder kroner på finansloven for næste år til yderligere økonomiske tiltag på grund af coronakrisen.

Det fremgår af regeringens udspil til finansloven, som Ritzau har set.

Allerede lørdag luftede finansminister Nicolai Wammen (S) tanker om en såkaldt krigskasse, som skal bruges til at løse udfordringerne ved coronakrisen.

»Regeringen har på den baggrund afsat 9,2 milliarder kroner i 2021 til yderligere kommende stimulitiltag og håndtering af udfordringer afledt af covid-19«, står der i finanslovsforslaget.

Nicolai Wammen sagde tidligere søndag aften, mens han var med til at bære eksemplarer af finanslovsforslaget ind gennem vinduerne i Finansministeriet, at partierne skulle være realistiske med deres ønsker til finansloven.

Netop fordi coronakrisen har gjort et solidt indhug i Danmarks økonomi.

Også råd til tidlig pension og klima

Han fastslog samtidig, at der bliver råd til regeringens planer om en ret til tidlig pension og andre tiltag inden for eksempelvis klima.

»Ja, det gør der. Men det bliver jo også en benhård prioritering. Fordi vi skal håndtere coronakrisen og få Danmark bedst gennem den«, sagde han.

Nicolai Wammen havde allerede lørdag gjort det klart, at den såkaldte forhandlingsreserve, hvor partierne kan komme med deres særlige ønsker, ville blive mindre end sidste år.

Da havde regeringen afsat en reserve på 2,1 milliarder kroner i sit finanslovsforslag. Men reserven er i årets finanslovsforslag barberet ned til 1,5 milliarder kroner.

Regeringen lægger op til, at dette beløb til forhandlingsreserven skal gælde for finanslovene fra 2021 til og med 2024.

Finansministeren sagde tidligere søndag aften, at der er store udgifter forbundet med at løse de økonomiske udfordringer på grund af coronakrisen samt at sikre velfærden og de klimatiltag, som et stort flertal i Folketinget står bag.

»Derfor bliver det også sådan, at når vi har gjort det, så er der ikke råd til alle mulige andre store og dyre ønsker, sagde han.

Regeringen budgetterer med størst muligt underskud

Regeringen budgetterer med et underskud på 0,5 procent af bnp på de offentlige finanser næste år.

I henhold til budgetloven er netop 0,5 procent af bnp det maksimalt tilladte underskud, man må have på de offentlige finanser.

I maj i år, da regeringen præsenterede Økonomisk Redegørelse, forventede man et overskud på 0,4 procent af bnp på de offentlige finanser.

På grund af udgifterne til coronakrisen er det tal altså blevet justeret, og det er ikke småpenge, det drejer sig om.

»Det svarer til en lempelse på 0,9 procent af bnp (i forhold til estimatet i maj, red.) eller cirka 21 milliarder kroner i forhold til det tidligere forudsatte«, står der i finanslovsforslaget.

Finanslovsforslaget bliver mandag præsenteret ved et pressemøde i Finansministeriet.

Her vil den seneste udgave af Økonomisk Redegørelse også blive fremlagt.

Opdateres

Ritzau