0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Her 5 ting, du skal vide om finansloven

Mandag fremlægger regeringen sit finanslovsudspil for 2021. Her er, hvad du skal holde øje med.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Finansminister Nicolai Wammen skal forsøge at lande en finanslov præget af coronakrisen og med få penge til velfærd. Her er 5 ting, du skal holde øje med i regeringens udspil.

Med forslaget til en finanslov agter regeringen at afsætte 9,2 milliarder kroner til håndteringen af coronakrisen. De penge skal bruges til at dække ekstraordinære sundhedsudgifter. Regeringen har lovet at dække kommuner og regioners udgifter. Hertil kommer blandt andet en forventet regning for den vaccine, som myndigheder i flere lande vurderer kan komme i 2021. At vaccinere store dele af den danske befolkning kan i sig selv blive en bekostelig affære for statskassen. De nye corona-milliarder skal også bruges til at holde hånden under danske arbejdspladser.

2020 var et kriseår i coronaens tegn, hvilket afspejles i det kommende finanslovsforslag. Regeringen har besluttet at trække på den statslige kassekredit og køre med underskud på 0,5 pct. af den strukturelle saldo. Det er det maksimalt tilladte inden for budgetloven. Ideen er at pumpe en del milliarder – helt præcist 9,2 milliarder – ind i en ’krigskasse’, der skal betale for corona-krisen. Konsekvensen er, at regeringen frem mod 2025 skal køre med smalhals ved de årlige finanslovsforhandlinger, fordi vi om fem år skal være tilbage i økonomisk balance, hvor der ikke trækkes på kassekreditten.

Selv om Danmark har sat sig et ambitiøst mål om at reducere udslippet af drivhusgasser med 70 procent i 2030 sammenlignet med 1990, så er det ikke et tema, der fylder meget i regeringens forslag til en finanslov. Regeringen afsætter blandt andet et mindre millionbeløb til videreførelsen af arbejdet med et grønt nationalregnskab og planlægger senere at afsætte et uspecificeret beløb til grøn forskning. Dog gør finansminister Nicolai Wammen (S) det klart, at det grønne kan komme i fokus, når man udmønter de 9,2 milliarder kroner i en ny coronapulje. De penge skal blandt andet bruges til at holde hånden under danske eksportvirksomheder i den økonomiske krise.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Madsen & Magten

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten er tilbage: Om statsministerens svære toer, hendes makrelmadder og den blå borgerkrig
  Madsen & Magten er tilbage: Om statsministerens svære toer, hendes makrelmadder og den blå borgerkrig

  Henter…

  Madsen & Magten er tilbage fra coronapause - og taler stadig om corona.

  I denne udsendelse kan du høre om genåbningen af Danmark, der blev annonceret i går. For størrelse betyder noget, men ingen kan rigtigt blive enige om, hvor på skalaen vi befinder os. Til gengæld er alle enige om farven på genåbningen, den er rød, for de blå partier er ikke med. Betyder det, at oppositionen nu har fundet et svagt punkt hos Mette Frederiksen?

  Så skal vi videre med statsministeren - og hvad hun laver derhjemme. Det handler blandt andet om madvaner og rengøring, men også om politisk kommunikation, mener Kristian Madsen.

  Til sidst handler det om oppositionen, og hvem der egentligt er chef for den del af det politiske Danmark. I et lille stykke tid var det Jakob Ellemann, men nu styrtbløder Venstres vælgere, og Søren Pape er lige så stor – eller større end Ellemann. Og Pernille Vermund er faktisk tæt på. Så hvem er blå statsminister-kandidat, eller er det i virkeligheden lige meget?

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause
  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause

  Henter…

  Madsen & Magten udkommer ikke i øjeblikket. På grund af corona-epidemien er vi så få som muligt på arbejde på Politiken. Derfor udgår vores ugemagasiner 'Bogfolk', Madsen & Magten' og 'Klimanørd'. Vi glæder os til at vende tilbage med nye udsendelser, så snart som muligt.

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce