0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Alternativet: Vi vidste godt, at det nye parti var på vej

Alternativets politiske ordfører Torsten Gejl er ikke sikker på, at det Frie Grønne, som er stiftet af frafaldne alternativister, bliver en konkurrent i næste valgkamp.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Alternativets politiske ordfører, Torsten Gejl.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det nystiftede parti Frie Grønne slår sig op som »Danmarks klimaansvarlige og antiracistiske parti«. Partiet har en ultimativ tilgang til klimaet, forlanger store samfundsforandringer baseret på klimaforskningens anvisninger og afviser på forhånd at indgå politiske kompromiser i klimapolitiken.

Bag Frie Grønne står Uffe Elbæk, Susanne Zimmer og Sikaldar Siddique, som er udpeget som politisk leder. De tre er alle løsgængere i Folketinget, efter de meldte sig ud af Alternativet, da Josephine Fock blev partileder for partiet.

Alternativets politiske ordfører, Torsten Gejl, vidste godt på forhånd, at det nye parti var på vej.

»Og de skal da være hjerteligt velkommen i politik«, lyder hans første reaktion.

Frie Grønne består af tidligere toneangivende medlemmer af Alternativet og slår sig op som et venstreorienteret parti med fokus på klima, ligestilling og antiracisme. Alligevel mener Torsten Gejl ikke, at Alternativet og Frie Grønne kommer til at kæmpe om de samme vælgere, og at Frie Grønne bliver en politisk konkurrent.

»Vi spekulerer ikke så meget på dem, og det ved jeg ikke, om de bliver. Jeg tror, at der kommer til at ske en hel masse spændende ting i dansk politik de næsten 2,5 år. Hvem der bliver konkurrenter til hvem, det synes jeg er fuldstændigt umuligt at sige«.

Alternativet arbejder vi indenom-parlamentarisk

Frie Grønne beskriver sig selv som »Danmarks klimaansvarlige og antiracistiske parti« og beskylder andre partier for ikke at tage klimakrisen alvorligt. Politisk leder Sikandar Siddique siger, at Frie Grønne ikke vil indgå kompromiser i klimapolitiken. Alt skal foregå på klimaforskningens præmisser. Deri ligger vel også en indirekte kritik af, at Alternativet ikke har taget klimapolitiken alvorligt nok?

»Jeg synes, at det er fuldstændigt rigtigt, at vi det skal være på videnskabens præmiser. Det har vi hele tiden ment, og en af verdens bedste klimapolitiker med en 70-procents CO2-reduktion, er jo groet i vores baghave, og det er jo baseret på, at vi allermindst skal derhen. Måske skal vi op på en 80 procents reduktion. Så jeg er enig i, at vi skal gøre det, videnskaben siger, og ikke det, som er populært«.

Frie Grønne siger også, at de slet ikke vil indgå kompromiser i klimapolitiken. Det har I jo gjort. Tror du, at det er en bedre vej?

»Altså, det må de selv bestemme. Det skal jeg ikke bedømme. I Alternativet arbejder vi indenom-parlamentarisk på den måde, at vi prøver at gøre alt, hvad vi kan indenom-parlamentarisk for at nå de reduktionsmål, der er vigtige. Det er det, vi gør«.

De tre stiftere af Frie Grønne forlod alle Alternativet i forbindelse med vinterens interne ballade i partiet, hvor den nuværende leder, Josephine Fock, blev valgt som ny politisk leder på et ekstraordinært landsmøde. Valget fik Alterativets stifter Uffe Elbæk til at melde sig ud af partiet, og i sommer smækkede Elbæk en ekstra gang med døren, da han i et blogindlæg leverede en ramsaltet kritik af Josephine Fock.

Torsten Gejl, du siger, at I byder det nye parti hjerteligt velkommen. Men er det ikke alligevel en mærkelig følelse, når Alternativets stifter Uffe Elbæk nu pludselig er med i et nyt parti, og at han ikke har følt, at der var plads til ham i det parti, som du stadig er medlem af?

»Jeg har det sådan, som jeg hele tiden har haft det: Hvis du er utilfreds med en demokratisk valgt leder, så må du prøve at vælge en anden. Så jeg har været uforstående hele vejen igennem over, at man kan forlade et parti, fordi man ikke synes om den demokratisk valgte leder, og det er jeg stadigvæk uforstående overfor«.

I det lys giver det vel meget god mening at stifte et nyt parti, hvis man har nogle andre holdninger?

»Ja, det gør det vel«.Annonce

Madsen & Magten

 • Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten:
  Madsen & Magten:

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

 • Pr-foto

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Chikane på Christiansborg, Simon Aggesens fremtid og Dan Jørgensen – er han hit eller flop?
  Madsen & Magten: Chikane på Christiansborg, Simon Aggesens fremtid og Dan Jørgensen – er han hit eller flop?

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: DFs ledelseskrise, en syngende minister og Støjbergs #MeToo-moment
  Madsen & Magten: DFs ledelseskrise, en syngende minister og Støjbergs #MeToo-moment

  Henter…

  Den politiske podcast ‘Madsen & Magten’ gør dig klogere på, hvorfor politikerne siger det, de siger.

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce