0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Løkke affejer Søren Pinds forklaring i Støjberg-sagen

Søren Pind hævder at have orienteret Løkke om sin bekymring for ulovligheder i Støjbergs ministerium.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Lars Løkke Rasmussen møder pressen efter afhøringen.

Politik

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser, at daværende justitsminister Søren Pind (V) skulle have henvendt sig med en bekymring om, at der foregik noget ulovligt i Udlændingeministeriet i 2016.

Det siger han torsdag under sin afhøring i Instrukskommissionen, der er nedsat for at undersøge den ulovlige adskillelse af asylpar i 2016.

Pind hævder at skulle have advaret Løkke, men det afviser Løkke.

»Jeg har med sikkerhed ikke fået nogen henvendelse om, at der foregår noget ulovligt. Det kan jeg sige med sikkerhed, for hvis jeg havde fået det, havde jeg ageret på det«, siger Løkke.

Daværende udlændingeminister Inger Støjberg (V) pressede på for at adskille så mange asylpar, hvor den ene var mindreårig, som muligt.

Hun pressede derfor også på for at udsende en pressemeddelelse, der var uden undtagelser, som blev udsendt 10. februar 2016. Det har vist sig at være ulovligt.

Løkke uddyber, at han har gennemsøgt sin telefon, og at han har sms’er tilbage fra 2012.

»Jeg kan ikke gøre rede for, hvad andre husker, men kun for hvad jeg selv husker. Jeg har søgt i den dybeste del i min baghjerne, om der kunne være noget, der handlede om retorik eller politik«, siger Løkke.

Søren Pind har forklaret kommissionen, at han orienterede Løkke via sms eller opringning, hvor han oplyste, at han var bekymret for, hvad der foregik i Støjbergs ministerium.

»Det er jo ikke en hverdagsting, at en minister henvender sig til sin statsminister, fordi hans ministerium er bekymret over, hvad der foregår i et andet ministerium. Det kan jeg faktisk ikke huske, jeg har gjort tidligere«, sagde Pind under sin afhøring.

Efter dagens afhøring af Lars Løkke Rasmussen forsvarer Søren Pind sit vidneudsagn.

»Jeg kan konstatere, at min tidligere departementschef i dag i instrukskomissionen har bekræftet min fremstilling om, at jeg advarede statsministeren ift integrationsministerens ageren. Jeg har ikke noget at føje til min forklaring«, skriver han på Twitter.

Det er dog ikke helt korrekt. Departementschefen bekræftede, at Søren Pind havde fortalt ham om sms’en.

Støjberg meldte for hårdt ud

Allerede dagen efter pressemeddelelsen i 2016 om, at alle asylpar skulle adskilles, tog Statsministeriet kontakt til Justitsministeriet.

Der blev spurgt til, om Støjberg havde afvist advarsler om det ulovlige i at adskille alle.

I den forbindelse skrev departementsråd Tanja Franck fra Statsministeriet nogle uger efter i en mail til sin departementschef, Christian Kettel Thomsen, at Støjberg »har meldt hårdere ud, end juraen kan holde til«.

Hun skulle have bedt ministersekretariatet om at orientere Løkke. Det er Kettels udlægning, men det afviser Løkke torsdag.

Løkke afviser i øvrigt at have haft møder med nogen om asylpar, der blev adskilt.

»I al almindelighed om jeg har haft et møde, hvor sagens kerne har været barnebrude? Nej, ikke før i dag«, siger Løkke.

I takt med at presset steg på Støjberg, blev Løkke orienteret mere detaljeret om sagen, efter at Ombudsmanden startede en undersøgelse.

Den 11. december 2016 skrev Kettel til Løkke, at hvis det mundede ud i en ’væsentlig kritik af konventionerne, så kunne der blive behov for en drøftelse i regeringen’.

I maj 2017 advarede Kettel ifølge en intern mail Løkke om, at sagen kunne ende ved statsministeren.

»Der er ikke noget problem set fra min stol i denne fase«, siger Løkke torsdag.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause
  Madsen & Magten: Vi holder corona-pause

  Henter…

  Madsen & Magten udkommer ikke i øjeblikket. På grund af corona-epidemien er vi så få som muligt på arbejde på Politiken. Derfor udgår vores ugemagasiner 'Bogfolk', Madsen & Magten' og 'Klimanørd'. Vi glæder os til at vende tilbage med nye udsendelser, så snart som muligt.

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

Annonce

For abonnenter