0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Væltet partiformand fortsætter som landstyreformand i Grønland

Erik Jensen skal fremover stå i spidsen for det grønlandske parti Siumut i stedet for Kim Kielsen, der dog fortsætter som landstyreformand.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup

Erik Jensen skal fremover stå i spidsen for det grønlandske parti Siumut i stedet for Kim Kielsen (billedet)

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Søndag aften har der været valg til formandsposten i det grønlandske parti Siumut, og her blev det afgjort, at Erik Jensen fremover skal stå i spidsen for partiet.

Dermed erstatter han den nuværende formand, Kim Kielsen, der også er landsstyreformand. Det skriver det grønlandske medie KNR.

I første omgang fortsætter Kielsen dog som formand for landsstyret, Naalakkersuisut.

»Hvordan det skal være fremadrettet, og hvordan vi skal tackle det nu, kommer vi til at diskutere med den forhenværende formand og resten af hovedbestyrelsen«, siger den nye formand, Erik Jensen, til KNR.

Det er første gang siden 1991, at det ikke er den siddende formand i Siumut, som er landsstyreformand.

Valget skete dog ikke uden drama. For at blive valgt som formand skal man have 50 procent af stemmerne. I første omgang fik Erik Jensen 35 stemmer, mens Kim Kielsen fik 29, og Vivian Motzfeldt fik syv.

Derfor skulle der et omvalg til, hvor kandidaten med færrest stemmer, Vivian Motzfeldt, måtte trække sig. Og imellem Kim Kielsen og Erik Jensen trak sidstnævnte altså det længste strå.

Intern krise

Erik Jensen beskrives af sine støtter som en lyttende og forstående leder. I torsdags sendte hans partikollega Anders Olsen en pressemeddelelse ud, hvor han roste Erik Jensen og meddelte sin opbakning.

»Hvor end man kommer fra, og hvor end man bor, lytter Erik Jensen. Han har altid fuldstændig engagement til at ville inddrage alle, og hans menneskelighed samt hans ihærdige ønske om, at vi alle bidrager og deltager, er noget, som vi uden tvivl har manglet i Siumut«, hed det i pressemeddelelsen.

Der har været intern krise i partiet, hvor flere har krævet nuværende formand Kim Kielsens afgang. Sidste år var det tilfældet hos syv medlemmer af partiet – herunder Erik Jensen - der var utilfredse med Kim Kielsen og krævede, at han forlod posten.

I en pressemeddelelse lød det, at Kim Kielsen var respektløs og ikke havde vilje til at lytte, ligesom det beskrives, at der har været en række uenigheder internt i partiet.

Kim Kielsen har været formand for partiet siden 2014, men må nu altså overlade pladsen til Erik Jensen.


ritzau

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

 • Philip Davali/Ritzau Scanpix

  I dette afsnit skal det handle om mandagens pressemøde, hvor Mette Frederiksen rullede en bølge af corona-stramninger ud og pludselig lignede den statsminister, vi lærte at kende i marts. Så er alt godt igen for regeringen? Hvad gør en klog Ellemann nu? Og hvordan kan det være, at Mette Frederiksen slipper så godt afsted med ikke at svare på mediernes spørgsmål?

  Vi kommer heller ikke udenom finansloven og det gavehumør, Nicolai Wammen tilsyneladende er i. Men hvor kommer alle pengene fra? Og hvorfor sidder ikke alle partier med rundt om træet?

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce