0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Aftale på plads: De sidste feriepenge udbetales lige før påske

En delaftale om kickstart af dansk økonomi er blevet præsenteret på Christiansborg.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Annika Byrde
Foto: Annika Byrde

Danskerne får flere feriepenge, så der blandt andet kan hyres håndværkere til byggeprojekter i hjemmet.

Politik

Danskerne kan se frem til at få udbetalt de sidste to ugers indefrosne feriepenge.

Det står klart efter at et stort flertal på Christiansborg er enige om en kickstart af dansk økonomi.

Feriepengene vil blive udbetalt i slutningen af marts næste år, kort før påske, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på et doorstep.

Han vurderer, at den vil sikre 5000 arbejdspladser næste år:

»Det er den første aftale af flere, der vil blive præsenteret de kommende dage«, siger, siger Nicolai Wammen.

Aftalen om at udbetale feriepenge betyder, at der efter skat kommer 24 milliarder ud til forbrug, siger Wammen:

»Danskerne må selv bestemme, hvordan de bruger pengene, men nu er der i hvert fald mulighed for at komme ud og svinge dankortet til foråret«

»Hvis man vil bruge dem på oplevelsesindustrien, så vil det være velkommen«, siger Nicolai Wammen med henvisning til, at restauranter, barer, musik-steder og teatre har været hårdt ramt på grund af langvarige begrænsninger i åbningstider og antal besøgene.

Næsten 52 milliarder er udbetalt

I første omgang benyttede 2,3 millioner lønmodtagere chancen og bad om at få deres feriepenge udbetalt. Det svarer til 85 procent af lønmodtagerne.

Det betød, at i alt 51,6 milliarder kroner blev udbetalt.

Det oplyste LD Fonde, der forvalter pengene, i en pressemeddelelse tidligere onsdag.

I juni besluttede et flertal i Folketinget at udbetale tre ugers indefrosne feriepenge. Det skulle sparke gang i økonomien efter coronakrisen. Udbetalingen begyndte i slutningen af september.

Lønmodtagerne har i gennemsnit fået udbetalt knap 13.500 kroner efter skat. Det er især de 20-35-årige, som har fået udbetalt pengene.

Der er cirka 700.000 personer, som har valgt at lade deres penge stå. De har samlet ni milliarder kroner til gode. Det er primært folk mellem 50 og 60 år, der har ladet pengene stå til pensionsalderen.

Det er særligt de blå partier anført af Venstre, som har presset på for at alle feriepengene skal ud til danskerne.

»I Venstre er vi glade for den her gode, lille aftale, som sikrer at danskerne får deres egne penge udbetalt«, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Foruden blå blok har eksempelvis også regeringens støtteparti Enhedslisten talt for at få feriepengene ud i folks lommer.

Enhedslistens Pernille Skipper siger desuden, at det er vigtigt at dagpengeperioden bliver forlænget »en smule« med stimuli-aftalen. Den forlænger hjælpepakker, hvor øget adgang til dagpenge er med:

»Så skal vi diskuterer endnu mere i de kommende dage om de ufaglærte. Men også om de grønne arbejdspladser«, siger Pernille Skipper.

Finanslov på trapperne

Finansminister Nicolai Wammen siger, at han forventer en finanslovsaftale i løbet af »nogle få dage«.

Her forhandler regeringen med støttepartierne om blandt andet hjælp til ufaglærte i corona-krisen og boligjobordningen, som ikke kom med i stimuliaftalen:

»Ud over det, der er aftalt i dag, så taler vi i finanslovsforhandlingerne også om, hvordan vi kan støtte op om oplevelsesindustrien«, siger Nicolai Wammen med reference til Enhedslistens forslag om en check på 1.000 kroner til danskere med lavere indkomster.

Wammen tilføjer dog:

»Men vi med de to sidste ferieuger sikre vi, at der kommer flere penge ud. Det giver også mulighed for, at dem, som ikke kom med i første omgang, kan komme med i nu«, siger Nicolai Wammen.

Han forventer flere aftaler de kommende dage med et »meget stærkt grønt element«. Aftalerne skal sikre både job og grøn omstilling, siger Wammen.

Ritzau/Politiken

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

 • Philip Davali/Ritzau Scanpix

  I dette afsnit skal det handle om mandagens pressemøde, hvor Mette Frederiksen rullede en bølge af corona-stramninger ud og pludselig lignede den statsminister, vi lærte at kende i marts. Så er alt godt igen for regeringen? Hvad gør en klog Ellemann nu? Og hvordan kan det være, at Mette Frederiksen slipper så godt afsted med ikke at svare på mediernes spørgsmål?

  Vi kommer heller ikke udenom finansloven og det gavehumør, Nicolai Wammen tilsyneladende er i. Men hvor kommer alle pengene fra? Og hvorfor sidder ikke alle partier med rundt om træet?

Annonce

For abonnenter

Podcasts