0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Pædagogernes formand: Der har været tørke på området

Godt at lov om minimum af pædagoger i daginstitutioner bliver fremrykket, mener pædagogernes fagforening.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er et historisk vendepunkt for landets vuggestuer og børnehaver, at der nu bliver garanteret et minimum af pædagoger i institutionerne et år tidligere end ellers planlagt.

Det siger Elisa Rimpler, som er formand for pædagogernes fagforening (Bupl).

»Vi (daginstitutionsområdet, red.) har haft tørke i årtier. Og det er så dejligt at kunne se, at nu er der en lov på vej, som kan være med til at sætte en prop i besparelser, kan lægge en bund og også bygge ovenpå med tiden«.

»Så jeg er en rigtig glad formand i dag«, siger hun.

Regeringen og dens støttepartier er blevet enige om at prioritere minimumsnormeringer på finansloven for næste år.

Konkret bliver der fra næste år afsat 200 millioner kroner om året frem til 2024 til mere personale i institutionerne. Det betyder samtidig, at den fulde indfasning af minimumsnormeringer i daginstitutioner kan rykkes frem.

På et pressemøde lørdag siger SF’s formand Pia Olsen Dyhr, at loven om minimumsnormeringer skal vedtages næste forår, »og allerede om tre år skal de være fuldt indfaset«.

I aftaleteksten skriver partierne dog, at minimumsnormeringerne alene skal gælde på kommuneniveau. Det er ikke et lovkrav på institutionsniveau.

Det kan i praksis gøre en stor forskel for den oplevelse forældre og børn før i den enkelte daginstitution.

Det betyder konkret, at forældrene i den enkelte daginstitution ikke kan være sikre på, at der maksimalt er tre børn per voksen i vuggestuer og seks børn per voksen i børnehaven.

Vil have det lovfæstet

Både SF og Enhedslisten fremhæver på pressemødet, at deres ønske fortsat er, at der med tiden skal være lovkrav om minimumsnormeringer på institutionsniveau.

Også Bupl vil kæmpe for bedre normeringer, men Elisa Rimpler glæder sig over aftalen om at fremrykke implementeringen af minimumsnormeringerne.

»Vi kæmper stadig for, at der bliver endnu bedre normeringer i fremtiden. De her minimumsnormeringer er jo blot et minimum. Det er den bund, der skal lægges, som vi skal bygge ovenpå med bedre normeringer. Og det arbejder vi jo fortsat for«.

»Men det her er et historisk skridt, det er et vendepunkt, og det har vi kæmpet for i årevis. Så jeg er rigtig tilfreds og glad for, vi er nået hertil«, siger hun.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Madsen & Magten

 • Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie
  Madsen & Magten: Vi er gået på juleferie

  Henter…

  Du ønskes en glædelig jul fra Madsen & Magten. Vi er gået på juleferie, men vender tilbage i 2021 med en masse nyt, og gammelt, om dansk politik.

 • Finn Frandsen

  Madsen & Magten

  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg
  Madsen & Magten: Alle taler om Støjberg

  Henter…

  I dag kan du høre en hel udsendelse om Inger Støjberg og Instrukskommissionen. Det kan ikke være meget anderledes, når en af landets mest markante politikere bliver beskyldt for at bryde loven som minister og lyve for offentligheden og Folketinget. For det var i runde træk konklusionen, da Instrukskommissionen mandag afleverede sin første rapport.

  Vi lægger ud med at tale om Støjbergs risiko for at ende som anklaget i en rigsretssag.

  Hvordan endte hun der, og tør socialdemokraterne sætte hende på anklagebænken, når nu de selv er kommet til at aflive 17 millioner mink uden at have styr på paragrafferne? 

  Så laver vi en hurtig afstikker omkring Liberal Alliance, der pludselig dukkede op i nyhedsstrømmen med en melding om, at de er klar til at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

  Partiet var ellers imod overhovedet at undersøge sagen om den ulovlige instruks, så hvad foregår der i partiet – og betyder det noget for samlede billede? Det har Kristian Madsen et bud på.

  Og til sidst ser vi på Inger Støjbergs eget parti. For på en eller anden måde virkede det som om, Instrukskommissionens rapport kom bag Venstre. Og igen fik udstillet hendes formand Jakob Ellemann-Jensen som en svag leder.

 • Philip Davali/Ritzau Scanpix

  I dette afsnit skal det handle om mandagens pressemøde, hvor Mette Frederiksen rullede en bølge af corona-stramninger ud og pludselig lignede den statsminister, vi lærte at kende i marts. Så er alt godt igen for regeringen? Hvad gør en klog Ellemann nu? Og hvordan kan det være, at Mette Frederiksen slipper så godt afsted med ikke at svare på mediernes spørgsmål?

  Vi kommer heller ikke udenom finansloven og det gavehumør, Nicolai Wammen tilsyneladende er i. Men hvor kommer alle pengene fra? Og hvorfor sidder ikke alle partier med rundt om træet?

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce