0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Brostrøm & Co. drømte om ledende rolle i pandemiberedskab – men blev hældt af brættet af regeringen

Hidtil ukendte dokumenter afslører, at Sundhedsstyrelsen bad om at blive statens vigtigste rådgivningsorgan i fremtidige pandemier. Regeringen fulgte ikke indstillingen, og et flertal i Folketinget har valgt at gå en anden vej i den lov, der tredjebehandles på tirsdag.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Valdemar Ren
Foto: Valdemar Ren

Sundhedsstyrelsen foreslog at blive statens ledende rådgiver i fremtidige sundhedskriser. Regeringen valgte i stedet at reducere styrelsen til en af 11 medlemmer i måske kommende Epidemikommission.

Politik

Sundhedsstyrelsen ønskede at spille en meget større rolle i håndteringen af fremtidige epidemier, end regeringen har besluttet i sit forslag til en ny epidemilov. Det fremgår af hidtil ukendte høringssvar, som regeringen har offentliggjort, kort før at den ny epidemilov forventes at blive vedtaget i Folketinget. Først var det planlagt til tirsdag, men torsdag aften ønskede flere partier flere dage til at sætte sig ind i det omfattende materiale.

Svarene rummer Sundhedsstyrelsens oprindelige bud fra 1. juli og 30. september 2020 på, hvordan epidemilovforslaget kunne skrues sammen. Heraf fremgår det, at styrelsen så sig selv spille den ledende rolle i det kommende pandemiberedskab.

Sundhedsstyrelsen foreslog således at oprette »en national rådgivende epidemikommission, som Sundhedsstyrelsen varetager formandskab og sekretariat for«. Kommissionen skulle lægges under styrelsen i et udvalg, lød et svar i september:

»Det bør dog understreges, at udvalget ikke tillægges selvstændige myndighedsbeføjelser, men at udvalget udøver sin rådgivning via Sundhedsstyrelsen«.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger er blevet underkendt i regeringens epidemilovforslag. Her er det sundhedsministeren, som udpeger formanden for Epidemikommissionen, der bliver det centrale rådgivningsorgan for fremtidige regeringer og Folketinget i sundhedskriser. Og i stedet for at lede kommissionen, er Sundhedsstyrelsen reduceret til ét af 11 menige medlemmer. Kommissionen rådgiver direkte ministeren og Folketinget – uden om Sundhedsstyrelsen.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Madsen & Magten

 • Discovery+

  Madsen & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Hvad har Løkke i posen, hvorfor fik Khader skældud, og hvad er det med politikere og asfalt?

 • Jens Dresling

  Madsen & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Dørmanden Tesfaye, et sandt retroforslag og Kofods livline

 • Madsen & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Redder regeringen Syriens-børn for at redde Kofod? Hvorfor er Bager bitter? Og fik Ellemann andet end en frisør-tid?

Annonce

For abonnenter