0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Her er de vigtigste punkter i den nye aftale om stats­borger--skab

Fremover kan man ikke få statsborgerskab i Danmark, hvis man har en betinget eller ubetinget fængselsdom.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Ivan Boll
Foto: Ivan Boll

Regeringen har tirsdag indgået en aftale med Venstre, De Konservative og Liberal Alliance om indfødsret. Aftalen gør det sværere at få dansk statsborgerskab.Billdet er fra 2017, hvor bl.a. partileder Søren Pape var med til at fejre den årlige statsborgerskabsdag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen har tirsdag indgået en aftale med Venstre, De Konservative og Liberal Alliance om indfødsret. Aftalen gør det sværere at få dansk statsborgerskab.

Her er hovedpunkterne i aftalen:

 • Har man en betinget eller ubetinget fængselsdom, så skal man ikke længere kunne få dansk statsborgerskab.
 • Tidligere har personer med domme under et års ubetinget fængsel kunnet søge om statsborgerskab efter at have udstået en karensperiode.
 • Det var på tale også at udelukke personer fra statsborgerskab, hvis de havde fået en bødestraf, men det er ikke med i aftalen.
 • I stedet skærpes kravene for personer, der har fået en bøde på mere end 3000 kroner for negativ social kontrol, for overtrædelse af udlændingeloven og for socialt bedrageri. De vil først kunne få statsborgerskab efter en karensperiode på seks år.
 • Det er et supplement til de eksisterende regler om bøder, som kan udløse karensperioder.
 • For at få statsborgerskab skal man også være i beskæftigelse. Man skal enten have ordinær fuldtidsbeskæftigelse eller have udøvet selvstændig erhvervsvirksomhed i mindst tre år og seks måneder inden for de sidste fire år for at kunne få statsborgerskab.
 • Der tilføjes fem spørgsmål om danske værdier til indfødsretsprøven. Det skal sikre, at en ansøger ’har taget danske værdier til sig’, fremhæver aftalepartierne.
 • Udlændinge- og Integrationsministeriet skal inden for et år fremlægge en model for, hvordan en ordning med individuelle samtaler med ansøgerne vil kunne se ud.
 • Hvis der kommer en kraftig stigning i antallet af ansøgninger om dansk statsborgerskab fra ansøgere uden for Europa, forpligter regeringen sig til at indkalde aftaleparterne. Parterne vil her vurdere, om der er behov for at ændre de nuværende regler.
 • Fremover vil lovforslaget om statsborgerskab desuden være inddelt i grupper efter det land, ansøgeren har statsborgerskab i. Det skal gøre det lettere at se, hvor ansøgerne er fra. Grupperne er: ’Nordiske lande’, ’andre vestlige lande’, ’MENAP-lande samt Tyrkiet’ og ’andre ikkevestlige lande’.

Kilder: Udlændinge- og integrationsministeriet.

ritzau

Annonce

Madsen & Magten

 • Gregers Tycho

  Masserne & Magten

  Henter…

  Borgens svære parforhold, et håndtryk og et forlist venskab

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Hummelgaard har kittel-angst, Mette F. har kirke og killinger, og Rohde har kristendommen

 • Jens Dresling

  Masserne & Magten

  Henter…

  Lyt til Madsen & Magten: Støjbergs nye chance, Dansktop-effekten og Danmarks strammer-skam

Annonce

For abonnenter