0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overblik: Her er regeringens finanslovsudspil

Der bliver 1,2 milliarder kroner at forhandle med Folketingets partier om i regeringens finanslovsudspil.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jesper Houborg
Foto: Jesper Houborg

Landbohøjskolen på Frederiksberg er en af de uddannelser der, hvis det står til regeringen, skal flyttes ud af København og til Randers.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede mandag klokken 11 regeringens bud på, hvordan næste års budget for staten skal se ud.

Finanslovsudspillet rummer en lang række elementer, og herunder følger de mest centrale:

Strammere finanslov

Dansk økonomi er i god gænge, og regeringen lægger derfor op til at lette foden fra speederen med en strammere finanslov. Med finanslovsforslaget lægges der op til at reducere det strukturelle offentlige underskud til 0,2 pct. af BNP fra 0,5 pct. af BNP sidste år.

Den finanspolitiske opstramning vil udmønte sig i et forslag kendetegnet ved få centrale prioriteringer.

Velfærd som central prioritet

For regeringen er det en helt central prioritet at danskernes velfærd understøttes, og hvor pengene følger med, i takt med at der bliver flere børn og ældre.

Sammenhæng mellem by og land

Regeringen har i sit udspil, lagt op til, at der de næste fire år skal bruges to milliarder kroner. Pengene skal blandt andet gå til at finansiere to af regeringens tidligere udspil.

Det ene omhandlede flytning af studiepladser fra de store byer ud i landet. Det andet omhandlede udvikling af hovedstaden blandt andet med 23 millioner kroner i 2022 til flere idrætsfaciliteter i København og på Frederiksberg.

Krigskasse på fire milliarder

Regeringen har de seneste år lagt penge til side til corona-udgifter. Der vil igen i 2022 være en sådan ’krigskasse’ til coronaudgifter. Der skal ifølge regeringen ligge fire milliarder kroner.

De skal være dedikeret udelukkende coronatiltag ifølge regeringen.

Flere borgere ud på arbejdsmarkedet

Regeringen ønsker at adresserer problemet med den manglende arbejdskraft, som flere virksomheder rapporterer om. Regeringen vil afsætte 35 millioner kroner årligt i 2022 og 2023 til at understøtte et bedre match på arbejdsmarkedet og styrke rekrutteringsmulighederne.

Løft af kriminalforsorgen

Et stigende antal indsatte og færre ansatte udgør en udfordring for kriminalforsorgen. Regeringen lægger derfor op til at forbedre de fysiske rammer i kriminalforsorgen styrke rekruttering og fastholdelse af personalem blandt andet gennem uddannelse, styrkede rammer for opgaveløsning og et bedre arbejdsmiljø.

Folketingets partiet vil til efteråret inviteres til forhandlinger om en styrkelse af kriminalforsorgens økonomi over de næste fire år.

Penge til forhandlingsbordet: 1,2 milliarder kroner

Regeringen har i sit udspil sat