0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Minister tager godt imod barselsforslag med mere ligestilling

Peter Hummelgaard (S) ser gode takter i barselsudspil fra arbejdsmarkedets parter. Partier ser tidsler.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tager som udgangspunkt godt imod aftalen mellem Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforbund om en ny model for barsel.

De to organisationer er enige om en aftale, der stiller mor og far mere lige end i dag. Aftalen vil være et vigtigt indspil til de politiske forhandlinger om barsel, der skal finde sted i efteråret.

»Jeg er glad for, at DA og FH aktivt har meldt sig på banen for at tage del i at skabe bedre og mere fleksible rammer for forældreorlov i Danmark. Jeg synes også, at de er kommet frem til en model med mange gode takter i«.

»For mig handler det om at finde en model, der er til gavn for mødre, fædre og allervigtigst for børnene«, skriver ministeren i en kommentar til Ritzau.

De organisationer har givet håndslag på en model, der øremærker 11 uger barsel efter fødslen til hver af forældrene. Resten af barslen vil så kunne deles, som det passer parret.

Den officielle melding til Folketinget vil dog komme fra det nedsatte implementeringsudvalg, der er sat i verden for at se på, hvordan ny EU-lovgivning om barsel kan implementeres.

»Det er mit håb, at udvalget som helhed også vil tage positivt imod aftalen fra DA og FH. På den baggrund ser jeg frem til gode drøftelser med alle Folketingets partier«, skriver Peter Hummelgaard.

Partier kræver flere øremærkede uger

I Folketinget siger flere partier, at de ønsker flere øremærkede uger til hver forælder.

På Twitter skriver Enhedslistens ligestillingsordfører, Pernille Skipper:

»Når vi langt om længe skal sikre ligestillingen, skal vi sørge for effekt. Derfor vil vi øremærke 14 uger til hver og resten kan overføres«.

»Husk at mange mænd stadig møder mobning på arbejdspladsen over barsel og kvinder i snit mister 10 procent af livsindkomst per barn«.

Også hos De Radikale ønsker man flere øremærkede uger. Det fortæller beskæftigelses- og ligestillingsordfører Samira Nawa, der samtidig har fokus på nye familieformer:

»Det er historisk ryk, hvor man får givet reel ligestilling med denne her model. Det sagt, så vil vi gerne øremærke 14 uger til hver forælder.«

»Og vi vil gerne tage med ind i forhandlingerne, at der findes andre familieformer. I dag kan medfædre ikke få del af barslen og solomødre står i en særlig situation«, siger hun.

En medfar er den part i et mandligt, homoseksuelt forhold, der ikke er biologisk far til barnet.

ritzau