0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tesfaye til kritikere af øremærket barsel: »Jeg tror, vi skal tage en dyb indånding«

Øremærket barsel til mænd har skabt stor kritik fra ikke mindst kvinder. Partier bag aftale maner til ro.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Folkver
Foto: Per Folkver
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Siden arbejdsmarkedets parter præsenterede deres udspil til en ny lov om øremærket barsel til mænd har der været en voldsom debat. Blandt andet har nogle mødre og kommende mødre set det som tyveri af deres barsel.

Tirsdag faldt en bred politisk aftale så på plads, der giver hver forælder ret til 9 uger øremærket barsel ud over de to øremærkede uger, der allerede findes. Resten af barslen kan fordeles frit.

Vikarierende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S), der dækker ind under Peter Hummelgaards barsel, siger tirsdag aften om kritikken og debatten:

»Jeg tror, vi skal tage en dyb indånding og så se på vores nabolande, hvor det trods alt fungerer rimeligt godt. Danske fædre kommer nu til at tage noget mere barsel«.

»Og det bliver godt for både far, for mor og for børnene, som jeg synes nogle gange er blevet glemt lidt i denne her diskussion. De får nu lov til at gå derhjemme med både deres far og mor«.

Under forhandlingerne har der været mødredemonstration på Christiansborgs Slotsplads, og i en kronik i Politiken beskrev 341 mødre øremærket barsel som at rive børn ud af mødrenes arme.

Enhedslisten: Vi gør det ikke mindst for de piger, der er små i dag

Enhedslistens Pernille Skipper siger til kritikken, at hendes fokus er på, at der nu er tale om ligestilling efter kvinder i årtier har haft 14 ugers øremærket barsel.

»Vi har alle en interesse i, at orloven ikke bliver fordelt så dårligt som nu. Vi gør det ikke mindst for de piger, der er små i dag, og deres fremtidige muligheder«, siger hun.

Radikale: Rettighed til mænd skal fejres

Ifølge Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, er loven afgørende for at få skabt en kulturforandring, så mænd tager mere barsel.

»Jeg vil vende det om og sige, at nu bliver mænd sikret tid med deres små børn. De får nu en rettighed, som kvinder har haft i mange år. Det synes jeg er noget at fejre«.