MÅLING. Mette Frederiksen må se sit parti få en lussing fra vælgerne. 19,3 procent af stemmerne får partiet i en måling.
Foto: JACOB EHRBAHN (arkivfoto)

MÅLING. Mette Frederiksen må se sit parti få en lussing fra vælgerne. 19,3 procent af stemmerne får partiet i en måling.

Politik

Ny måling: Frederiksens asylpolitik får lussing af vælgerne

Socialdemokratiet styrtbløder vælgere, der i overvejende grad peger på udlændingeområdet som årsag. »Dramatisk«, lyder vurderingen fra professor.

Politik

Der er vælgerlussinger, og så er der syngende vælgerlussinger.

En ny Megafon-måling tilhører absolut den sidste kategori for Socialdemokratiet. Hele 7 procentpoint går partiet tilbage siden sidste Megafon-måling i november og valget i fjor og lander dermed på blot 19,3 pct.

Så stort er faldet, at Megafon helt utraditionelt i dag valgte for en sikkerheds skyld at lave en ekstra måling og spørge cirka 2.000 respondenter i stedet for de normale 1.000.

»Det er et meget stort fald, der er sket lynhurtigt«, siger administrerende direktør hos Megafon Asger H. Nielsen, der ligeledes henviser til, at S i en måling for DR for en uges tid siden lå på 25,4 pct.

Ifølge Megafon-direktøren skal man ligefrem tilbage til tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) famøse efterlønsløftebrud i 1998 for at se et lignende fald for partiet. Og også denne gang er årsagen til vælgerflugten klar: S-formand Mette Frederiksens nye, strammere udlændingekurs.

»Vi har bedt hver eneste, der er gået fra Socialdemokratiet i målingen, om at begrunde det, og når jeg kigger på alle begrundelserne, er det for 80 procents vedkommende flygtningene, som er den helt entydige årsag«, siger Asger H. Nielsen og tilføjer, at der rent faktisk også er omkring 5 procent af de frafaldne, der angiver som begrundelse, at Socialdemokratiets politik på området er for slap – hvorfor de vandrer til borgerlige partier.

Fortsat rødt flertal

Den gode nyhed for Socialdemokratiet er, at vælgerne i langt overvejende grad bliver i oppositionsblokken, og navnlig Radikale Venstre og Alternativet, der har ført an i kritikken af udlændingestramningerne, går massivt frem. Radikale Venstre lander på 8,5 pct. mod 5,0 pct. i novembermålingen og 4,6 pct. ved valget. Alternativet stiger til hele 9,3 pct. fra 5,6 pct. i november og 4,8 ved seneste valg.

»Det her viser, at der i hvert fald er nogle derude, der siger fra og gerne vil have en anden retning for Danmark end den, som både regeringen, dens støttepartier, men jo også det store oppositionsparti tegner«, siger næstkommanderende Sofie Carsten Nielsen (R).

Hun medgiver, at oppositionsblokken samlet set meget vel kunne have mistet mandater til den borgerlige fløj, hvis ikke Socialdemokratiet var gået med til stramningerne.

»Det kan jeg ikke afvise, men vi kan også se, at der er bevægelse andre steder. Vi har fået medlemmer fra Venstre, og jeg tror, at der sker noget i dansk politik lige nu«, siger hun, der trods det massive gab i udlændingepolitikken mellem Socialdemokratiet og resten af oppositionsblokken ikke vil afskrive et kommende regeringssamarbejde mellem S og R:

»Det er for tidligt at sige, at det ikke er noget, man kan forhandle sig frem til«.

Alternativets leder, Uffe Elbæk, spidser ører, da han får læst partiets tal op.

»Noget er fuldstændig i bevægelse derude. Det er udtryk for en enorm splittelse i samfundet«, mener han.

Valgforsker og professor på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen kalder nedgangen en »dramatisk« udvikling for Socialdemokratiet, fordi det er »uhørt«, at et parti taber 4 procentpoint eller mere fra den ene måling til den anden. Ifølge ham kan målingen dog basere sig på en meget aktuel tendens med grundlag i de seneste asylstramninger.

»Vi har tidligere set, at når man mister vælgere hurtigt, kan man også vinde dem tilbage hurtigt«, forklarer han.

Politisk ordfører Nicolai Wammen (S), fastholder, at partiet fører den nødvendige politik, »hvis man tager det alvorligt, at antallet af mennesker, der kommer til Danmark, har betydning for, hvordan vi sikrer en god integration, og at vi har mulighed for at fastholde det danske velfærdssamfund«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce