Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Svindel. Gruppeformand i Europa-Parlamentet Anders Vistisen (DF) undersøger i øjeblikket de mange sager, hvor Dansk Folkeparti har fået tilskud fra EU.
Foto: Carsten Lundager (DF pressefoto)

Svindel. Gruppeformand i Europa-Parlamentet Anders Vistisen (DF) undersøger i øjeblikket de mange sager, hvor Dansk Folkeparti har fået tilskud fra EU.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Portræt: DF’s nye mand i Bruxelles står midt i pinlig svindelsag

Anders Vistisen kom til EU for at stramme op på svindel, endte som kasserer i skandaleramte Meld og har nu fået ansvaret for at rydde op efter anklager om fusk.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af Anders Vistisen (DF) absolutte mærkesager ved valget til Europaparlamentet i 2014 var budgetkontrol.

Han ville til Bruxelles og stramme op på »al den svindel og fusk, der har været med EU-midler«, lød det dengang. I dag står han midt i et politisk stormvejr i en penibel sag omringet af anklager om mulig svindel med EU-midler i hans eget parti.

I september overtog han titlen som gruppeformand for Dansk Folkepartis politiske gruppe i EU-parlamentet fra den skandaleramte Morten Messerschmidt.

Manden, som den seneste uge har trukket overskrifter for sin rolle i udbetalingen af EU-støttekroner til det, der blev præsenteret som EU-arrangementer, men som senere viste sig at være sommergruppemøder for alle Dansk Folkepartis folkevalgte. Manden, som tidligere i år blev beskyldt for at bruge støttekroner fra samme EU-fond til at føre dansk valgkamp, og manden, som med 470.000 personlige stemmer ved EP-valget i 2014 var afgørende for, at Anders Vistisen fik en plads i Europaparlamentet.

TIDSLINJE:

Det er denne arv, den 28-årige Anders Vistisen overtager som gruppeformand i Bruxelles. Han har nu fået ansvaret for at bringe ikke bare EU-gruppen med Morten Messerschmidt og Jørn Dohrmann, men hele partiet tilbage på sporet med klarere retningslinjer og styr på formalia.

Messerschmidts unge sidekick

I den brede offentlighed har Vistisen siden sin indtræden i Europaparlamentet stået lidt i skyggen af den omstridte Messerschmidt, men på de indre linjer i Dansk Folkeparti anses Anders Vistisen som en af næste generations mest lovende politikere.

Han er skolet i DF Ungdom, hvor han efter 10 år opnåede formandskab, han har siddet i regionsrådet i Region Midtjylland og byrådet i Randers.

Sammenlignet med mange af Dansk Folkepartis øvrige partisoldater anses Vistisen for at være en af strammerne over for især udlændinge, hvor han ved flere lejligheder har vakt opsigt med sine holdninger. Under DF’s årsmøde i 2013 brugte han en bunke brune sten til at illustrere, hvor mange børn personer fra muslimske lande får. »Det støver, men de bor jo også i ørkenen«, sagde han, da han efterfølgende hældte alle stenene ned i en stor skraldesæk.

Mere i løn end statsministeren

Anders Vistisen er uddannet jurist og har sideløbende med sit politiske arbejde været juridisk rådgiver for Morten Messerschmidt i Europaparlamentet, inden han selv blev valgt ind. Han er mere velbevandret i parlamentets bygninger, end valgdatoen umiddelbart afslører.

Hans skepsis over for de mange penge i EU-systemet stoppede ikke med valget. Allerede kort efter gjorde han sig bemærket ved at lægge sine lønsedler offentligt frem og stille spørgsmålstegn ved, hvorfor han skulle have mere i løn end daværende statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S).

Månedslønnen lød på 99.715 kroner, som EU fordelte på grundløn, skattefri tillæg og de omstridte blyantspenge, som egentlig er tiltænkt udgifter i forbindelse med kontorhold, men som parlamentarikerne ikke skal redegøre for, hvordan de har brugt. Anders Vistisen ville de mange tillæg til livs og foreslog samtidig at lade parlamentarikere som han selv gå ned i løn.

Involveret i skandale-alliancen

Men forholdet til andre folks penge blev siden sat på prøve.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Bruxelles blev han hurtigt valgt til kasserer i den politiske alliance Meld, hvor Morten Messerschmidt sad i ledelsen. Hvordan kasserertitlen helt præcis kom i hus, er omgærdet af mystik, for ifølge mødereferatet var Messerschmidt den eneste dansker til generalforsamlingen, hvor også de to andre DF’ere, Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann, blev valgt til bestyrelsen.

8 CITATER:

Mens Rikke Karlsson efterfølgende har meldt sig ud af DF og politianmeldt Messerschmidt for identitetstyveri, fastholder Anders Vistisen som den eneste, at han deltog i mødet. Siden har flere skandalesager om Dansk Folkepartis misbrug af EU-midler taget afsæt i Meld-alliancen. Som kasserer har Anders Vistisen på papiret haft det formelle ansvar for den pengekasse, det nu viser sig, at der er blevet udbetalt tvivlsom støtte fra, men hvad hans præcise rolle har været, er endnu uvist. Meld blev tvangsopløst af EU i november 2015.

Anders Vistisen har siden valget siddet i budgetkontroludvalget i Europaparlamentet. Her har han været med til at kontrollere, om EU’s støttemidler er blevet brugt hensigtsmæssigt, præcis som det var hans mærkesag før valget.

Men den seneste uges afsløringer har placeret gruppeformanden i en uvant, ubehagelig situation, for nu er det hans eget partis brug af EU-støttemidler fra Meld, han skal til bunds i.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden