Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

EU-midler Næstformand i DF Søren Espersen henviser for de fleste spørgsmåls vedkommende til andre i partiet.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

EU-midler Næstformand i DF Søren Espersen henviser for de fleste spørgsmåls vedkommende til andre i partiet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Espersen: »Sådan fungerer det vel alle andre steder også, tror jeg«

DF's næstformand, Søren Espersen, mener, det er forkert at spørge, om det er i orden, at EU betalte for DF-sommergruppemøder.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken har de seneste dage forgæves forsøgt at få både leder af DF-gruppen i Europaparlamentet, Anders Vistisen, tidligere leder Morten Messerschmidt samt DF-formand, Kristian Thulesen, Dahl i tale om sagerne om EU-støttemidler, som partiet nu vil betale tilbage.

Ingen af de tre har ønsket at svare på vores spørgsmål, men til morgen stiller medlem af DF-ledelsen og næstformand i DF Søren Espersen op til interview.

Og der er nok at spørge til. Senest er Morten Messerschmidt i aftes blevet fyret fra DF's øverste ledelse på grund af en lang række sager om udbetaling af EU-midler.

Søren Espersen, undrede I jer i ledelsen slet ikke over, at EU gerne ville finansiere jeres sommergruppemøder i 2014 og 2015?

»Jeg synes, du stiller spørgsmålet på en forkert måde, for som det var, skulle EU betale en del af det. Sådan husker jeg det, men i virkeligheden er jeg nok den forkerte at spørge om de her ting, for jeg har ikke med selve arrangementet at gøre. Men det undrer ikke mig, nej, det gør det ikke«.

LÆS MERE

Så det undrer ikke dig, at de vil betale en del af jeres sommergruppemøder?

»Men det er ikke en del af vores sommergruppemøde. Du spørger forkert igen. Det (EU-debatten, red.) var, som jeg husker det, en selvstændig del af det. Men som sagt husker jeg det ikke særlig godt. Men at EU betaler noget, der har med EU at gøre, har sådan set aldrig rigtig undret mig. Det er det skøn, det drejer sig om, hvor man siger - forstår jeg nu - at man vil betale alt tilbage, som der er usikkerhed omkring, hvorvidt det skulle have været betalt af den ene eller anden konto. Sådan tror jeg, det fungerer, men jeg vil ikke svare på det, på den måde, du spørger; om jeg synes, de skal betale DF's sommergruppemøde - nej, det synes jeg ikke«, siger Søren Espersen.

Men det gjorde de jo - EU betalte 200.000 kroner til to sommergruppemøder...

»Jamen det er det, jeg ikke vil acceptere... for der ligger så programmer ind imellem, som har med EU at gøre. Men som sagt er det ikke noget, man går og spekulerer over. Det er noget, der simpelthen bare kører, fordi der er en EU-del i det. Nej, jeg synes ikke, EU skal betale vores sommergruppemøder, overhovedet ikke. Eller vores møder i det hele taget. Men der, hvor der er EU-stof, der synes jeg, det er ganske udmærket. Sådan fungerer det vel alle andre steder også, tror jeg«, svarer Søren Espersen.

»Selvfølgelig er det en ledelsesbeslutning«

EU fyldte jo angiveligt en del på de sommergruppemøder – sad I så der og talte dunder om EU-fråds og om, hvordan EU bruger penge på alle mulige uvedkommende ting?

»Det husker jeg ikke. Jeg husker specielt på Kolding Hus, hvor der var en meget stor gennemgang omkring EU-historien og også om, hvad der skete nu, hvor vi havde fået så godt et valg, som vi havde. Men jeg husker det ikke som noget særligt, jeg har også andre gøremål«.

Hvorfor er det egentlig kun Morten Messerschmidt, der skal bøde for det her?

»Det må du snakke med Kristian (Thulesen Dahl, red.) om«.

LÆS MERE

Så det er er ikke en beslutning, I har truffet i ledelsen - det er Kristian Thulesen Dahls beslutning?

»Selvfølgelig er det en ledelsesbeslutning, men det er Kristian, der udtaler sig omkring de her ting. Og omkring regnskab er det Anders Vistisen - sådan har vi delt det op imellem os«.

Ifølge Vistisen på News i går er man også på Christiansborg medansvarlig for den her misere. Er du enig i det?

»Det må du snakke med Anders Vistisen og Kristian om. Det vil jeg ikke kommentere«.

Intet kendskab til vicepræsidentpost

Du havde jo endda også selv en central placering i det foretagende, der er tale om, kunne Ekstra Bladet afsløre i går (Espersen har været vicepræsident i fonden Feld, red.)...?

»Jeg har ikke vidst, at jeg var medlem af de foreninger og heller ikke vidst, at jeg var vicepræsident. Du kan se, at jeg står opstillet som MEP (medlem af Europapaprlamentet, red.), og jeg har aldrig haft nogen anelse om, at jeg sad i nogen bestyrelse. Og hvis det er, så er det kommet som noget, hvor man måske har fået at vide, at 'der skal lige stå et navn her'. Jeg aner det ikke, jeg har aldrig været til et møde, jeg har aldrig været indkaldt, jeg har aldrig set referater, og jeg har aldrig vidst, at jeg var henholdsvis bestyrelsesmedlem eller vicepræsident. Det har jeg heller ikke anet«.

Men du tog stilling til, om dit navn kunne stå på en seddel, som du så godt nok ikke helt vidste, hvad...

»Det erindrer jeg faktisk heller ikke. Det er sådan noget, der er kommet efterfølgende. Jeg har ikke haft noget som helst med hverken Meld eller Feld at gøre. Jeg har aldrig sat mine ben i Bruxelles i den anledning. Jeg har ikke deltaget i et møde, jeg har ikke vidst, at der var møde, jeg har ikke set referater, jeg har intet vidst om det før nu, hvor det kommer frem på den her måde, og det er lidt frustrerende«.

LÆS MERE

Hvad synes du, det siger om Dansk Folkeparti som sådan?

Selvfølgelig er det en ledelsesbeslutning, men det er Kristian, der udtaler sig omkring de her ting

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Om Dansk Folkeparti som sådan, sådan skal du da ikke spørge. Jeg ved ikke, hvem der har sat mit navn på. Jeg tror ikke, der er nogen i Dansk Folkeparti, der kunne finde på at skrive, at jeg er medlem af Europapaprlamentet, vel. Det viser bare, at der er nogle folk, som ikke har haft særlig meget kendskab til det, som har sat mig ind. Jeg aner ikke, hvordan jeg er blevet sat ind, jeg kan bare konstatere, at jeg ikke vil hvirvles med i det her, for jeg har ikke haft noget som helst kendskab til en bestyrelsespost eller en vicepræsidentpost i det her forløb«.

Det »påhviler« ikke DF at lægge alle bidrag frem

Synes du, alle bidrag fra EU skal lægges åbent frem, så offentligheden selv kan tage stilling?

»Det kommer til at blive sådan - som jeg forstår det - at Anders (Vistisen, red.) står i spidsen for det, og så er Olaf (EU's svindelkontor, red.) jo med inde over. Det er dem, vi i høj grad laver det til. Og hvad de så vælger eventuelt at offentliggøre, det må de jo selv finde ud af. Hvad de har lyst til at offentliggøre, det skal de gøre. Det er ikke noget, der påhviler os«.

Nej, det er ikke noget, der påhviler jer, men der er ikke nogen, der forhindrer jer i at lægge alt åbent frem. Hvorfor gør I ikke det?

»Det er så det, der er beslutningen, der er blevet truffet. At Anders går det igennem, og så sørger han for, at det kommer til de kredse i EU-systemet, som allerede er i gang med at foretage undersøgelser, og som vi er fuldstændig åbne over for. Offentlighed har jeg ikke nogen særlig kommentar til«.

Ser det ikke ualmindelig dumt ud, at I gang på gang har tordnet om åbenhed og om, at alt skal lægges frem, når det gælder andre partiers skandaler, og så vil I ikke selv nu?

»Præcis det, der er sat i gang, er en kæmpe stor undersøgelse, og jeg er godt tilfreds med det, som Kristian sagde i fjernsynet i aftes, og jeg holder mig til det«.

Men jeg forstår stadig ikke, hvorfor I ikke bare frivilligt lægger alt frem...?

»Nej, men det må du snakke med Kristian om. Eller Anders Vistisen kan du også snakke med«.

I forhold til de 200.000 kroner i forbindelse med sommergruppemøderne i 2014 og 2015 - dækkede de, eller måtte I selv ligefrem til lommerne også?

»Jeg vil ikke ind på de ting, det må du snakke med Anders om«.

Undskyldning til Karlsson?

Er Morten Messerschmidt en belastning for partiet lige nu?

»Det vil jeg ikke udtale mig om - det må du snakke med Kristian om«.

Er der ikke grund til måske endda at give en undskyldning til Rikke Karlsson (tidligere EP-medlem for DF, der fik sagen til at rulle. red.) – eller måske endda en tak for at hun fik sat lys på det her?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det har jeg ingen kommentar til overhovedet. Du må snakke med Kristian om det. De ting, der har med det tekniske at gøre, må du snakke med Anders om, og hvad partiets hodlning er, og hvordan vi kører det, må du snakke med Kristian om«.

Er du enig med Anders Vistisen i, som han sagde på TV2 News i går, at det, der er foregået, er utilgiveligt?

»Jeg vil ikke kommentere yderligere på det, de siger. Det er de to, der udtaler sig i sagen. Og vi står sammen som parti, og det gør vi også i den her sag«.

Var Morten Messerschmidt enig i, at han skulle ud af ledelsen?

»Det vil jeg ikke udtale mig om, det må du snakke med Kristian om«, svarer Søren Espersen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden