Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ansvar. Den øverste ledelse i Dansk Folkeparti må også tage sin del af ansvaret for, at partiet uberettiget har brugt penge fra EU, mener dele af partiets bagland.
Foto: CLAUS BONNERUP (arkiv)

Ansvar. Den øverste ledelse i Dansk Folkeparti må også tage sin del af ansvaret for, at partiet uberettiget har brugt penge fra EU, mener dele af partiets bagland.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dele af baglandet: DF’s ledelse har også et ansvar for EU-rod

Misbrug af EU-støtte er ikke kun Messerschmidts skyld, lyder det fra dele af baglandet, der dog er splittet omkring, hvordan ansvaret fordeler sig. I går kom det frem, at partiformand Kristian Thulesen Dahl også var advaret.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, gjorde forleden kort proces og smed partiets stemmesluger i Europaparlamentet, Morten Messerschmidt, ud af partiets øverste ledelsesgruppe.

Men det er ikke kun Messerschmidt, der bør bære ansvaret for balladen med EU-midler, der angiveligt i strid med reglerne er gået til Dansk Folkeparti. Sådan lyder det fra flere i partiets bagland, Politiken har talt med. En af dem er den lokale næstformand for DF i Aabenraa, Niels Jørgen Pedersen, der mener, at Messerschmidt får for meget af skylden.

»Ja, det synes jeg faktisk. De andre, der sidder deroppe, er jo heller ikke nogle dummernikker, og det kan jo ikke hjælpe, at de bare siger »ha ha, det er ski’e fedt, nu fik vi nogle penge – det har de godt af, de røvhuller«. Nej, de er da lige så ansvarlige for brugen af EU-midler, som Morten Messerschmidt er. De er da lige ansvarlige, hele toppen«, lyder det fra næstformanden, der dog også har et bud på en forklaring:

»Når der sker sådan nogle ting i et parti, så forsøger man at redde det, der reddes kan, og der er vel altid nogen, der skal være syndebuk«.

Jørn Gustavsen, byrådsmedlem i Nyborg, sammenfatter hele sagen som »en møgsag«. Han synes også, at det i for høj grad er Messerschmidt, der bøder, og han kan godt forstå, at pressen nu »er efter Dansk Folkeparti«.

TIDSLINJE

»I og med at vi har været gode til at pege fingre ad andre, så må ledelsen vel også have en fornemmelse for, hvordan sådan nogle penge kan bruges. Ledelsen kan jo ikke være uvidende om, at pengene er kommet, og så må de vel også et eller andet sted have givet en accept af, at de penge skulle bruges til de formål, de blev brugt til«.

Så er det i for høj grad kun Messerschmidt, der får ansvaret?

»Ja, det synes jeg. Der må være andre end lige ham, der har siddet med fingrene nede i det«, svarer Jørn Gustavsen.

Også andre byrødder og lokalformænd, Politiken har været i kontakt med, fortæller anonymt, at de mener, at den samlede ledelse har et medansvar for miseren. Som et anonymt byrådsmedlem fra partiet forklarer det:

»Jeg synes, det er rimeligt, at man har taget ham (Messerschmidt, red.) ud af koordinationsudvalget. Men der må også være andre, der sidder og har røde ører. Det er Morten, som er skurken, som det bliver lagt ud nu her. Jeg tænker, der må være flere bagved. Også dem, der har fået pengene ind på kontoen og fordelt dem«, forklarer vedkommende.

Stillet over for baglandsstemmerne siger gruppeformand Peter Skaarup:

»Samlet set har ledelsen selvfølgelig et medansvar for at sikre, at der ikke er rod nogen steder i partiet. Men man kan sige i forhold til de ansøgninger, der åbenbart har været til at få støtte, som er fejlagtige, der er det jo vores Europaparlamentsgruppe og deres medarbejdere, der har søgt pengene i Meld og Feld. Det er klart, at der bærer Morten Messerschmidt selvfølgelig et ansvar for, at der er orden i det. Det har der så ikke været. Det må vi bare erkende. Der skal ryddes op i det, det bliver der nu«.

Thulesen var advaret

Netop partiformand Kristian Thulesen Dahl kom i går personligt i modvind. Ifølge Rikke Karlsson, der i oktober 2015 meldte sig ud af Dansk Folkeparti i protest, havde hun længe inden sin udmeldelse forsøgt at advare Thulesen Dahl om, at der var rod i regnskaberne i den europæiske partialliance Meld og den dertilhørende fond, som Morten Messerschmidt stod i spidsen for.

I en række mails havde hun bedt om et møde med Thulesen, fordi hun ikke kunne få tilstrækkelig indsigt i økonomien.

»Da jeg direkte adspørger Morten (Messerschmidt, red.), om han kan oplyse mig om, hvor mange penge der er tale om per medlem i disse fonde, kigger han på mig med uskyldige blå øjne og siger, at alt det med Meld og Feld ved han ikke rigtig noget om, det bliver styret fra Christiansborg. Og dermed styret fra DF’s ledelse«, skriver Rikke Karlsson i mailen ifølge DR.

I redegørelsen skriver Karlsson også, hvor mange penge Meld og Feld havde fået fra Europarlamentet. Hun understreger, at hun bakker op om, at »vi selvfølgelig skal udnytte ALLE de muligheder, vi har for at få alle de EU-midler, der er mulige at opdrive«, men at det skal ske i overensstemmelse med reglerne, og at hun ikke kan stå inde for økonomien.

Kristian Thulesen Dahl afviser interview, men skriver, at både han og næstformand Søren Espersen bestemt lyttede til Karlssons bekymringer.

»Men vi havde grund til at tro, at det var et dårligt samarbejdsklima med Morten Messerschmidt, der drev hende«.

Ifølge Thulesen Dahl skulle de have mødtes, dagen efter hun meldte sig ud.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det ærgrer mig selvsagt rigtig meget i dag, at vi ikke dengang fik talt ud om tingene. Så meget desto vigtigere er det nu, at der bliver ryddet endeligt op i rodet omkring Meld«, skriver han.

Messerschmidt bør trække sig

Messerschmidt har heller ikke ønsket at stille op til interview i denne uge. Selv om dele af baglandet mener, at ledelsen tørrer for meget af på ham, er der også dem, der mener, at han er sluppet for let.

En af dem er Birgitte Dahl, byrådsmedlem for DF i Ballerup, der mener, at Messerschmidt bør trække sig fra sin plads i Europaparlamentet.

»Han skader jo partiet. Du kan jo selv se og følge målingerne, der falder fra 21 til 16 pct.«, siger hun og tilføjer:

»Jeg synes, han skal ud af parlamentet«.

Jack Odgaard er byrådsmedlem for DF i Faaborg-Midtfyns Kommune og mener også, at »når det kører, som det kører lige nu her, så mener jeg, han skal trække sig, og så skal vi have den her sag undersøgt«.

»Vi kan ikke have en mand siddende der, som der er tvivl om. Til gengæld skal han renses, hvis det ikke passer noget af det, og så skal han tilbage igen«, siger han.

Byrådsmedlem i Næstved Githa Nelander mener ligeledes, at Messerschmidt bør trække sig fra parlamentet her og nu.

»Ja, altså indtil der er faldet ro på, og man ser, hvad der ligger i det her. Det ville jeg da personligt selv have gjort og så sige, at af hensyn til partiet og kolleger så trækker jeg lige vejret ovre i hjørnet et øjeblik«, siger hun og tilføjer, at han helt bør være færdig i parlamentet, hvis Olaf’s undersøgelse viser, at der har været ulovligt udbetalte midler.

Morten Messerschmidt har bebudet, at han ønsker at stille op til Folketinget ved næste valg, men det mener Githa Nelander heller ikke, han bør gøre, hvis sagen fortsat er uafklaret.

Men hvis der kommer valg om for eksempel to måneder, risikerer man så ikke, at Messerschmidt ikke kan blive opstillet?

»Jo, men der er da mange gode kandidater rundt omkring. Sådan er det jo i politik«, svarer Githa Nelander.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Byrådsmedlem i Halsnæs Gitte Hemmingsen mener, at man bør afvente konklusionen fra EU’s antisvindelenhed, Olaf, der har indledt en undersøgelse af udbetalinger til DF.

»Hvis Olaf kommer frem til, at det er svindel, ja, så skal han trække sig«, siger hun og kommer selv med en definition på svindel:

»Hvis man har søgt nogle penge, og man ikke har brugt dem til det, man har søgt dem til, så er det vel ikke i orden«.

Dansk Folkeparti har også selv sat sig for at undersøge, i hvilket omfang partiet har fået uberettiget støtte fra EU, og hvor mange penge der samlet set skal betales tilbage. Ifølge Politikens oplysninger vil partiet fredag fremlægge konklusionen af den undersøgelse, der angiveligt inkluderer en del flere eksempler end dem, der hidtil har været fremme.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden