Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stemmesluger. Morten Messerschmidt blev i 2014 valgt ind i Europaparlamentet med den største vælgeropbakning i mands minde.
Foto: Jens Dresling (Arkiv)

Stemmesluger. Morten Messerschmidt blev i 2014 valgt ind i Europaparlamentet med den største vælgeropbakning i mands minde.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vistisen: DF skal tilbagebetale i alt 955.210 kroner

Alt hvad partiet har fået i støtte fra 2012 til 2015 fra Meld og Feld bør nu betales tilbage, viser Dansk Folkepartis egen undersøgelse.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu er Dansk Folkeparti i bund med deres egen undersøgelse af partiets brug af midler fra den europæiske alliance Meld og dertilhørende fond Feld.

Konklusionen lyder, at hele molevitten bør tilbagebetales.

»Der har været en løsagtig omgang med formalia i MELD og FELD. Det indtryk, der har bredt sig i offentligheden, hvor der er tegnet et billede af rod, sjusk og lemfældig administration har i mit gennemgang vist sig at være et gennemgående problem«, udtaler gruppeformand for Dansk Folkepartis gruppe i Europaparlamentet Anders Vistisen i en pressemeddelelse.

Han indstiller efter at have gennemgået regnskaberne, at Dansk Folkeparti tilbagebetaler 955.210 kroner til EU. Det er ud over de i alt 1,6 millioner kroner, som partiet allerede har tilbagebetalt.

»Jeg vil gerne understrege, at der ikke er tale om, at aktiviteterne nødvendigvis er hverken ulovlige, problematiske eller har formelle mangler. Men at min anbefaling om tilbagebetaling alene bunder i en vurdering af, at det tjener Dansk Folkeparti som helhed bedst at lade sig separere fra disse europæiske organisationer. Som vi principielt og politisk altid har været modstandere af, og som vi følgeligt – i bagklogskabens ulideligt klare lys – aldrig burde have taget del i«, lyder det fra Anders Vistisen i pressemeddelelsen.

Meldingen kommer i kølvandet på, at en række afsløringer om DF's omgang med fonden har virvlet partiets top ind i en grim sag om misbrug af EU-midler.

Annoncer, middage og julekort

Listen over beløb, der enten er betalt tilbage eller skal betales tilbage, rummer omkring 40 forskellige poster.

Blandt de støttebeløb, der nu betales tilbage, er den tidligere omtalte annoncekampagne ”Brussels lytter med”, der kostede knap 93.000 kroner.

Blandt de mindre beløb er flere forskellige middage med dels folketingsmedlemmer og journalister.

Den tidligere omtalte medietræning af politikere beløb sig til knap 88.000 kroner. Underholdning og drikkevarer til DF’ere har kostet godt 5.000 kroner, og så er knap 16.000 kroner gået til et besøgsprogram for danske lobbyister. 31.000 kroner er gået til, at Morten Messerschmidt kunne uddele julekort.

Måske mest ironisk er det, at DF også står til at betale omkring 144.000 kroner tilbage, som Messerschmidt fik i forbindelse med hans bog ”Dagbog fra EU – om EU’s spild af dine penge”.

For nu at nævvne en lille del af de mange poster.

Forstå sagen på 2 minutter

Sagen begyndte endnu en gang at rulle søndag, da Ekstra Bladet og DR kunne afsløre, at Dansk Folkeparti i strid med reglerne havde brugt midler fra Meld til partiets sommergruppemøde i 2014 og 2015. Imidlertid havde europaparlamentariker Morten Messerschmidt (DF) oplyst til EU, at pengene skulle bruges på en MELD-konference. I de følgende dage kom det frem, at Dansk Folkeparti også har brugt EU-midler til at betale medietræning, en annonce i MetroXpress og en bustur for 40 frivillige, der skulle besøge EU's institutioner i Bruxelles - mens de var lukket.

Selvom Morten Messerschmidt startede med at afvise anklagerne, kom partileder Kristian Thulesen Dahl (DF) kort efter på banen med meldingen om, at Dansk Folkeparti samlet ville betale op mod 500.000 kroner tilbage til EU efter at have gennemgået regnskaberne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I går blev presset på Kristian Thulesen Dahl endnu større, efter at en række mails afslørede, at daværende medlem af Europaparlamentet for DF Rikke Karlsson af flere omgang havde forsøgt at råbe ham op, fordi hun efter eget udsagn ikke kunne få tilstrækkelig indsigt i omgangen med EU-midlerne.

Det er ikke første gang, at Dansk Folkeparti har måtte håndtere sager om misbrug af EU-midler. Allerede i november 2015 konkluderede den politiske ledelse i Europa-parlamentet, at Dansk Folkeparti skulle betale 120.000 kroner tilbage, som Morten Messerschmidt havde brugt på en sejltur med partiet.

Det viste sig senere at være peanuts i forhold til det samlede beløb. For i maj 2016 konkluderede Europaparlamentet, at der var tale om omfattende misbrug af EU-midler, og at 2,8 millioner kroner skulle betales tilbage til den nu lukkede Meld og Feld.

Heraf betalte Dansk Folkeparti 1,5 millioner kroner tilbage, som blandt andet var blevet brugt på at føre valgkamp om retsforholdsafstemningen herhjemme.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden