Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tilbagebetalingen af 2,5 millioner kroner vil formentlig medføre færre DF-reklamekampagner.

Tilbagebetalingen af 2,5 millioner kroner vil formentlig medføre færre DF-reklamekampagner.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skandalesag kan ramme DF's valgkampsbudget

Dansk Folkeparti skal tilbagebetale det, der svarer til 29 procent af budgettet til en valgkamp. Meget alvorligt, siger eksperter.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Folkeparti bliver mindre synlige i en kommende valgkamp og generelt i det offentlige rum.

Det bliver, ifølge eksperter, en sandsynlig konsekvens af, at Dansk Folkeparti betaler i alt 2,5 millioner kroner tilbage til EU som følge af skandalen om Meld og Feld.

»Det er rigtig mange penge og meget alvorligt for partiet«, siger professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Færre midler til kommende valgkamp

Hans forskning viser, at DF i 2011 brugte 8,6 millioner kroner på aktiviteter i forbindelse med folketingsvalget.

»Derfor svarer det rundt regnet til, at over en fjerdedel af valgkampsbudgettet ryger. Helt centralt er det, at partiet skal bruge sine såkaldte frie midler til at betale pengene tilbage. De vil i den kommende valgkamp derfor stå med færre frie midler til at køre valgkamp for«, siger Kasper Møller Hansen.

Partiet har på grund af valgsejren sidste år fået langt større indtægter end tidligere i partistøtteordninger fra den danske stat. Men udfordringen er, at statsstøtten er bundet til at skulle bruges inden for hvert kalenderår på organisatorisk arbejde og derfor ikke kan spares op, forklarer Kasper Møller Hansen.

Derfor må de 2,5 millioner kroner tages fra partiets kistebund - penge, der ellers er sparet sammen til blandt andet at kunne bruges på kampagner og valgkampsaktiviteter.

Påvirker valgkampens budget betydeligt

Vurderingen deles af Lars Midtiby, der lige er stoppet som Socialdemokraternes partisekretær:

»Der er ikke nogen partier i Danmark, hvor en uforudset regning på 2,5 millioner kroner ikke vil være ganske alvorligt. I udgangspunktet vil det være de frie midler, der berøres, og det vil påvirke valgkampens budget betydeligt«, siger Lars Midtiby, der var partisekretær gennem 8 år.

Nedskæring af reklamer og medarbejdere

Dansk Folkeparti er kendt for at køre store landsdækkende reklamekampagner i medierne, på busser, togstationer og andre steder i det offentlige rum også uden for valgkampen. Sådanne kampagner vil der blive skåret ned på, vurderer Kasper Møller Hansen:

»Det vil formentlig betyde mindre synlighed i det offentlige rum. Der hvor man kan skære er på de store dyre outdoorkampagner. Og også på medarbejderstaben er det et spørgsmål om, hvor mange betalte ansatte, de skal have. Vi har set en professionalisering i alle partier, hvor de ruster sig især omkring valgkampene med stadig flere betalte ansatte, og også der vil DF hurtigt kunne spare relativt mange penge«, siger professoren fra Københavns Universitet.

DF: Vil da være træls

Dansk Folkepartis organisatoriske næstformand og økonomiansvarlige, Carl Christian Ebbesen, mener ikke, at tilbagebetalingen på 2,5 millioner kroner vil få nogle konsekvenser for partiets valgkampsbudget.

»Vi har opbygget en stor egenkapital på omkring seks millioner kroner, og jeg vil anbefale, at pengene tages derfra, hvis det bliver godkendt af vores revision og Folketingets administration«, siger Carl Christian Ebbesen.

Det var ikke den oprindelige plan, at de penge skulle bruges på et valgskampsbudget?

»Det har ikke været min anbefaling. Vi har opbygget en solid økonomi, så vi havde noget at stå imod med, hvis partiet kom i uføre«.

Så det er bare et greb i lommen?

»Nej, men når partiet har en så stor opsparing, er det naturligt, at vi trækker på den«, siger Carl Christian Ebbesen.

Fordobling af indtægter

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

DF's landsorganisations senest tilgængelige regnskab er fra 2014, og det viste, at partiet havde en egenkapital på 11,9 millioner kroner. Som følge af udgifterne til valgkampen og folkeafstemningen i 2015 er egenkapitalen i dag en del lavere.

Valgforsker Roger Buch vurderer også, at 2,5 millioner kroner mindre i frie midler til valgkampen vil være mærkbart for partiet.

Han minder dog om, at partiets indtægter fra staten - som følge af valgsejren sidste år - nu overstiger 30 millioner kroner. Det er mere end en fordobling fra regnskabsåret 2014.

»Partiet er blevet velkonsolideret og har en bedre økonomi end nogensinde som følge af statsstøttemidlerne, så det vil formentlig være en langt mindre opgave for landsorganisationen at finde pengene, end hvis det samme var sket for fem år siden«, siger Roger Buch, forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Hvilken kasse skal betale?

Men det helt store spørgsmål er, ifølge Roger Buch, om det er landsorganisationen eller folketingsgruppen, der kommer til at betale de 2,5 millioner kroner tilbage.

»Som jeg forstår denne sag, er disse penge fra Meld og Feld gået ind til partiets folketingsgruppe. Og hvis pengene skal betales tilbage fra den kasse, så bliver det decideret svært for partiet. 2,5 millioner vil være en meget stor del af folketingsgruppens budget«, siger Roger Buch.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden